Berenberg Bank: Η ύφεση στην Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 18:54
UPD:19:07
SOOC/Paleologos Nick

Ο Schmieding αναγνώρισε ότι η Ελλάδα κινδύνεψε με έξοδο από το ευρώ, ωστόσο το νέο πακέτο στήριξης στα τέλη του 2012 ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η χώρα θα ανακάμψει, από τη βαθιά ύφεση στην οποία βρισκόταν από τις αρχές του 2010.

Σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, ο οποίος μιλώντας στο Roadshow που πραγματοποιεί στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ, εκτιμά ότι η ύφεση πλησιάζει στο τέλος της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περικοπές των δημόσιων δαπανών από την έναρξη της ελληνικής κρίσης ήταν δραματικές ανατρέποντας τη μαζική αύξηση που υπήρξε μέχρι φθινόπωρο του 2009. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να επιτύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, καταφέρνοντας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι κινήσεις απέδωσαν παρά την τεράστια ύφεση προσαρμογής, η οποία έπληξε την πορεία των εσόδων περισσότερο απ' ό,τι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Ο Schmieding αναγνώρισε ότι η Ελλάδα κινδύνεψε με έξοδο από το ευρώ, ωστόσο το νέο πακέτο στήριξης στα τέλη του 2012 ενίσχυσε τις ελπίδες ότι η χώρα θα ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση στην οποία βρισκόταν από τις αρχές του 2010. Σε αυτό βοήθησαν και οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το καλοκαίρι του 2012, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ ξεκίνησε τη σταθεροποίηση του από την άνοιξη του 2013. Οι προσδοκίες για την ανάκαμψη πλέον έχουν αποκτήσει νέα ώθηση, εν μέσω συζητήσεων για χαλάρωση της λιτότητας, σημείωσε.

Αναφορικά με την πορεία της παραγωγής στην ελληνική οικονομία, ο Schmieding εκτιμά ότι τα χειρότερα φαίνεται ότι πέρασαν.

Ωστόσο, θεωρεί πως το ΑΕΠ δεν έχει παρουσιάσει μια πειστική ανάκαμψη.

Όπως ανέφερε, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν αδύναμες παρά τις σοβαρές θεμελιώδεις βελτιώσεις, ενώ και η πολιτική αβεβαιότητα και οι φορολογικές επιβαρύνσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα