Καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στις τιμές του αργού

Η κυβέρνηση πρότεινε στην Ε.Ε. μείωση του φόρου στα καύσιμα
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2004 16:18
UPD:16:34

H ΤΙΜΗ του αργού στη Ν. Υόρκη κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη με θύμα τον επικεφαλής του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου ενίσχυσε τις ανησυχίες για επαρκή τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς.

Η τιμή του αργού αμερικάνικου τύπου ανήλθε στα 41,64 δολάρια το βαρέλι στην προθεσμιακή αγορά στις 14.37 ώρα Ελλάδος, ενώ νωρίτερα σε συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Access στο New York Mercantile Exchange, άγγιξε τα 41,85 δολάρια.

Το μπρεντ στο Λονδίνο εκτινάχθηκε στα 39,63 δολάρια στις 15.08 ώρα Ελλάδος. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι ο οργανισμός ενδέχεται να λάβει απόφαση για αύξηση της παραγωγής του σε διάσκεψη καταναλωτριών- πετρελαιοπαραγωγών χωρών, στις 22 Μαϊου, στο Αμστερνταμ.

«Τα σημερινά επίπεδα τιμών δεν οφείλονται σε έλλειψη προσφοράς, αλλά περισσότερο σε κερδοσκοπικές κινήσεις», εκτίμησε ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Σακίμπ Χελίλ.

Οι διαρκείς ανατιμήσεις στα καύσιμα αποτελούν «πονοκέφαλο» και για την ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε διερευνητική φάση για το κατά πόσον μπορούμε να εκμαιεύσουμε άδεια από την Ε.Ε. για προσωρινή μείωση του φόρου στα καύσιμα, και εξήγησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μονομερούς μείωσης του φόρου στα καύσιμα, διότι είμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας που επιτρέπει η Ε.Ε.

«Αν ισχύσει, θα πρέπει να μειωθεί ο φόρος για όλες τις χώρες-μέλη».

Σε ερώτηση για το αν θα επηρεαστούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε: «στόχος είναι να μην αφήσουμε αυτή την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή, να έχει μεγαλύτερες πληθωριστικές επιπτώσεις στην οικονομία», ενώ διαβεβαίωσε κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην οικονομική πολιτική.

«Το "καπέλο" που βάζουν οι μεσάζοντες στα καύσιμα είναι από 3 έως 20 λεπτά το λίτρο», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης εμπορίας πετρελαιοειδών Ελλάδος Θεόδωρος Δελαγραμμάτικας.

Το μεσημέρι στη σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κοινοποίησε σχέδιο απόφασης, που θα τούς υποχρεώνει να ενημερώνουν για τις αλλαγές των τιμών το ΥΠΑΝ και την ΡΑΕ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης δήλωσε ότι τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στους «15» και ζήτησε να συγκρατήσουν τις τιμές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα