Market Beat: Οι εντυπώσεις από τις εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής καθορίζουν την τάση

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 10:07
UPD:10:16
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Με τις διεθνείς αγορές κοντά σε ιστορικά υψηλά ή σε τοπικές κορυφές σε βάθος επταετίας, η συσσώρευση των τιμών στο ΧΑ το τρέχον έτος έχει κουράσει τους εγχώριους επενδυτές. Ο τραπεζικός κλάδος δεν έχει προσφέρει ακόμα την βάση για μια ανοδική κίνηση και ίσως θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος αντικειμενικά, για να ξεκαθαρίσει στα μάτια των θεσμικών το μέλλον τους. Αλλά οι Έλληνες μικροεπενδυτές αργά και βασανιστικά πουλάνε για να πληρώσουν φόρους και υποχρεώσεις μιας και η ύφεση έχει γονατίσει τα εισοδήματα μικραίνοντας τα διαθέσιμα σε ρευστό.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η ανάλυση, για να δικαιολογήσει την διαφορετική εικόνα του ΧΑ από τις αναπτυγμένες αγορές, καταλήγει στα πολιτικά δεδομένα και τις αντίστοιχες προκλήσεις που επηρεάζουν τη διάθεση των ξένων θεσμικών οι οποίοι κυριαρχούν στην αγορά. Τα spreads για τα ελληνικά ομόλογα έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα με τάση μείωσης περαιτέρω, παρόλα αυτά, ένας νέος μεγάλος δανεισμός για το χρηματοδοτικό κενό ως το 2016, που πιθανότατα χρειαστεί να φτάσει τα 15 δις ευρώ, δύσκολα θα έχει επιτόκιο υποφερτό στην παρούσα φάση.

Τα τελευταία χρόνια το μόνο που δεν καταφέρνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι να βρούνε τρόπους μείωσης του κόστους του Κράτους, ενώ δεν έχει γίνει τίποτα για να προσελκυστούν οι επενδύσεις που θα φέρουν την περιβόητη ανάπτυξη.

Οι συναλλαγές στα παράγωγα χθες, μετά από τη συνεδρίαση του ΧΑ όπου η πτώση δεν αμφισβητήθηκε ούτε ένα λεπτό, κατέληξαν με τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου πάνω στην τιμή κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη. Ο 25άρης κινήθηκε διαρκώς κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής αλλά είχε χαμηλά μέρας σημαντικά ψηλότερα από το ελάχιστο της συνεδρίασης που του έδωσε κέρδη +4% περίπου στις 19/9.  Τεχνικά είναι δύσκολη η πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης και για τους εγχώριους αναλυτές και για τους traders. Πιθανά για αυτό κατέληξαν σε ουδέτερες προσδοκίες με βάση την τιμή του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς.

Σήμερα ωστόσο η κυριότερη είδηση είναι η έναρξη βομβαρδισμών κατά τζιχαντιστών επί συριακού εδάφους ενώ από την ασιατική κεφαλαιαγορά τα μηνύματα είναι θετικά καθώς ο flash PMI της HSBC για τον μεταπρατικό τομέα της Κίνας τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 50,5, από 50,2 τον Αύγουστο προκαλώντας σύγχυση καθώς οι προβλέψεις των αγοραίων αφορούσαν σε βουτιά στο 50,0 ή ακόμα και κάτω από εκεί. Έτσι οι Ασιατικές μετοχές εξαφάνισαν τις απώλειες που σημείωσαν νωρίς σήμερα Τρίτη, ενώ τα εμπορεύματα δείχνουν πως έχουν κερδίσει ένα διάλειμμα στις πρόσφατες πιέσεις από ρευστοποιήσεις μετά από μια ανάγνωση για τον εργοστασιακό τομέα της Κίνας, που ξεπέρασε τις δυσοίωνες προσδοκίες της αγοράς.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ υποστηρίζει ότι η αγορά, τεχνικά, συνεχίζει να κινείται με σημαντικό volatility σε ένα δεδομένο εύρος τιμών με γρήγορες και μονοτασικές κινήσεις που περισσότερο αποδίδουν σε ωριαίο παρά σε ημερήσιο γράφημα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, μετά και τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία. Επίσης, αρνητικά λειτούργησαν και οι δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών της Κίνας ότι εξετάζεται η πιθανή ανάληψη δράσης για τη στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,62% στις 17.172,75 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,14% στις 4.527,69 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,80% στις 1.994,30 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Alibaba υποχώρησε κατά 4,2%, διορθώνοντας τις υπερβολές που υπήρξαν κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της την Παρασκευή. Η Yahoo, η οποία είναι μια εκ των βασικότερων μετόχων της υποχωρεί κατά 3,1%.

Στον αντίποδα, η Sigma-Aldrich κέρδισε 33,4%, καθώς η Merck ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης της έναντι του ποσού των 140 δολαρίων, ήτοι κατά 37% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος στις 19 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, με κέρδη 7,2% έκλεισε η Clorox, καθώς ανακοίνωσε ότι κλείνει όλες τις δραστηριότητες της στη Βενεζουέλα, εξαιτίας των περιορισμών στην επιχειρηματικότητα που έχει θέση η κυβέρνηση της χώρας, της διαφθοράς και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Κέρδη 2,55% σημείωσε η Dresser-Rand Group μετά την συμφωνία για την εξαγορά της από την Siemens έναντι του ποσού των 7,6 δισ. δολαρίων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed διαμορφώθηκε στις -0,21 μονάδες τον Αύγουστο από +0,26 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο. Η πτώση οφείλεται κυρίως στην μείωση κατά 0,4% της μεταποιητικής παραγωγής, αλλά και της πτώσης τη χρήσης της μεταποιητικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με την Fed.

Επίσης, πτώση 1,8% σημείωσαν οι πωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο, στις ΗΠΑ, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,05 εκατ. Τα στοιχεία ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο στα 5,2 εκατ. έναντι 5,15 εκατ. τον Ιούλιο.

Ευρώπη

Πιέσεις από την Κίνα δέχτηκαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών της χώρας ότι εξετάζεται η πιθανή ανάληψη δράσης για τη στήριξη της οικονομίας. Αρνητικά λειτούργησε και η παραδοχή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,93% στις 6.774 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,50% στις 9.750 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 4.443 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,53% στις 346,69 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 17 σήμερα έκλεισαν με πτώση. 

Ειδικότερα, στο ταμπλό, η Tesco υποχώρησε κατά 12%, μετά το λάθος που έγινε στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, τα οποία είχαν απόκλιση 250 εκατ. στερλινών. Με απώλειες 0,7% έκλεισε η Siemens η οποία ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας πετρελαϊκού εξοπλισμού, Dresser- Rand Group, έναντι του ποσού των 7,6 δισ. δολαρίων. Η Siemens κατάφερε να κερδίσει την ελβετική Sulzer, η οποία επιθυμούσε συγχώνευση των μετοχών της με της Dresser-Rand.

Στον αντίποδα, η Cermaq κέρδισε 14%, μετά την πρόταση που υπέβαλλε η Mitsubishi για την εξαγορά της νορβηγικής εταιρείας έναντι του ποσού των 8,88 δισ. κορονών. Η πρόταση εμπεριέχει premium 14% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 19ης Σεπτεμβρίου. Η Merck ενισχύθηκε κατά 4,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την Sigma-Aldrich έναντι 17 δισ. δολαρίων, ή 140 δολάρια ανά μετοχή. Η τιμή είναι κατά 37% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της 19ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παραδέχτηκε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι είναι σε καθοδική πορεία. Ο Ντράγκι τόνισε ότι καμία νομισματική πολιτική, χωρίς τον συνδυασμό των μεταρρυθμίσεων, δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ δήλωσε και την ετοιμότητα της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει πρόσθετα, μη συμβατικά μέτρα, εντός της αποστολής της.

ΧΑ

Πτωτικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία συνεδρίαση που δύσκολα μπόρεσαν οι επενδυτές να εξάγουν κάποιο συμπέρασμα αναφορικά με τις προθέσεις της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,36% στις 1.133,06 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.143,75 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.128,98. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 71,85% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 78,62 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13,15 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές η σημερινή συνεδρίαση θωρείται αρκετά κρίσιμη, καθώς θα φανεί αν οι στηρίξεις που ενεργοποιήθηκαν χθες παραμείνουν ισχυρές, λειτουργώντας ως εφαλτήριο ανάκαμψης, ή θα διασπαστούν καθοδικά, σηματοδοτώντας την έναρξη νέου κύκλου διόρθωσης. Μάλιστα, η ανακοίνωση (επιβεβαίωση) του οίκου FTSE ότι διατηρεί το ελληνικό χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές είχε τιμολογηθεί, όπως φάνηκε και την Παρασκευή στο ταμπλό, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα πλέον στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα επίπεδα των 1.121 μονάδων αποτελούν ισχυρή στήριξη για το Γ.Δ., ενώ στις 1.145 μονάδες εντοπίζεται η αντίσταση την οποία αν την σπάσει θα κινηθεί προς 1.153-1.163 μονάδες όπου εντοπίζονται ισχυρές αντιστάσεις. Αν διασπάσει καθοδικά τις 1.121 τότε έχει ως επόμενο στόχο τις 1.060 μονάδες.

Στο ταμπλό, στις 367,37 μονάδες έκλεισε ο δείκτης FTSE 25 με πτώση 1,59%, έχοντας ως βαρίδια τις ΔΕΗ (-0,18%), Intralot (-3,43%), MIG (-1,3%), Μυτιληναίο (-0,6%), ΟΠΑΠ (-1,64%), ΟΤΕ  (-2,16%) και Τιτάν (-0,4%). Απώλειες 2,38% και για τη Folli Follie, καθώς από αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,75 λεπτών ανά μετοχή. Στο -1,36% η Jumbo, για την οποία αναμένουμε τα αποτελέσματα του 12μήνου χρήσης μέσα στην εβδομάδα και στο -1,57% η ΜΕΤΚΑ.

Σημαντικές απώλειες που άγγιξαν το 2,7% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης στις 151,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στα 91,7 εκατ. ευρώ, ενώ στην κορυφή των απωλειών βρέθηκε η Πειραιώς με πτώση 4,26% στα 1,35 ευρώ με όγκο 9,5 εκατ. τεμάχια. Στο -3,81% η Attica Bank στα 0,101 ευρώ, πτώση 1,54% για την Alpha Bank στα 0,64 ευρώ. Απώλειες 3,27% για την Εθνική στα 2,37 ευρώ και 1,42% για την Eurobank στα 0,347 ευρώ.

Στον αντίποδα, οριακά ανοδικά κινήθηκε ο MidCap20 στο 0,35% και στις 1.033,28 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του να καλύπτει το 2% της συνολικής, ξεπερνώντας ελαφρώς τα 1,8 εκατ. ευρώ. Επτά μετοχές του κινήθηκαν ανοδικά με πρώτη την Frigoglass (+6,64% με τζίρο 0,8 εκατ. ευρώ) και με τις Σαράντης (3,33% και 2.462 τεμάχια), Σωληνουργεία Κορίνθου (+2,10% και 62.820 τεμάχια) και Ελληνικά Καλώδια  (+1,53%, με 2.941 τεμάχια) να ακολουθούν. Τέσσερις μετοχές δεν άλλαξαν τιμή και εννέα υποχώρησαν (Αττικής -3,81%, Lamda -3,14%, Πλαστικά Θράκης  -2,83%, Χαλκορ (-1,57%).

Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές των  Forthnet με άνοδο 5,63% στα 1,50 ευρώ και συναλλαγές 14.330 τεμαχίων, ΕΛΤΟΝ Χημικά στο +4,81% με 12.246 τεμάχια στη τιμή των 1,0900 ευρώ και ΕΛΒΑΛ στο +3% με 11.900 τεμάχια στα 1,7300 ευρώ. Υστέρησαν εμφανέστατα με μεγάλες απώλειες οι Παίρης (-23,33%), Σφακιανάκης (-19,87%), ΝΕΛ (-16,67%) και Πασαλ (-13,85%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-2,70%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών (+1,13%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 74 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε από χθες σε μια σειρά συλλογισμών σχετικά με την μεσοπρόθεσμη τάση του δείκτη των παραγώγων και την βραχυπρόθεσμη, δηλαδή εκείνη που θα επικρατήσει στις πρώτες μέρες της εβδομάδας.

Η κορυφή για το 2014 του 25άρη σημειώθηκε στις 18 Μαρτίου και ήταν σε κλείσιμο οι 442,4 μονάδες. Η επόμενη ήταν στις 2 Απριλίου στις 436,1 μονάδες. Κατόπιν πέρασε καιρός αφού μεσολάβησε η βουτιά λόγω των εκλογών του Μαΐου για να σημειωθεί μια νέα τοπική οροφή στις 10 Ιουνίου και ήταν με κλείσιμο στις 428,5 μονάδες που μετά από σύντομη βουτιά τη διαδέχθηκε στις 20 Ιουνίου η κορυφή στις 423,2 μονάδες. Ακολούθησε βουτιά και αντίδραση με κορυφή στις 3 Ιουλίου με κλείσιμο στις 406 με επόμενη τοπική κορυφή στις 390,8 μονάδες στις 25 Ιουλίου και μετά από αυτή ήρθε η τελευταία κορύφωση που σημειώθηκε στις 5 τρέχοντος μήνα και ήταν στις 388,5 μονάδες. Από τότε ως την Πέμπτη 18/9, ο δείκτης υποχώρησε ως τις 359,2 μονάδες και την Παρασκευή εκτινάχθηκε στις 373,13  οδηγούμενος πάνω από τους «γρήγορους»  ΚΜΟ των 30 και των 50 ημερών που είναι στις 369,84 και στις 371,65 αντίστοιχα. Ο 200άρης ΚΜΟ που τον παρακολουθούν όλοι παρέμεινε στις 395 μονάδες χονδρικά και αποτελεί πρώτο μεγάλο στόχο του 25άρη στην περίπτωση που ανατραπεί η μεσοπρόθεσμη καθοδική του τάση. Αυτή αποκαλύπτει το γεγονός πως οι κορυφές του μετά τον Μάρτιο του 2014 είναι μονίμως χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης τοπικής κορυφής.

Άρα μπορούμε να έχουμε ένα απλό εργαλείο για την ανίχνευση της ποιότητας της τάσης στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν. Αν οι συναλλαγές προκαλέσουν εγγραφή τοπικής κορυφής πιο χαμηλά από τις 388,5 μονάδες τότε η επιβεβαίωση της διατήρησης της καθοδικής ορμής της μεσοπρόθεσμης τάσης είναι σημαντικής βαρύτητας. Αντίθετα αν με νευρικότητα και διακοπές του ανοδικού momentum καταφέρουν οι θεσμικοί να τον οδηγήσουν έστω και μια μονάδα ψηλότερα ήτοι στις 390 μονάδες, τότε θα μπορεί να ομιλούμε για ανατροπή της τάσης που επικράτησε από τον Μάρτιο ως την περασμένη Πέμπτη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εξαφάνισαν τις απώλειες που σημείωσαν νωρίς την Τρίτη, ενώ τα εμπορεύματα έχουν κερδίσει ένα διάλειμμα στις πρόσφατες πιέσεις από ρευστοποιήσεις μετά από μια ανάγνωση για τον εργοστασιακό τομέα της Κίνας, που ξεπέρασε τις δυσοίωνες προσδοκίες της αγοράς.

Η ανάγνωση  του flash PMI της HSBC για τον μεταπρατικό τομέα τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 50,5, από 50,2 τον Αύγουστο προκαλώντας σύγχυση καθώς οι προβλέψεις των αγοραίων αφορούσαν σε βουτιά στο 50,0 ή ακόμα και κάτω από εκεί.

Η αγορά είχε προετοιμαστεί για κάτι ακόμα χειρότερο και η ανακούφιση βοήθησε τις κινεζικές μετοχές να ξεφύγουν από τη διαπραγμάτευση σε αρνητικό πεδίο και το αυστραλιανό δολάριο να πεταχτεί ψηλότερα. Ο ασιατικός γίγαντας είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Αυστραλίας και οι επενδυτές συχνά χρησιμοποιούν το νόμισμα ως ρευστό μεσολάβησης για τις συναλλαγές με την Κίνα.

Ο Shanghai Composite Index κέρδιζε 0,6% σήμερα το πρωί στις 07:00. Ο κύριος δείκτης της Αυστραλίας κινητοποιήθηκε ανοδικά και είναι στο +0,5%, αν και ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας είχε επίπεδη μεταβολή και οι αγορές της Ιαπωνίας έκλεισαν για διακοπές.

Η παρεμπόδιση στο φρόνημα των επενδυτών ήταν η είδηση ​​πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με άλλα έθνη εταίρους της άρχισαν τη διεξαγωγή των πρώτων αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών ισλαμιστών μέσα στη Συρία, μια πολύ πιο περίπλοκη μάχη ενάντια στην οντότητα των στρατευμένων ισλαμιστών.

Οι μετοχές είχαν ξεκινήσει άσχημα μετά την γνώση ότι στη Wall Street σημειώθηκε βουτιά διάρκεια της νύχτας. Ο Dow είχε τελειώσει τη Δευτέρα με μεταβολή -0,62%, ενώ ο S & P 500 έχασε -0,8% και ο Nasdaq -1,14%. Η πτώση του S&P ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του Αυγούστου και προκλήθηκε εν μέρει από μια αδύνατη ανάγνωση επί των πωλήσεων υπαρχόντων κατοικιών στις ΗΠΑ που έπληξε μετοχές από κατασκευαστικές εταιρείες. Οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,56%, από 2,59% αργά την Παρασκευή.

Σήμερα Τρίτη, το δολάριο έπαιρνε μια ανάσα στα 108,74 γεν μετά την κορύφωσή του σε ένα υψηλό εξαετίας στα 109,46 την περασμένη εβδομάδα. Το ευρώ κάθισε στα 1,2852 δολάρια που ήταν αρκετά κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του περασμένου έτους στα 1,2814 δολάρια.

Ο χρυσός κατέγραψε οριακά κέρδη και διαπραγματευότανε στα 1.218,04 δολάρια αφού τη Δευτέρα άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο στα 1.208,36. Το μπρεντ με  παράδοση το Νοέμβριο αναπήδησε 32 σεντς στα 97,29 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει απότομα στη διάρκεια της νύχτας για να βρεθεί κοντά στο πρόσφατα χαμηλότερα επίπεδα των 96,21 δολαρίων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η συσσώρευση κοντεύει να κλείσει χρόνο με τους ενασχολούμενους με το "άθλημα" να έχουν κουραστεί αλλά και φοβηθεί με την όλη κίνηση. Θυμίζουμε πως η Αγορά έρχεται από τις 480 μονάδες και την υπερβολή του 2012 και με τον Τραπεζικό κλάδο να μην έχει δώσει ακόμα ανοδική λύση, αλλά μία μεγάλη βάση και συσσώρευση, από την άλλη όμως αρκετοί τίτλοι έχουν σημαντικές αποδόσεις από τα χαμηλά τους.

Όλη αυτή η κίνηση για να "λυθεί" ανοδικά (όπως πιστεύουμε), μετά από μία πολύχρονη πτωτική τάση, θέλει τον χρόνο της, με την διαφορά ότι οι ξένοι που έχουν το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων δεν βιάζονται, ενώ από την άλλη οι Έλληνες μικροεπενδυτές αργά και βασανιστικά πουλάνε για να πληρώσουν φόρους και υποχρεώσεις μιας και η ύφεση έχει γονατίσει τα εισοδήματα τρώγοντας από το "λίπος".

Ας δούμε τα οικονομικά αλλά και πολιτικά δεδομένα.

Η οικονομία "με όποιο κόστος" έχει καταφέρει να βρεθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα, με το 2014 να φαίνεται να είναι η δεύτερη χρονιά, ενώ όπως όλα δείχνουν για πρώτη χρονιά μετά από 5 χρόνια θα καταφέρει έστω και οριακά να βγει σε ανάπτυξη, με το 2015 που ακολουθεί λογικά να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις παρόλα αυτά λείπουν ακόμα αρκετές, αλλά και αρκετά προαπαιτούμενα που έχουμε υπογράψει. Το 2015-2016 είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό, κάτι που σε περίπτωση που καλύψουμε με νέο δάνειο θα χρειαστούμε και ένα νέο μνημόνιο, με την λήξη του υπάρχοντος να έρχεται τέλος του έτους.

Φυσικά νέα μέτρα όχι μόνο δεν μπορούν να παρθούν, με εξαίρεση την μείωση των δαπανών του Δημοσίου που υστερεί σε σχέση με το τι συνέβη στην υπόλοιπη οικονομία. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο έτσι ως έχει, ενώ η συμφωνία με τους εταίρους μας είναι μέχρι τέλος του χρόνου να έχει βρεθεί λύση στο θέμα αυτό. Το ΔΝΤ πιέζει για λύση του εν λόγω θέματος προτείνοντας ξεκάθαρα "κούρεμα" του χρέους.

Από την άλλη η Ευρώπη ξέρει πως δύσκολα, ή με τεράστιο κόστος, μπορεί να περάσει από τα Κοινοβούλια των Χωρών Μελών μία τέτοια λύση και έτσι όπως όλα δείχνουν εδώ και καιρό θα προσπαθήσει να απεγκλωβίσει το ΔΝΤ και να έχει την ευχέρεια να ακολουθήσει δικιά της πολιτική.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ουσιαστικά, προδίκασε μία τέτοια εξέλιξη προσπαθώντας να πείσει τα funds ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της θετικά δεδομένα.

Το θέμα είναι αν η Ευρώπη θέλει άμεσα να ανοίξει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους, έστω και με μία μεγάλη επιμήκυνση με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Η ίδια η Κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να βγει στις Αγορές, τόσο το 2014 με ένα 7ετές ομόλογο, όσο και το 2015 με ένα ακόμα μεγαλύτερο, με σκοπό όχι μόνο να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό αλλά και να αποφύγει να πάρει υπόλοιπο συμφωνημένων δόσεων εκ μέρους του ΔΝΤ.

Τα spreads ναι μεν έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα με τάση πτωτική, παρόλα αυτά ένας νέος μεγάλος δανεισμός που πιθανότατα θα θέλουν να φτάσει τα 15 δις ευρώ, δύσκολα θα έχει επιτόκιο υποφερτό στην παρούσα φάση.

Το θέμα είναι πως τα τελευταία χρόνια το μόνο που δεν κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μείωσης του κόστους του Κράτους, ενώ δεν έχουμε κάνει τίποτα για να βοηθήσουμε τις επενδύσεις που θα φέρουν την περιβόητη ανάπτυξη.

Η ίδια η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το σύνολό της, μιας και η ύφεση και ο αποπληθωρισμός σε συνάρτηση με τα μεγάλα Δημόσια χρέη, κτυπάνε την πόρτα της.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε με καθυστέρηση να βάζει "συστατικά" Αμερικής στην "συνταγή" της, που δεν είναι αρκετά στην παρούσα και χρειάζεται και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη με το πρόβλημα να είναι οι τόσο διαφορετικές οικονομίες μεταξύ Βορρά και Νότου. Μέχρι στιγμής οι μόνες σοβαρές βοήθειες ήταν η διάσωση των προβληματικών Τραπεζών, που πλέον με την σειρά τους πρέπει να βοηθήσουν και την Οικονομία.

Όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρεί το επίπεδο των 1100 μονάδων, παραμένει ως απώτερος ο στόχος των 1400 μονάδων. Αντίθετα καθοδική διάσπαση των 1100 μονάδων θα χαλάσει τον όποιο θετικό σχηματισμό για την συνέχεια, με πιθανότητα κίνησης προς τις 900 μονάδες. 

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν από την ανάκαμψη στον «flash» PMI της Κίνας

Ο «flash» PMI της HSBC για την μεταποίηση στην Κίνα ανέκαμψε απροσδόκητα το Σεπτέμβριο, κατευνάζοντας τις ανησυχίες της αγοράς για τις προοπτικές στην ανάπτυξη της Κίνας. Η έκθεση έστειλε τις περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών υψηλότερα, σπάζοντας τάση εξασθένησης. Μετά το άνοιγμα κάτω, η ισχύς των ασιατικών νομισμάτων αυξήθηκε γενικά. Ο «flash» PMI ανέκαμψε το Σεπτέμβριο στο υψηλό τριών μηνών των 50,5 από 50,2 τον Αύγουστο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι δείκτες για τις νέες παραγγελίες και τις νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, με τον δείκτης νέων παραγγελιών εξαγωγών να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2010. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία προσφέρουν κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, στις ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας είναι πιθανό να συνεχιστεί η πρόσθεση βάρους στις αγορές από την εξέλιξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στάσιμα πέριξ του μισού δισ. ευρώ είναι και φέτος τα διανεμόμενα προς τους μετόχους κεφάλαια των ελληνικών εισηγμένων, με το Χ.Α. να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ μερισματικών αποδόσεων τα τελευταία χρόνια, μετά και τη δραματική καθίζηση της κερδοφορίας και της υπάρχουσας ρευστότητας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών τις οποίες αποκωδικοποίησε η ΒΕΤΑ AXEΠΕY, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα 37 εταιρείες σε σύνολο 251 έχουν προχωρήσει σε αποκοπές μερισμάτων και δικαιωμάτων σε επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 563 εκατ. ευρώ, όταν πριν από 6 χρόνια και συγκεκριμένα για τη χρήση 2007 τα διανεμόμενα ποσά ήταν σχεδόν δεκαπλάσια και προσέγγιζαν τα 5,3 δισ. ευρώ.

Τη σημαντική πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στα 69,24 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Από το ποσό αυτό, τα 8,654 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο 8μηνο της χρονιάς. Ο Αύγουστος αποδεικνύεται πολύ κακός μήνας, καθώς προστέθηκαν στη δεξαμενή των χρεών 1,417 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας κατά τον οποίο φαίνεται στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών ποιοι κατάφεραν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος και ποιοι όχι. Την πολύ μεγάλη αύξηση στα χρέη, την αποδίδουν εν μέρει και στην στάση αναμονής που τηρούν πολλοί φορολογούμενοι αναμένοντας νέα ρύθμιση για τα χρέη και προς την εφορία.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία βομβάρδισε ο αμερικανικός στρατός σε συνεργασία με συμμαχικές του δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών που βομβαρδίζονται θέσεις τους επί συριακού εδάφους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, στις αεροπορικές επιδρομές εκτός των Αμερικανών πήραν μέρος και δυνάμεις από κράτη που απαρτίζουν τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

Η διαφαινόμενη έλλειψη ζήτησης για τα πολύ φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι αρνητική (credit negative) για την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών και των τραπεζών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Moody' s. Η ΕΚΤ χορήγησε την περασμένη εβδομάδα στις τράπεζες το συνολικό ποσό των 83 δισ. ευρώ - αρκετά χαμηλότερο από τις προβλέψεις - κατά ως μία πρώτη από μία σειρά «ενέσεων» χρηματοδότησης, με τις οποίες ελπίζει να διατηρήσει τη χορήγηση δανείων τόσο φθηνή, ώστε να αναθερμανθεί η ζήτηση πιστώσεων από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομολογιούχο και δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος είχε για την Δευτέρα η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα ο Σόρος είχε μηνύσει μια τράπεζα των ΗΠΑ, την Bank of New York Mellon, η οποία έχει εμπλακεί στη διένεξη σχετικά με την χρεοκοπία της Αργεντινής, σύμφωνα με έναν υπουργό της κυβέρνησής Κίρσνερ.

Την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας πετρελαϊκού εξοπλισμού Dresser - Rand Group ανακοίνωσε η Siemens, έναντι του ποσού των 7,6 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2015. Η προσφορά αντιστοιχεία στα 83 δολάρια ανά μετοχή της Dresser - Rand, ήτοι με premium 37% στην τιμή που είχε η μετοχή τον Ιούλιο, πριν δηλαδή από τη φημολογία περί επικείμενης εξαγοράς της. Επίσης, η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από αυτήν των 79,91 δολαρίων που έκλεισε η μετοχή της εταιρείας την Παρασκευή.

Για αναβολή της διαμάχης μεταξύ της  ρωσικής Gazprom και Κομισιόν όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις παροχής αερίου στην Ε.Ε. έκανε λόγο ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνιστικότητας Χοακίμ Αλμούνια στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Φλωρεντία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόθεση έχει κλείσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρευνα για τους όρους λειτουργίας της ρωσικής εταιρίας στην Ε.Ε. ενδέχεται να συνεχιστεί.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα