Μια άλλη όψη των εξελίξεων στις νέες τεχνολογίες έδωσε, μιλώντας στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής -που άρχισε σήμερα σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής- ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Νίκολας Νεγκρεπόντε, ιδρυτής και επικεφαλής του ΜΙΤ Media Lab των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά τον κ. Νεγκρεπόντε, η χρήση των υπολογιστών έχει γίνει τόσο σύνθετη, αναξιόπιστη και ακριβή που δεν μπορεί να συνεχιστεί, «καθώς χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία με λάθος τρόπο. Δεν είναι μόνο οι υπολογιστές αλλά και τα κινητά... Φτιάχνουμε κάτι που μοιάζει με βόμβα από λειτουργικής άποψης... και ο περιορισμός δεν είναι παρά οι διαστάσεις του ανθρώπινου χεριού και η όραση».
Ο κ. Νεγκρεπόντε υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, καθώς αυτό που υπάρχει είναι αναχρονιστικό.
Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη απλότητας μέσα από τη σχεδίαση, σημειώνοντας ότι πρέπει να φτιάχουμε συστήματα με κοινή λογική. Προέβλεψε, μάλιστα ότι στα επόμενα 10 χρόνια, θα δούμε τέτοια συστήματα και υπολογιστικά και επικοινωνιών. Οταν κάνεις ένα μικρό λάθος που ένα επτάχρονο θα μπορούσε να καταλάβει, να είσαι σίγουρος ότι το σύστημα δεν «θα πέσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νεγκρεπόντε.