«Σοκ και δέος» στις αγορές

Εκρηκτικό μείγμα εξελίξεων ρίχνει τις τιμές
Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 00:01
UPD:06:24

ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ κοκτέιλ της αδυσώπητης ανοδικής κούρσας των τιμών του πετρελαίου και της αύξησης των γεωπολιτικών ρίσκων διεθνώς «παρέλυσε» τις χρηματιστηριακές αγορές οι οποίες κατέγραψαν νέο αρνητικό ρεκόρ εν μέσω των ανησυχιών για τη διεθνή ασφάλεια.

Τον τόνο στο χθεσινό κλίμα έδωσαν οι βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία και η δολοφονία του Ιρακινού ηγέτη Σαλίμ αυξάνοντας το φόβο των επενδυτών ότι θα ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, καθώς κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή και κυρίως στο Ιράκ το οποίο είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες σε πετρέλαιο.

Επίσης η αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα για να αναχαιτίσει πληθωριστικές πιέσεις.

Η ασφαλιστική εταιρεία American Insurance Group και ο τραπεζικός όμιλος Citigroup σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη S&P 500, ενώ η μετοχή της Cisco Systems επηρέασε σημαντικά στην πτώση των δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος υποχώρησε στα κατώτερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2003.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 105,96 μονάδες, ποσοστό 1,06%, φθάνοντας στις 9.906,91 μονάδες. Με απώλειες 27,61 μονάδων, ποσοστό 1,45%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.876,64 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα κατώτερα επίπεδα του 2004, καθώς οι ανησυχίες για τα επιτόκια, τις τιμές του πετρελαίου και τη βία στη Μέση Ανατολή επηρέασαν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών οι οποίοι βρέθηκαν στην αναζήτηση νέων εναλλακτικών για να διασφαλίσουν τις θέσεις τους.

Η απειλή ότι ο καλπασμός των τιμών του πετρελαίου θα αναχαιτίσει την ανάπτυξη και θα περιορίσει τα περιθώρια κέρδους εταιρειών πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν η British Airways ανακοίνωσε ότι το κόστος καυσίμων θα είναι υψηλότερο κατά 150 εκ. στερλίνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι μετοχές των αντασφαλιστικών εταιρειών Swiss Re και Hannover Re οδήγησαν τον τομέα ασφαλειών χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων, ενώ οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 3,4%, λόγω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη των μετοχών που έχει σημειωθεί από το Μάρτιο 2003 μπορεί να έχει κορυφωθεί.

Η μετοχή της ελβετικής Swiss Re υποχώρησε κατά 5,4% και της Hannover Re έχασε ποσοστό 6,6%. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με πτώση 1,4% στις 960 μονάδες, ενώ είχε σημειώσει πτώση 7% τις προηγούμενες 26 ημέρες.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 2%. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε χαμηλότερα κατά 3,18% στις 10.505,05 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα