Ράιχενμπαχ: Αν οι ΜμΕ δεν μπορέσουν να ανθίσουν, η οικονομία θα υποφέρει

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 16:14
UPD:16:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από καπό τη φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας. 

«Εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να ανθίσουν σε αυτή τη χώρα, η οικονομία θα υποφέρει και άρα η οικονομία και η ανάπτυξη θα υποφέρουν» τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση της έκθεσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είπε ότι για την αύξηση των εξαγωγών έχει γίνει σημαντική προσπάθεια, αλλά χρειάζονται και επιπλέον δράσεις, ενώ και για τη γραφειοκρατία ανέφερε πως πρέπει να γίνει δουλειά. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι εξαγωγικές διαδικασίες στην Ελλάδα είναι διπλάσια επαχθείς και χρονοβόρες σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

«Είμαι προσεκτικός με τις εκτιμήσεις μου σχετικά με το χρόνο αποκατάστασης της ροής της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία» σχολίασε ο κ. Ράιχενμπαχ και εξήγησε ότι η άποψή του είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μείωση του όγκου των πιστώσεων και αυτό είναι κάτι που πρέπει, άμεσα, να αναχαιτιστεί.

Επίσης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες από ομάδες εργασίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση, για την ανάπτυξη των θεσμών και αντικατάσταση δαπανηρών δανείων με πιο φθηνά. 

Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από καπό τη φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας. Αυτά όλα μαζί συν το ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν δυσχέρειες δεν σημαίνει ότι πηγαίνει κάτι στραβά στην επιχειρηματικότητα, επισήμανε.

Η πρόοδος, υπογράμμισε, ήταν πιο αργή από αυτή που θα ήθελε κανείς. Για την αδειοδότηση χρειάστηκε πολύς χρόνος - για την κατάρτιση της νομοθεσίας - και η εφαρμογή της είναι το επόμενο βήμα δρομολόγησης από τις ελληνικές αρχές. Είμαι βέβαιος, συνέχισε, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θα σημειώσει προόδους αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Επίσης για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου, είπε, δημιουργήθηκε ένα σχέδιο δράσης πριν από τρία χρόνια και υπάρχουν κάποια μέτρα που οι διαδικασίες έχουν μειωθεί όπως για τη φέτα και τα ακτινίδια, όμως εν γένει η πρόοδος ήταν πιο αργή από την αρχική εκτίμηση. 

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε ακόμη ότι το Γιούρογκρουπ περιμένει από την Ελλάδα τη δική της προοπτική για το μέλλον και σε αυτό το πλαίσιο ελπίζει ότι θα βοηθήσουν και οι συστάσεις της έκθεσης.

Επίσης υπογράμμισε αρκετές φορές ότι μόλις έχει ξεκινήσει η νέα χρηματοδοτική περίοδος από τα διαρθρωτικά ταμεία και αυτό δίνει ευκαιρία για να δοθεί λύση στις εγγυήσεις κεφαλαίων και συνολικότερα για τη ρευστότητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα