Αυξανόμενη προσφορά και αργή ανάπτυξη αφαιρούν την υποστήριξη

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 12:03
UPD:12:03

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Ο δείκτης εμπορευμάτων ευρείας βάσης BBG έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, μετά από άλλη μια εβδομάδα μαζικών πωλήσεων σε όλους τους κλάδους. Οι παράγοντες που οδηγούν στη συγκεκριμένη αδυναμία προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη αύξηση στην προσφορά βασικών εμπορευμάτων: από το σιδηρομετάλλευμα και τον χαλκό μέχρι το αργό πετρέλαιο και το καλαμπόκι. Η αύξηση της προσφοράς παρατηρείται σε μια περίοδο όπου η ζήτηση στην αγορά μειώνεται, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας εκτός ΗΠΑ.
 
Οι επιπτώσεις της αύξησης του δολαρίου
 
Οι αρνητικές συνέπειες της αύξησης του δολαρίου στα εμπορεύματα αποτέλεσε πρόσφατα έναν επιπρόσθετο αρνητικό παράγοντα. Παρά το γεγονός ότι η πώληση του EUR περιορίστηκε την εβδομάδα που πέρασε, η προσοχή τώρα στράφηκε σε άλλα νομίσματα, όπως το AUD και το JPY.
 
Περαιτέρω πτώση των μετάλλων
 
Τα βιομηχανικά μέταλλα κατέγραψαν πτώση άνω του 3%, αναιρώντας σχεδόν τα κέρδη που είχαν καταγραφεί κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία μέχρι την περασμένη εβδομάδα αποτελούσαν δύο από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες αποδόσεις, οδηγήθηκαν σε κλείδωμα των κερδών. Ειδικότερα το νικέλιο δέχθηκε ορισμένη πίεση από πλευράς πωλήσεων όταν διαψεύσθηκαν οι φήμες για νέα εμπόδια στην παροχή από τις Φιλιππίνες.
 
Ο ψευδάργυρος σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών σε εβδομαδιαία βάση, μετά από μια περίοδο ισχυρής κερδοφορίας που προκλήθηκε από την αύξηση στις κερδοσκοπικές καθαρές θέσεις αγοράς που διατηρούν τα hedge funds, αλλά και τη θετική είδηση ότι τα αποθέματα που καταγράφονται από το χρηματιστήριο ΣΜΕ της Σαγκάης βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας.
 
Υποτονική η ζήτηση για ενέργεια
 
Στην αγορά ενέργειας, η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δραστήρια. Όλες οι εκθέσεις από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τον Διεθνή οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) και την Υπηρεσία Πληροφοριών για Θέµατα Ενέργειας (ΕΙΑ) υποδεικνύουν αύξηση της προσφοράς και μείωση στον ρυθμό αύξησης της ζήτησης. Ο ΙΕΑ αναφέρει, επίσης, ότι οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας τον Αύγουστο έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, λόγω μείωσης της ζήτησης από Ευρώπη και Κίνα. Το αποθεματικό πλεόνασμα που δημιουργήθηκε παγκοσμίως καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οφείλεται στον συνδυασμό της σημαντικής μείωσης της ζήτησης και της ταυτόχρονης αύξησης στην παραγωγή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και τη Βόρεια Αμερική.
 
Κατά συνέπεια, το αργό πετρέλαιο Brent κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των πρόσφατων δύο ετών, προτού βρει υποστήριξη στα 96,75 USD/βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο WTI κατέγραψε ένα γρήγορο ράλι ύψους 3 δολαρίων, αφού η πτώση του κάτω από το όριο των 91,25 USD/βαρέλι ανατράπηκε μετά τις νέες γεωπολιτικές ανησυχίες. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των μαχητών του IS στο έδαφος της Συρίας θα αποτελούσε «κατάφορη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας».
 
Το spread μεταξύ αργού πετρελαίου Brent και WTI έφθασε το χαμηλότερο επίπεδο διμήνου, λόγω της διαφορετικής προοπτικής για τη ζήτηση των δύο, αυτών, προϊόντων παγκόσμιας αναφοράς. Ενώ η υπερπροσφορά και οι χαμηλές τιμές spot συνεχίζουν να ασκούν πίεση στο Brent, η υψηλή ζήτηση για το WTI από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές spot σε σχέση με τις προθεσμιακές τιμές.
 
Τα πολύτιμα μέταλλα παραμένουν δίχως λάμψη
 
Το γενικό αρνητικό συναίσθημα στα μέταλλα έπληξε και την ομάδα μετάλλων πλατίνας (PGM), με το παλλάδιο να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, αφού μειώθηκε περισσότερο από 6%, με τους κατόχους υπερεκτιμημένων θέσεων αγοράς να προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους ταυτόχρονα. Λόγω της συχνά περιορισμένης ρευστότητας στον συγκεκριμένο κλάδο, τέτοιες περίοδοι ρευστοποίησης των θέσεων αγοράς μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα οδυνηρές και να οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση των τιμών. Ωστόσο μόλις η αγορά σταθεροποιηθεί, θα προσελκύσει νέους αγοραστές, αφού οι βασικές προοπτικές στον κλάδο αυτόν παραμένουν καλύτερες από πολλούς άλλους: τα πιθανά εμπόδια στην παροχή αποτελούν διαρκή απειλή, σε μια περίοδο αυξανόμενης ζήτησης από την αυτοκινητοβιομηχανία.
 
Τόσο ο χρυσός, όσο και ο άργυρος κατέγραψαν ζημιές για ακόμα μια εβδομάδα, με αρκετά τεχνικά επίπεδα να παραβιάζονται. Ο άργυρος πλησίασε για άλλη μια φορά ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία των λοιπών μετάλλων, στη δύναμη του δολαρίου (το οποίο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, προβλέπεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω), στις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και στις ανησυχίες σχετικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τηρήσει τελικά πιο επιθετική στάση σε ό,τι αφορά τα επιτόκια. Ο συγκεκριμένος κλάδος καταγράφει πλέον υπερπωλήσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα μια μικρής ανάκαμψης. Ωστόσο, ενόψει της επερχόμενης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές μοιάζουν περισσότερο διατεθειμένοι να διατηρήσουν θέσεις πώλησης, με δεδομένο τον αυξημένο κίνδυνο να υπάρξει μια πιο επιθετική δήλωση από την πρόεδρο της Επιτροπής, Janet Yellen.
 
Οι τιμές στις καλλιέργειες παραπαίουν
 
Ο αγροτικός κλάδος ανησυχεί για την αυξανόμενη προσφορά, με όλες τις σημαντικές καλλιέργειες να καταγράφουν άλλη μια εβδομάδα ζημιών. Αυτό προέκυψε μετά από έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι η συγκομιδή καλαμποκιού και σόγιας θα ξεπεράσει την αναμενόμενη. Οι αναθεωρήσεις αναμένεται τώρα ότι θα οδηγήσουν τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και σιταριού σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας πτώση των τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα