Ξεκινά αύριο το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 13:42
UPD:13:43
EPA/BORIS ROESSLER

Η ΕΚΤ επιχειρεί να δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης, και ειδικότερα στον πληθωρισμό ο οποίος διαμορφώνεται στο 0,3% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας.

Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πράξη του προγράμματος χορήγησης φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αναλύσεις στα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να αντλήσουν ποσό ύψους 174 δισ. ευρώ, τα οποία και πρέπει να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία μέσω της αύξησης των χορηγήσεων. Τα δάνεια αυτά που θα λάβουν από την ΕΚΤ θα είναι 4ετούς διάρκειας με επιτόκιο μόλις 0,05%, ωστόσο η διάρκεια τους θα μειωθεί εάν οι εμπορικές τράπεζες δεν «αποδείξουν» ότι αύξησαν τις χορηγήσεις τους.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ επιχειρεί να δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης, και ειδικότερα στον πληθωρισμό ο οποίος διαμορφώνεται στο 0,3% - το χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας. Αυτές οι έξι στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης ή TLTROs, θα συνδυαστούν με τις αγορές εγγυημένων τίτλων ((asset - backed securities, ABS) από την ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί σύντομα ο στόχος του πληθωρισμού, ο οποίος τοποθετείται χαμηλότερα αλλά πλησίον του 2%.

Οι έξι συναλλαγές θα αρχίσουν αύριο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015, με την ΕΚΤ να εκτιμά ότι θα προσφέρει δάνεια έως 1 τρισ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα το 2014, ενώ τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις. Συνολικά, ο ισολογισμός της ΕΚΤ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 985 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα TLTROs και τις αγορές διασφαλισμένων τίτλων.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα