Τρ. Κύπρου: Αναβάθμιση αξιολόγησης ευρωστίας από τον οίκο CI

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 11:31
UPD:11:38
REUTERS/RADU SIGHETI

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης ευρωστίας (Financial Strength Rating) της Τράπεζας Κύπρου, σε B- από C+, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence (CI).

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την βελτιωμένη κεφαλαιουχική θέση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, παρόλο που όπως ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η κεφαλαιουχική επάρκεια βρίσκεται ακόμη εν αμφιβόλω έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα τέλη Οκτωβρίου.

Η αναθεωρημένη αξιολόγηση ευρωστίας αντικατοπτρίζει επίσης μια ανάκαμψη στα λειτουργικά και καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και την επίτευξη καλής προόδου στην εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας, αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αξιολόγηση ευρωστίας συνεχίζει να επηρεάζεται από την πολύ αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την πολύ στενή ρευστότητα. Παρόλο που μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ και την πώληση μη κύριων περιουσιακών στοιχείων η εξάρτηση της τράπεζας από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος αναμένεται να συνεχίσει μια καθοδική πορεία, παραμένει ωστόσο σε υψηλό επίπεδο.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την προοπτική της κυπριακής οικονομίας επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό και την αξιολόγηση ευρωστίας της τράπεζας.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα