Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 18 Μαΐου 2004 18:56

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους στα οποία υποχώρησαν τη Δευτέρα.

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε Ασία και ΗΠΑ και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα χθεσινά επίπεδα - ρεκόρ.

Στις 18:13 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου είχε διαμορφωθεί στα 37,16 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση κατά 1,98% ή 75 σεντς.

Την ίδια ώρα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 1,93%, στα 40,75 δολάρια το βαρέλι.

Η κάμψη των τιμών του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται στις προσδοκίες για θετικότερα στοιχεία σχετικά με τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα. Οι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι η πτώση ενδέχεται να αποδειχθεί βραχύβια εξαιτίας των ανησυχιών για έλλειψη προσφοράς βενζίνης στις ΗΠΑ και για τα προβλήματα ασφάλειας στο Ιράκ.

Ανάκαμψη σημείωσε σήμερα και το δολάριο, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχθηκε το ευρώ υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 1,2 δολαρίων εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/05/18/912060.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.414,4 μονάδες αυξημένος κατά 0,26%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.569,14 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,45% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.789,24 μονάδες με κέρδη 0,93%.

Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 3,4%, κατέγραψε η μετοχή της γερμανικής εταιρείας χημικών Bayer. Η Morgan Stanley προχώρησε σήμερα σε αναβάθμισή της αξιολόγησής της για τη γερμανική μετοχή.

Αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η μετοχή της φινλανδικής Nokia κλείνοντας με άνοδο κατά 2%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών δεχόμενες πλήγμα από τη σημερινή υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Η μετοχή της BP κατέγραψε απώλειες 2%.

«Παρά τη σημερινή, επιφυλακτική ανάκαμψη, μετά τις μαζικές χθεσινές ρευστοποιήσεις, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο διαχειριστής κεφαλαίων στην Activest Investment.

«Οι ανησυχίες ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου ενδεχομένως να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη παραμένουν. Ωστόσο, ορισμένες μετοχές έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να καθίστανται και πάλι ελκυστικές», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα