Orange Grove: Μεγαλώνει και γιορτάζει

Τον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησης υποστήριξε 47 start ups
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 17:32
UPD:17:40
orangegrove.biz

Τη συμπλήρωση ενός έτους από την ίδρυση του προγράμματος γιορτάζει την ερχόμενη Παρασκευή το Orange Grove, το δίκτυο υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ο πρέσβης κ. Jan Versteeg παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ενώπιον δημοσιογράφων οι οποίοι επισκέφτηκαν τον χώρο που τον πρώτο χρόνο πρόσφερε τεχνογνωσία σε 47 start ups και 90 επιχειρηματίες.

Από το σύνολο των νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιήθκαν στο πλαίσιο του Orange Grove, 2 «στάθηκαν στα πόδια τους», άλλες 2 σταμάτησαν τη δραστηριότητα, 9 βρήκαν full time εργασία και 34 παραμένουν στο Orange Grove. Συνολικά 20 start ups του προγράμματος, το οποίο συνδράμουν 100 μέντορες και συντονιστές, καταφέρνουν να έχουν κάποιο εισόδημα. 

Δεν είμαστε σχολείο που παίρνει το παιδί από το χέρι. Δημιουργούμε απλώς το περιβάλλον για να γίνει πράξη μία ιδέα (...) Το πρόβλημα δεν είναι η αποτυχία. Το πρόβλημα είναι να μην προσπαθείς.

Jan Versteeg, πρέσβης Ολλανδίας, Αθήνα

Το Orange Grove είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, πρεσβείας και μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, που είτε έχουν σχέση και με τις δύο χώρες, είτε τους συναρπάζει η επιχειρηματικότητα, είτε και τα δύο. Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται οι δήμοι Άμστερνταμ και Αθηναίων.

Ο πρέσβης της Ολλανδίας κ. Jan Versteeg.

Στόχος δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την αντιστροφή του λεγόμενου brain drain (διαρροή εγκεφάλων) από τη χώρα. Εκτός από την υποστήριξη σε επίπεδο τεχνογνωσίας και προσαρμογής ενός επιχειρηματικού πλάνου στην ελληνική πραγματικότητα, το Orange Grove κτίζει συνδέσμους και επαφές για την εξεύρεση χρηματοδότησης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα οικονομική βάση. Δεν φτάνουν μόνο οι μεγάλες επενδύσεις. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι μια άλλη επιλογή για τους νέους», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα, προτρέποντας για θετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες κατά τη γνώμη του θα συνιστούν μία επανεκκίνηση, μακριά από στερεότυπα του παρελθόντος.

Επενδυτές μας λένε ότι βρίσκουν δύσκολα επιλέξιμα projects προς χρηματοδότηση, που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα να βρεις χρηματοδότηση, αλλά να βρεις μια καλή ιδέα ικανή για χρηματοδότηση.

Jan Versteeg, πρέσβης Ολλανδίας, Αθήνα

«Ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων είναι ακόμη περιορισμένος. Είναι λίγες αυτές που βρίσκονται στη φάση να είναι ικανές να βγουν προς αναζήτηση χρηματοδότησης.  Γι’ αυτό προσπαθούμε να διευρύνουμε τη βάση και να τις βοηθήσουμε να ωριμάσουν», υπογράμμισε ο κ. Versteeg, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω προβολής της λογικής των start ups στην Ελλάδα: «Γίνεται αρκετός θόρυβος σε έναν μικρό σχετικά κύκλο, αλλά το ευρύτερο κοινό δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι ο νεοφυείς επιχειρήσεις».

Στους επόμενους στόχους του Orange Grove είναι η προσέλκυση ενός συμβούλου ανάπτυξης επιχειρήσεων, η εμβάθυνση του θεσμού των bootcamps, η περαιτέρω ανάπτυξη των διεθνών δεσμών, η παροχή ξεχωριστών γραφείων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι σε πιο ώριμη φάση, η προσθήκη προγραμμάτων e-learning στο υπάρχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η οικονομική στήριξη ενός μικρού αριθμού νεοφυών επιχειρήσεων, μέσω ενός καινούριο θεσμού βραβείων που θα μπορούν να κερδίσουν τα πιο ώριμα μέλη του Orange Grove.

Τον επόμενο μήνα θα υποβληθούν οι επόμενες αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Δείτε εδώ τα start ups που έχουν δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιο του Orange Grove.

Newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα