Γ. Μαυραγάνης: 142 εκατ. ευρώ από 401 ελέγχους στα εμβάσματα εξωτερικού

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 22:01
UPD:22:01
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Μαυραγάνης (φωτ. αρχείου) υπογράμμισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που αμφισβήτησε έντονα η Ασημίνα Ξηροτύρη.

Τον έλεγχο 401 υποθέσεων από τις λίστες εμβασμάτων προς το εξωτερικό έχουν ολοκληρώσει οι φοροελεγκτικές αρχές καταγράφοντας βεβαιώσεις φόρων ύψους 142,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη. Τα εμβάσματα στο εξωτερικό αφορούν τουλάχιστον 24.000 υποθέσεις, υποστήριξε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στη λίστα Λαγκάρντ λέγοντας ότι «είναι υπό δικαστική διερεύνηση. Οι δικαστικές αρχές έχουν το ρόλο της διερεύνησης. Τέτοιας έκτασης έρευνα δεν έχει ξαναγίνει. Δημιουργήθηκε ειδική τεχνογνωσία για την ανεύρεση και ταυτοποίηση των στοιχείων». Πρόσθεσε ότι «έχουν δοθεί πάρα πολλές υποθέσεις από τους εισαγγελείς σε ελεγκτές του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που ενεργούν ως ανακριτικά όργανα».

Επίσης ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που αμφισβήτησε έντονα η Ασημίνα Ξηροτύρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός, έχουν επιλεγεί 1.343 υποθέσεις για να ελεγχθούν (τον Μάρτιο, που είχε γίνει ανάλογη ερώτηση, ήταν 1.071) και έχουν ελεγχθεί 401 υποθέσεις (τον Μάρτιο ήταν 146 υποθέσεις), ενώ ως τις 15 Σεπτεμβρίου είχαν βεβαιωθεί φόροι 142,5 εκατ. ευρώ.

Για έλλειψη μηχανισμών και πολιτικής βούλησης, την οποία πλέον διαπιστώνουν και οι ξένοι, έκανε λόγο η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ καταγγέλλοντας ότι «το ΣΔΟΕ δεν δίνει τα τελικά αποτελέσματα αν δεν εγκριθούν από παραπάνω, δηλαδή από τον υπουργό. Ούτε τα αρχαία της Αμφίπολης δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν υπάρχει διαφάνεια, και τελικά, όχι μαφίες, αλλά μεγάλα συμφέροντα σας πιέζουν».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα