Μεταστροφή του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2001 20:11
UPD:20:15

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ προς το τέλος των συνεδριάσεων τα κέρδη για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ αρκετοί από αυτούς έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο εξαιτίας των έντονων ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Αναλυτές αποδίδουν τη μεταστροφή του κλίματος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ. Αν και η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμούσε ότι η ΕΚΤ δεν θα προέβαινε σε περικοπή των επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η απρόσμενη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική δημιούργησε προσδοκίες ότι και η ΕΚΤ ενδεχομένως να επέλεγε την τακτική του αιφνιδιασμού, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.584,50 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, με κέρδη 0,68% μετά την απρόσμενη απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες ευνοούνται περισσότερο από τη σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η μετοχή της Telewest Communications ενισχύθηκε κατά 12,07% και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών Colt Telecom και CMG με άνοδο 9,51% και 7,98% αντιστοίχως. Η μετοχή της Barclays σημείωσε άνοδο 3,94% μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη της βρετανικής τράπεζας αυξήθηκαν κατά 16% στο πρώτο εξάμηνο του 2001. Με κέρδη (0,98%) έκλεισε και η μετοχή της Amvescap, της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας διαxείρισης κεφαλαίων. Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα προ φόρων κέρδη της το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 270,7 εκατ. λίρες αυξημένα κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες (4,17%) κατέγραψε η μετοχή της Shell παρά την είδηση ότι τα κέρδη της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έφθασαν τα 3,53 δισ. δολ. σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 3,15 δισ. δολ. Ωστόσο, η διοίκηση της Shell προειδοποίησε ότι ο στόχος που έχει θέσει για το ύψος της παραγωγής της εταιρείας στο σύνολο του 2001 ενδέχεται να μην επιτευχθεί.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε μετά την παραπάνω εκτίμηση και η μετοχή του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου TotalFinaElf στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.088,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,47%. Η μετοχή της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας υποχώρησε κατά 1,46% και ακολούθησε η μετοχή της AGF και της εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics που πρωταγωνίστησε στη χθεσινή άνοδο. Στον αντίποδα, τα σημαντικότερα κέρδη (3,24%) κατέγραψε η μετοχή της Accor και ακολούθησε η μετοχή της Schneider Electric με άνοδο 3,04%. Η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών προέβη σήμερα στην απόκτηση του 98,1% της ανταγωνίστριας εταιρείας Legrand.

Aνοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Societe Generale. Η τρίτη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2001 τα καθαρά της κέρδη εξαιτίας της μείωσης των εσόδων από χρηματιστηριακές συναλλαγές ανήλθαν σε 641 εκατ. ευρώ (566 εκατ. δολ.) ή 1,6 ευρώ ανά μετοχή σημειώνοντας πτώση κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 752 εκατ. ευρώ ή 1,89 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, η πτώση αυτή ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για υποχώρηση της κερδοφορίας κατά 24%.

Η μετοχή της Aventis έκλεισε με άνοδο 1,47% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 31% αλλά και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της διοίκησης για την κερδοφορία της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Απώλειες καταγράφει και ο δείκτης Xetra DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο οποίος περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης βρίσκεται στις 5.805 μονάδες μειωμένος κατά 0,50%. Τη μεγαλύτερη άνοδο (2,92%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή της Preussag και ακολουθούν οι μετοχές των εταιρειών Henkel και Man με κέρδη 2,77% και 2,75% αντιστοίχως. Αξιόλογη άνοδο σημειώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τη μετοχή της BMW να κερδίζει 0,86% μετά την είδηση ότι οι πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 26%. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της DaimlerChrysler, η οποία υποχωρεί κατά 2,22%.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αμερικανικός επενδυτικός οίκος μετά την εξαιρετική επίδοση της BMW στην αγορά των ΗΠΑ συνέστησε στους επενδυτές να προβούν στην πώληση μετοχών της DaimlerChrysler και στην αγορά μετοχών της BMW.

Στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης ο δείκτης SMI έκλεισε στις 6.940,6 μονάδες με άνοδο 0,35%, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 υποχώρησε κατά 0,61% και διαμορφώθηκε στις 36.648 μονάδες και, τέλος, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX περιορίστηκε στις 549,92 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,35%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα