Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2004 15:28

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα.

Στις 14:53 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου είχε διαμορφωθεί στα 40,3 δολάρια το βαρέλι μειωμένη κατά 0,59% ή 24 σεντς.

Στην αγορά του Λονδίνου, στις 14:53, η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κατά 0,25%, στα 36,7 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι η όποια υποχώρηση θα είναι προσωρινή, διότι η αυξανόμενη ζήτηση για καύσιμα και το ενδιαφέρον κερδοσκοπικών αντισταθμιστικών ταμείων για την πετρελαϊκή αγορά προβλέπεται να διατηρήσουν τις τιμές πάνω από το επίπεδο των 40 δολαρίων το βαρέλι για μεγάλο διάστημα. Το πετρέλαιο στις ΗΠΑ έχει παραμείνει πάνω από τα 40 δολάρια για έξι συνεχόμενες ημέρες.

Στήριξη στις τιμές του «μαύρου χρυσού» προσφέρουν και οι γεωπολιτικοί φόβοι σχετικά με τη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Πουρνόμο Γιουσγιαντόρο δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι οι τρέχουσες υψηλές τιμές του αργού ενδέχεται να πλήξουν τις καταναλώτριες χώρες. Επεσήμανε όμως ότι ο ΟΠΕΚ αντλεί ήδη στο 85 με 95% της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητάς του.

Οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συζητήσουν πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής του οργανισμού κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα