Market Beat: Η ροή των ειδήσεων κάνει αναποφάσιστους τους θεσμικούς

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 09:29
UPD:12:37
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η άδεια ήταν η αιτία της απουσίας μας τις δυο πρώτες βδομάδες του Σεπτεμβρίου, αλλά το κλείσιμο της Παρασκευής έφερε τους δείκτες στα επίπεδα που τους αφήσαμε στο τέλος του Αυγούστου, λες και δεν μεσολάβησαν οι δέκα συνεδριάσεις αυτού του μήνα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η δέσμη των στατιστικών για τις συναλλαγές του Αυγούστου διατήρησε την εντύπωση πως οι ξένοι θεσμικοί κυριαρχούν στις συναλλαγές, αλλά και αυτοί έχουν κατεβάσει ταχύτητα, περιμένοντας κάποιες εξελίξεις στο εσωτερικό που θα μεγαλώσουν την ανησυχία τους ή θα την ελαχιστοποιήσουν. Είναι φυσικό αυτοί να επηρεάζονται ως προς τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου από το διεθνές κλίμα και οι ιδιώτες επενδυτές καλό είναι να παρακολουθούν την πορεία των διεθνών αγορών έστω χονδρικά για να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις αποφάσεις των ισχυρών παραγόντων της αγοράς. Σήμερα πάντως ξεκίνησαν οι ασιατικές αγορές επιφυλακτικά με τις αγορές της Ιαπωνίας σε αργία και τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες σε πτώση.

Η ανάλυση για τις αγορές και την εικόνα από τα μακροοικονομικά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζει δυναμική που υπογραμμίζει πως οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά χαλαρές. Οι στρατηγοί της Wall Street είναι καθολικά (bullish) αισιόδοξοι. Μια πρόσφατη έρευνα (Investors Intelligence) είχε τη μικρότερη ανάγνωση για το ποσοστό των αρκούδων από το 1987. Το πνεύμα είναι ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια πριν η Fed αυξήσει τα επιτόκια σε σημείο που θα έχει επίδραση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου.

Η στήλη θεωρεί επίσης σημαντικό να έχουν υπόψη οι επενδυτές πως παρά την άνοδο των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα τη βδομάδα που πέρασε, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας σκαρφάλωσαν 20 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 2,46% (στο 2014 είναι κάτω 167bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας εκτινάχθηκαν κατά 30bps στο 2,35%, και φέτος είναι κάτω 181bps). Των γερμανικών bund κέρδισαν 15 μονάδες βάσης στο 1,08% (το 2014 έπεσαν 85bps) όταν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,61% και στο 2014 είναι κάτω κατά 42 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας ανέβηκαν ομοίως, αυτή τη βδομάδα, κατά 12bps στο 3,35% χάνοντας φέτος 62bps. Δηλαδή το χρέος της Γαλλίας και της Ισπανίας ενέχει μεγαλύτερη ασφάλεια ή λιγότερους κινδύνους έναντι του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτή είναι μια στρέβλωση που την διαμόρφωσε η εξάρτηση των αγορών από τις παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Η εβδομάδα θα φέρει την προσοχή των επενδυτών στην Fed και την EKT ενώ από  πλευράς ανακοινώσεων δεν αναμένονται μέγιστης βαρύτητας δημοσιοποιήσεις μακροοικονομικών μεγεθών.

Εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Αγορά δεν έχει σαφή τάση το τελευταίο διάστημα και κινείται σε ένα  εύρος διακύμανσης που δεν δίνει διασπάσεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση (πάνω από τις 1220 μονάδες ή κάτω από τις 1120 μονάδες).

Για να αλλάξει η επενδυτική συμπεριφορά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε κάποια από τα εκκρεμή ζητήματα. Τα Ευρωπαϊκά "stress tests" των Τραπεζών, η πολιτική αβεβαιότητα, η ρύθμιση του χρέους, η συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών στα προγράμματα της ΕΚΤ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που η έκβαση τους θα καθορίσει την μελλοντική πορεία της Αγοράς. Βραχυπρόθεσμα, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τον  S&P θα επηρεάσει τις επόμενες συνεδριάσεις.

Εκτός από τη συνεδρίαση της FOMC, το οικονομικό ημερολόγιο για τις ΗΠΑ είναι ελαφρύ, με ανακοινώσεις των PPI, CPI, και τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών. Η Ευρωπαϊκή οικονομική πραγματικότητα περιλαμβάνει για την Ευρωζώνη ανακοινώσεις για τις Κατασκευές και τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων, και στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύονται οι τιμές κατοικιών και η ανεργία. Από τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ρωσία και Συρία, οι οποίες παρά το ότι δεν έχουν αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην κίνηση των Αγορών, αναμένεται ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αυτή τη βδομάδα. Επίσης θα ληφθεί υπόψη το δημοψήφισμα των Σκοτσέζων στις 18 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτητοποίησή τους, ή μη, από τη Μεγάλη Βρετανία και βέβαια πάνω από όλα είναι η απόφαση της FED για την αναστολή του μέτρου της ποσοτικής χαλάρωσης στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Τα πράγματα αποκτούν πάλι μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα ήταν αυτή που πέρασε με το ρεάλ Βραζιλίας να βουτάει  κατά -4,2%, ενώ οι μετοχές της Βραζιλίας βυθίστηκαν -6,2%. Στα credit default swap (CDS) για τη Βενεζουέλα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 158 bps στα 1.464 bps (υστερούν από της Αργεντινής που είναι 1.840!). Οι Τουρκικές μετοχές χτυπήθηκαν κατά -5,3%, σε μια περίοδο που για το Bloomberg ορίζεται ως «η πιο απότομη πτώση σε 15 μήνες για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών». Στα Εμπορεύματα και τα νομίσματα καταγράφηκε επίσης κατάρρευση. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε -3,6%, το ραντ της Νότιας Αφρικής -3,0%, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας -2,1% και το καναδικό δολάριο -1,9%. Ο δείκτης Goldman Sachs Commodities χτυπήθηκε -2,4%, και οι συναλλαγές αυτή την εβδομάδα διεξήχθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το ταραχώδες καλοκαίρι του 2012. Το μπρεντ υποχώρησε σε χαμηλό διετίας, το σιτάρι οδηγήθηκε σε ένα χαμηλό 50-εβδομάδων και ο χρυσός στα χαμηλά οκτώ μηνών. Οι αποδόσεις στα Ισπανικά ομόλογα πήδηξαν 30bps, με τις αποδόσεις των ιταλικών έως και 20 μονάδες βάσης ψηλότερα και της Γαλλίας 17 bps. Τα CDS των junk ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκαν 21 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα. Έναντι των εκκρεμοτήτων στις αγορές μετοχών παγκόσμια, οι αποδόσεις των 10 ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ αυξήθηκαν 15 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Η ανάλυση για τις αγορές και την εικόνα από τα μακροοικονομικά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζει δυναμική που υπογραμμίζει πως οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά χαλαρές. Οι στρατηγοί της Wall Street είναι καθολικά (bullish) αισιόδοξοι. Μια πρόσφατη έρευνα (Investors Intelligence) είχε τη μικρότερη ανάγνωση για το ποσοστό των αρκούδων από το 1987. Το πνεύμα είναι ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια πριν η Fed αυξήσει τα επιτόκια σε σημείο που θα έχει επίδραση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου.

Ο S&P500 έχασε -1,1% έχοντας επίδοση +7,4% από το τέλος του 2013, ενώ ο Dow υποχώρησε -0,90% και κερδίζει πλέον +2,5% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έπεσε -1,3% με επίδοση +5,9% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, γλύστρισε -0,8% με επίδοση έτους -0,3%. Ο δε Nasdaq100 ελαττώθηκε -0,5%, με άνοδο για το 2014 κατά +13,3%. Η τιμή του χρυσού βούλιαξε κατά 39 δολάρια, ο δείκτης HUI υποχώρησε -4,0% και στο τρέχον έτος κερδίζει +10,8%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,61% και στο 2014 είναι κάτω κατά 42 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας ανέβηκαν ομοίως, αυτή τη βδομάδα, κατά 12bps στο 3,35% χάνοντας φέτος 62bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 18bps, στο 3,24% (κάτω 290bps από την αρχή του έτους). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας σκαρφάλωσαν 20 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 2,46% (στο 2014 είναι κάτω 167bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας εκτινάχθηκαν κατά 30bps στο 2,35%, και φέτος είναι κάτω 181bps). Των γερμανικών bund κέρδισαν 15 μονάδες βάσης στο 1,08% (το 2014 έπεσαν 85bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά έκαναν το ίδιο κατά 17 μονάδες, φθάνοντας στο 1,43% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή οδηγήθηκε στα 35bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, ανέβηκαν κατά 14bps στο 5,71% (με πτώση στο 2014 271bps). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου ενισχύθηκαν 6 μονάδες αυτή τη βδομάδα, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,53% και έχουν πέσει 49bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,8% και η ετήσια επίδοσή του είναι -2,1%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε -1% και η απόδοσή του από το τέλος του 2013 είναι +1%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -2,3% και κερδίζει στο 2014 +1%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -1,5% ενώ φέτος έχει άνοδο +11,1%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -2,99% και στο 2014 αποδίδει -0,12%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν κατά πλειονότητα πτωτική κίνηση. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας έχασε -6,2% με άνοδο πλέον 10,5% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε -0,9% και στο 2014 κερδίζει +7,2%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,4% και διατηρώντας επίδοση, +1,5%, για φέτος. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ανέβηκε +0,1%, σε νέο ιστορικό υψηλό και κερδίζει +27,8%, το 2014. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη κέρδισε +0,2% οδηγούμενος στα ψηλότερα επίπεδα σε βάθος 15 μηνών και το 2014 αποδίδει +10,2%.  

ΧΑ

Η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναίρεσε με χειρουργική ακρίβεια τα κέρδη της πρώτης εβδομάδας του μήνα που κατά πολλούς θα έφερνε πολλές πολλά στοιχεία που θα ξεκαθάριζαν το τοπίο σχετικά με το μέλλον της ελληνικής υπόθεσης. Είναι πλέον δεδομένη η βελτίωση ορισμένων μακροοικονομικών δεικτών όσο δεδομένα παρέμειναν και τα αδύνατα σημεία της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας. Οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ είναι πλέον γνωστές σε όλους τους συναλλασσόμενους και το βασικό χαρακτηριστικό των ημερών ήταν η «συνειδητοποίηση»  του επενδυτικού κοινού πως οι τράπεζες θα ετοιμαστούν για την άντληση κεφαλαίων από την αγορά για άλλη μια φορά.

Αυτή η πιθανή εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί πως θα λειτουργήσει εις βάρος της γοητείας των μετοχών του ταμπλό, αφού πλέον υπάρχει διάθεση πολύ μεγαλύτερη από την περασμένη φορά να συμμετέχουν στις ΑΜΚ ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Μάλλον γιατί καταλαβαίνουν πως αυτή η ΑΜΚ μπορεί να είναι η τελευταία του κύκλου της ανακεφαλαιοποίησης του ενεργητικού τους, λόγω των επιπτώσεων πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας στο τραπεζικό της σύστημα.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις μετοχές του ΧΑ να στέλνουν τους βασικούς δείκτες στο υψηλότερο σημείο για την εβδομάδα ενώ το κλείσιμο έγινε σχεδόν πάνω στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής ενώ την Τρίτη σημειώθηκε η μεγαλύτερη βουτιά των τιμών αν και την Τετάρτη ήταν η μέρα που εγγράφηκαν οι χαμηλότερες τιμές των δεικτών ενδοσυνεδριακά. Αυτή ήταν και η μέρα που το πρόσημο της μεταβολής των δεικτών ήταν θετικό. Την Πέμπτη οι αγοραστές αρχικά έδωσαν κέρδη στους ΓΔ και 25άρη αλλά τελικά το κλείσιμο έγινε με απώλειες της τάξης του -0,50% και παρόμοιες ήταν οι μεταβολές στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ο ΓΔ να εμφανίσει πτώση -2,99% από κέρδη +3,04% την πρώτη βδομάδα ενώ ο 25άρης έχασε -3,03% ενώ είχε κέρδη την προηγούμενη +3,15%. Για αυτό ο Σεπτέμβριος για την ώρα είναι ο μήνας που λειτούργησε χωρίς να μετακινηθούν ουσιαστικά οι βασικοί δείκτες. Όσο για τον FTSEM επειδή η πτώση του ήταν -1,06% κατάφερε να κερδίσει τον Σεπτέμβριο +0,19% μετά από την άνοδο του την πρώτη βδομάδα κατά +1,27%.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013 ο ΓΔ ήταν στις 993,23 μονάδες ενώ στις 12 είχε κλείσει στις 997,00 μονάδες και συνεπώς με τιμή κλεισίματος την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 στις 1161,3 μονάδες εμφανίζει κέρδη 16,84% αλλά στο τρέχον έτος αποδίδει -0,12% δηλαδή περίπου μηδενικά. 

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013 ο 25άρης ήταν στις 340,9 μονάδες ενώ στις 12 είχε κλείσει στις 341,75 μονάδες και συνεπώς με τιμή κλεισίματος την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 στις 376,75 μονάδες εμφανίζει κέρδη 10,24% αλλά στο τρέχον έτος αποδίδει -2,10%.

Οι μετοχές του δείκτη των θεσμικών μπορούν να διαχωριστούν με βάση την σχέση της μεταβολής τους με εκείνη των ΓΔ και 25άρη.

Η πρώτη ομάδα που εμφάνισαν μεταβολές κοντά στο -3% των βασικών δεικτών αποτελείται από τις

ΒΙΟ με πτώση -3,6% και απόδοση μήνα -2,7%, ενώ στο 2014 κερδίζει 6,13%

ΓΕΚΤΕΡΝΑ  με πτώση -2,5% και απόδοση μήνα +2,6%, ενώ στο 2014 κερδίζει 6,9%

ΕΛΛΑΚΤΩΡ με πτώση -3,4% και απόδοση μήνα -1,44%, ενώ στο 2014 κερδίζει 7,9%

ΜΥΤΙΛ με πτώση -2,8% και απόδοση μήνα -1,44%, ενώ στο 2014 κερδίζει 7,9%

ΟΛΠ με πτώση -3,1% και απόδοση μήνα -1,7%, ενώ στο 2014 χάνει -4,6%

ΠΕΙΡ με πτώση -3,8% και απόδοση μήνα +0,7%, ενώ στο 2014 χάνει -1,3%

ΤΕΝΕΡΓ με πτώση -3,0% και απόδοση μήνα -4,1%, ενώ στο 2014 χάνει -7,6%

Η επόμενη είναι η ομάδα οι μετοχές με θετικό πρόσημο εβδομαδιαίας μεταβολής και δεν θα είναι όπως αναμένεται από τις απώλειες του 25άρη πολλές.

ΕΥΡΩΒ με άνοδο +0,3% και απόδοση μήνα +7,4%, ενώ στο 2014 χάνει -34,9%

ΜΕΤΚ με άνοδο +2,4% και απόδοση μήνα -0,35%, ενώ στο 2014 χάνει -0,6%

ΜΟΗ με άνοδο +2,6% και απόδοση μήνα +2,3%, ενώ στο 2014 κερδίζει +1,95%

ΟΤΕ με άνοδο +1,35% και απόδοση μήνα +3,5%, ενώ στο 2014 κερδίζει +16,4%

Οι υπόλοιπες μετοχές χωρίζονται σε εκείνες με πτώση μεγαλύτερη των δεικτών και σε εκείνες με μικρότερη. Οι μετοχές με μεγάλη αρνητική μεταβολή εβδομάδας ήταν οι

ΕΛΠΕ με πτώση -4,15% και απόδοση μήνα 0,00%, ενώ στο 2014 χάνει -26,8%

ΕΤΕ με πτώση -6,9% και απόδοση μήνα -2,3%, ενώ στο 2014 χάνει -33,8%

ΕΥΔΑΠ με πτώση -4,35% και απόδοση μήνα -9,11%, ενώ στο 2014 κερδίζει +10,7%

ΕΥΠΡΟ με πτώση -5,0% και απόδοση μήνα -5,0%, ενώ στο 2014 κερδίζει +8,7%

ΦΦΓΚΡΠ με πτώση -7,0% και απόδοση μήνα -7,0%, ενώ στο 2014 κερδίζει +25,2%

ΜΠΕΛΑ με πτώση -5,4% και απόδοση μήνα -0,71%, ενώ στο 2014 χάνει -4,1%

ΟΠΑΠ με πτώση -5,2% και απόδοση μήνα -3,23%, ενώ στο 2014 κερδίζει +21,0%

ΤΙΤΚ με πτώση -5,1% και απόδοση μήνα -1,72%, ενώ στο 2014 κερδίζει +0,8%

Οι μετοχές με απώλειες μικρότερες των δεικτών ήταν

ΑΛΦΑ με πτώση -2,2% και απόδοση μήνα +0,6%, ενώ στο 2014 κερδίζει +6,2%

ΔΕΗ με πτώση -1,1% και απόδοση μήνα +1,8%, ενώ στο 2014 κερδίζει +4,2%

ΕΕΕ με πτώση -1,9% και απόδοση μήνα -1,5%, ενώ στο 2014 χάνει -17,2%

ΕΧΑΕ με πτώση -0,3% και απόδοση μήνα +5,5%, ενώ στο 2014 χάνει -6,4%

ΙΝΛΟΤ με πτώση -0,55% και απόδοση μήνα +1,7%, ενώ στο 2014 χάνει -2,2%

ΜΙΓ με πτώση -1,7% και απόδοση μήνα 0,00%, ενώ στο 2014 κερδίζει +4,7%

Τεχνική ανάλυση

Από όσα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο ξεχωρίσαμε την προσέγγιση του κ  Χατζηδάκη της Beta Sec.

«Τεχνικά η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά σε εύρος 50 μονάδων, ασυνήθιστα χαμηλό για την τρέχουσα χρονική περίοδο, εξομαλύνοντας κάποιες ενδοσυνεδριακές εξάρσεις στα κλεισίματα της ημέρας. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες η διόρθωση ήταν ήπια και δεν μετέβαλε το ανοδικό σενάριο άσχετα αν δεν υπήρξε προσέγγιση με τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τεχνικά στην ζώνη της αμηχανίας: Έχει μεν διασπάσει τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 30 ημερών, κρατάει το θετικό momentum του MACD και δεν δείχνει διατεθειμένος να κινηθεί επιθετικότερα, στο επόμενο σημείο αναφοράς που βρίσκεται στις 1.220 μονάδες.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται ακριβώς στην "μέση της οθόνης", ήτοι στο απόλυτο σημείο ισορροπίας, κρατώντας αγοραστές και πωλητές σε στάση αναμονής.

Η ερχόμενη εβδομάδα διατηρεί το ανοδικό σενάριο ως επικρατέστερη εκδοχή, με κύριο σημείο αναφοράς την αντίσταση στις 1.220 μονάδες.

Η επέτειος των ιστορικών υψηλών της Ελληνικής Αγοράς την προσεχή Τετάρτη (17/9) βρίσκει το Γενικό Δείκτη 82% χαμηλότερα σε μονάδες και 50% χαμηλότερα σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: 1ον) πολλές μετοχές έχουν εξαφανιστεί από την σύνθεση του Δείκτη, είτε επειδή έκλεισαν, αποχώρησαν από την Αγορά μέσω κάποιας δημόσιας πρότασης, ή συγχωνεύθηκαν και 2ον) οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών έχουν αλλάξει δυσανάλογα τις σταθμίσεις των Τραπεζών στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη».

Για τη στήλη η εβδομάδα θα είναι σίγουρα νευρική, γιατί δεν υπάρχει ενιαία διάθεση στους θεσμικούς.

Είναι θέμα οπτικής. Καθώς  από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο 25άρης κερδίζει πάνω από +10%. Αλλά, από τον Σεπτέμβριο του 1999, που σημειώθηκε η κορύφωση του ΧΑ είναι κάτω περισσότερο από -80%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση στο 50% από εκείνη στις 17/9/1999. Για τη στήλη τα μαντάτα από τη διαγραμματική ανάλυση δεν είναι καλά. Ο 25άρης από την φετινή του κορύφωση τον Μάρτιο εμφανίζει σταθερή πτωτική δυναμική, καθώς οι αντιδράσεις μετά από τα κύματα των πιέσεων που τον οδηγούν χαμηλότερα δεν πετυχαίνουν την εγγραφή κορυφής σε επίπεδα ψηλότερα της προηγούμενης.

Αναλυτικά:

Στις 18/3 με μέγιστο τις 445,52 μονάδες έκλεισε στις 442,39 και παρέμεινε κοντά σε αυτά τα επίπεδα ως τις 2/4 που έκλεισε στις 436,12 μονάδες, για να ακολουθήσει μια απότομη βουτιά  που τον έφερε στα επίπεδα λίγο πάνω από τις 380 μονάδες στις 14/4, τα οποία δεν ξεπέρασε πτωτικά ως τις 8/5.

Από εκείνη τη μέρα η κάθοδος έγινε κατακόρυφη και αποδόθηκε στο ξεπούλημα προ των εκλογών που οδήγησε τον 25άρη ως τις 342 μονάδες στις 19/5. Η βουτιά από την κορυφή του Μαρτίου αθροιστικά ήταν 100 μονάδες! Και επακολούθησε αντίδραση ανοδική που έφερε τον δείκτη των blue chip ως τις 430 μονάδες ήτοι χαμηλότερα του Μαρτίου.

Μετά, ξεκίνησε μια κάθοδος γεμάτη νευρικότητα όπου πάντοτε την ανοδική αντίδραση ακολουθούσε κύμα πιέσεων και εγγραφή νεότερων τοπικών χαμηλών. Και έτσι, από τις 10/6 και μετά ξεκίνησε μια πτώση με αναζήτηση νέων χαμηλών έτους που σημειώθηκαν στις 8/8 και ήταν οι 336,3 μονάδες και σε κλείσιμο οι 336,99. Από την επόμενη συνεδρίαση του φετινού Αυγούστου ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση που έφερε σε κορύφωση τον 25άρη στις 5/9 σε κλείσιμο στις 388,5 μονάδες και ενδοσυνεδριακά στην πρώτη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας στις 390,92 μονάδες. Μετά επακολούθησε η βουτιά κατά -3% που είναι η κληρονομιά του 25άρη σήμερα.

Αν αυτή τη βδομάδα για κάποια αίτια δεν κινηθεί ανοδικά, τότε θα είναι η κορύφωση της περασμένης Δευτέρας μια ακόμα κορυφή πιο χαμηλά από την προηγούμενη της. Mε συνέπεια να αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσει μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά η τοπική τάση, που αντιστέκεται στην δυναμική των μετοχών παγκόσμια. Ενώ η ορμή από το -3,03% της δεύτερης βδομάδας του μήνα είναι καθοδική, ο 25άρης παρέμεινε πάνω από τους «γρήγορους» ΚΜΟ 30 και 50 ημερών, αλλά είναι χαμηλότερα από τον ΚΜΟ100 ημερών στις 383,87 μονάδες ο οποίος δίνει μια οροφή για το δείκτη των παραγώγων αυτή τη βδομάδα. Ενώ  ο ΚΜΟ που προσέχουν όλοι, των 200 ημερών, είναι λίγο πάνω από τις 395 μονάδες. Δηλαδή πολύ ψηλότερα από τον 25άρη και διαμορφώνει την σημαντικότερη αντίστασή του μελλοντικά. 

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές έπεσαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα πέντε εβδομάδων, μετά από μια δέσμη με αδύναμα στοιχεία από την Κίνα, που διαμόρφωσαν την απειλή για μια απότομη επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το δολάριο Αυστραλίας, που θεωρείται σαν υγρό μεσολάβησης για την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας, υπέστη επίσης χτύπημα και κατρακύλησε σε χαμηλό έξι μηνών.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  βούτηξε -0,8% σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία στις 8 Αυγούστου. Ο δείκτης έχει μειωθεί σχεδόν 4% σε διάστημα λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, από την πλησιέστερη κορυφή επτά ετών.

Στην Αυστραλία ο S & P / ASX 200 ήταν στο -0,7%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,3% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.HSI έχασε -1,1%, όταν οι  μετοχές της Ηπειρωτικής Κίνας  ήταν -0,6% χαμηλότερα. Οι  Ιαπωνικές χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν σήμερα Δευτέρα αργία. Ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο έδειξαν πως η εργοστασιακή παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο, με το χαμηλότερο ρυθμό σε σχεδόν έξι χρόνια, ενώ η ανάπτυξη σε άλλους βασικούς τομείς ψύχεται επίσης.

«Αυτό επιβεβαιώνει την επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης κατά το 3ο τρίμηνο μετά την ανάκαμψη στο 2ο» , έγραψαν οι αναλυτές της Barclays σε σημείωμα προς τους πελάτες, προσθέτοντας ότι έχουν ψαλιδίσει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στο 2014 για την Κίνα στο 7,2% από 7,4%.

Υπάρχουν επενδυτικές ανησυχίες ότι στο Πεκίνο μπορεί να είναι απρόθυμοι να παρέχουν επιπλέον ερέθισμα για την ώρα, αν και πολλοί υποπτεύονται πως οι κινεζικές αρχές θα αναγκαστούν να κάνουν ότι πρέπει αν διαπιστώσουν πως απειλείται σημαντικά ο επίσημος στόχος που είναι 7,5%.

Η ενίσχυση της διάθεσης για αποφυγή του ρίσκου από τα κινεζικά στοιχεία έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες σχετικά με μια πτώση κατά -40% στις τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων φέτος και στο αρνητικό συναίσθημα που έχει αποτυπωθεί στα νομίσματα των βασικών προϊόντων.

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι το δολάριο Αυστραλίας ήρθε στο επίκεντρο των πωλήσεων  βυθίζοντας το κάτω από τα 90 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ με επέκταση στη μείωση από τα 94 σεντς στις αρχές του τρέχοντος μήνα.

Τα άλλα κύρια νομίσματα ήταν σήμερα σταθερότερα απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ που διατηρήθηκε ακριβώς κάτω από την κορυφή έξι ετών στα 107,39 γεν που έχει οριστεί την Παρασκευή. Το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,2968 δολάρια, αφού την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών στα επίπεδα των 1,2859 δολαρίων.

Υπήρξε έντονη ζήτηση για το δολάριο, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται προσδοκώντας μια ελαφρώς πιο επιθετική στροφή από την Federal Reserve αυτή την εβδομάδα, κατά τη συνεδρίασή της επί της πολιτικής τον Σεπτέμβριο από 16 έως 17.

Αυτό έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ US Treasury υψηλότερα, με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων βρέθηκαν πάνω από το 2,6% την Παρασκευή στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του σε βάθος πάνω από ένα χρόνο.

Η Στερλίνα παρέμεινε ανήσυχη λίγες μόλις ημέρες από την 18η Σεπτέμβρη τη μέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τόσο στο "Ναι" όσο και στο "Όχι" σχέση 50%-50%.

Μια νίκη για το "Ναι" εκστρατεία θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της, την ηλικίας 307 ετών ένωση με την Αγγλία και τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η λίρα παρέμεινε ευάλωτη μετά από ολίσθηση κοντά στο χαμηλό 10 μηνών των 1,6052 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τη ζήτηση χτύπησε κάτω τις τιμές του αργού πετρελαίου. Ο Χαλκός έπεσε 0,7% στα 6,787.25 δολάρια ανά τόνο, ενώ ο χρυσός έφθασε στο χαμηλότερο του επίπεδο σε οκτώ μήνες στα 1.225,30 δολάρια η ουγγιά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust

Ήταν πτωτική η εβδομάδα που πέρασε μετά τις τέσσερις ανοδικές, με τον Γενικό Δείκτη να αδυνατεί να διατηρηθεί πάνω από τις 1180 μονάδες, αλλά από την άλλη να διατηρείται πάνω από τις 1150 μονάδες.

Με όλο και χαμηλότερους τζίρους κύλησαν οι συνεδριάσεις της εβδομάδας, με όγκους πραγματικά ελάχιστους, σε αρκετές μετοχές ακόμη και του FTSE Large Cap. Όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου μειώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα τεκταινόμενα στην Χρηματιστηριακή Αγορά (χαρακτηριστικό στοιχείο οι είκοσι χιλιάδες ενεργές μερίδες του Αυγούστου). Η Αγορά δεν έχει σαφή τάση το τελευταίο διάστημα και κινείται σε ένα  εύρος διακύμανσης που δεν δίνει διασπάσεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση (πάνω από τις 1220 μονάδες ή κάτω από τις 1120 μονάδες).

Για να αλλάξει η συμπεριφορά της Αγοράς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε κάποια από τα εκκρεμή ζητήματα. Τα Ευρωπαϊκά "stress tests" των Τραπεζών, η πολιτική αβεβαιότητα, η ρύθμιση του χρέους, η συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών στα προγράμματα της ΕΚΤ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που η έκβαση τους θα καθορίσει την μελλοντική πορεία της Αγοράς.

Βραχυπρόθεσμα, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τον  S&P θα επηρεάσει τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι διεθνείς Αγορές θα έχουν εστραμμένα τα βλέμματα τους στη συνεδρίαση της FED και στις δηλώσεις της κ. Υellen. Το δημοψήφισμα στη Σκωτία, το road show του Λονδίνου όπως και η λήξη Παραγώγων την άλλη Παρασκευή θα απασχολήσουν επίσης την τρέχουσα εβδομάδα.

Στα θετικά της τρέχουσας περιόδου, είναι η διακράτηση των θέσεων από τους ξένους επενδυτές που έχουν κυρίαρχο ρόλο στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά αφού εκείνοι διεξήγαγαν το 68% των συναλλαγών του Αυγούστου και προς το παρόν δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec. 

Η  ομιλία του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ, η "περιπετειώδης" υπερψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ και οι δηλώσεις μελών της Κυβέρνησης για ανάγκη έναρξη της συζήτησης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, φάνηκε να ενισχύουν την πολιτική αβεβαιότητα την εβδομάδα που πέρασε, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξεως του -2,99% και τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα σε υποχώρηση -20,9% στα €71,3 εκατ.

Επιπρόσθετα, η τοποθέτηση του Murray του ΔΝΤ, ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση το Νοέμβριο στη Washington για το Ελληνικό χρέος, σε συνδυασμό με την αλλαγή της φρασεολογίας της Κυβέρνησης, από τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους στη βιωσιμότητά του, συντήρησε το υπάρχον κλίμα στις τάξεις των ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι καίτοι παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων για τις παρουσιάσεις, που έχουν προγραμματισθεί ή έγιναν στο εξωτερικό, τηρούν στάση αναμονής στην τρέχουσα φάση.

Ακόμα και εκθέσεις ξένων Τραπεζών που θέλουν τις Ελληνικές Τράπεζες να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ενόψει των επικείμενων "stress tests" και λόγω του συνυπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου δε μπόρεσαν να αποτελέσουν αφορμή για ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις τάξεις των επενδυτών. Όσον αφορά το spread των 10ετών ομολόγων, αυτό παρουσίασε σταθεροποίηση, αφού παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις γύρω από το επίπεδο των 450 μονάδων βάσης, με την απόδοση γύρω από το 5,55%.

Η επιτυχής ανταλλαγή (swap) των ΕΓΕΔ 3μηνης και 6μηνης διάρκειας με νέους κρατικούς τίτλους 3ετίας και  5ετίας που εκδόθηκαν τον Ιούλιο και τον Απρίλιο του 2014 αντίστοιχα, μετασχηματίζουν το βραχυπρόθεσμο χρέος σε μεσοπρόθεσμο, περιορίζοντας το δημοσιονομικό κενό του 2015, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί ακόμα περισσότερο έως τα τέλη του έτους, μέσω των επικείμενων εκδόσεων ΕΓΕΔ 18μηνης διάρκειας και 7ετών χρεογράφων. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα έκδοση ΕΓΕΔ 12μήνης διάρκειας, με την τελευταία να έχει διενεργηθεί στις 13/04/2010.

Όσον αφορά το εξωτερικό, το ενδιαφέρον μεταστρέφεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ρωσία και Συρία, οι οποίες παρά το ότι δεν έχουν αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην κίνηση των Αγορών, δε σημαίνει ότι αυτό δε μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, στο δημοψήφισμα των Σκοτσέζων στις 18 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτητοποίησή τους, ή μη, από τη Μεγάλη Βρετανία και βέβαια στην απόφαση της FED για την αναστολή του μέτρου της ποσοτικής χαλάρωσης στις 17 Σεπτεμβρίου.

Από τεχνικής απόψεως, η στήριξη για το ΓΔ οριοθετείται στην περιοχή των 1.140- 1.150 μονάδων.                                                                    

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Χωρίς νεύρο και χωρίς την συνδρομή νέων "ειδικού βάρους" ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Οι επενδυτές παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στις διατυπώσεις των όρων των "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, παρακολουθώντας παράλληλα τις συζητήσεις γύρω από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Η έλλειψη ενός "φρέσκου" καταλύτη σε συνδυασμό με παλινωδίες και καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, αλλά και στην ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων, έχουν επιφέρει μια μικρή φθορά στην ψυχολογία της Αγοράς, αποτρέποντας περισσότερο την εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρά προτρέποντας στην μείωση θέσεων.  Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας είναι η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να απαγκιστρωθεί από το σημείο εκκίνησης της χρονιάς καθώς οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι έχουν καθηλωθεί στα 70 εκατ. ευρώ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Παγκόσμιος Επενδυτικός Οδηγός

ΗΠΑ

Κατά τη συνεδρίαση το Σεπτέμβριο της FOMC (Τετ), αναμένουμε ότι τα μέλη της επιτροπής να μειώσουν το ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων και διατηρήσουν τις προηγούμενες προτάσεις τους για την μελλοντική καθοδήγηση για χαλάρωση λόγω της αγοράς εργασίας. Η δήλωση αυτή αντανακλά πιθανόν την άποψη της επιτροπής ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν τον Οκτώβριο, αν και η πολιτική δεν είναι σε μια απόλυτα προκαθορισμένη πορεία. Προβλέπουμε ότι τον Αύγουστο ο μετρούμενος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση

Ευρώπη

Εμείς και η συναίνεση των αγοραίων αναμένουμε το "τελικό" μέτρημα του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ τον Αύγουστο τίτλος να επιβεβαιώσει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του 0,3% και ο δομικός να επιβεβαιώσει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του 0,9% σε ετήσια βάση. Η έναρξη των πράξεων της ΕΚΤ για το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) θα διεξαχθεί την Πέμπτη. Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Valls θα μιλήσει για τη γενική οικονομική πολιτική, η οποία ακολουθείται από ψήφο εμπιστοσύνης από την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου. Αρχική μας εκτίμηση είναι ότι ο Valls θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, λόγω του διχοτομημένου πολιτικού τοπίου, η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά υψηλή.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιμένουμε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη, για να αποκαλύψουν ότι η Επιτροπή διατήρησε τη νομισματική στάση της με 7-2 ψηφοφορία γιατί οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το δημοψήφισμα στη Σκωτία αποτελούν κλήση για κάποια προσοχή. Αναμένουμε ότι το ποσοστό ανεργίας Ιουλίου θα φανεί πως μειώθηκε στο 6,3%.  Στο δημοψήφισμα της Σκωτίας (Πεμ), ακόμα κι αν οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να ευνοούν ένα «όχι» στην ανεξαρτησία, η ψήφος παραμένει ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Στην περίπτωση του «ναι», θα προκληθούν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου το 2015 και το πιθανό δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συμμετοχή στην ΕΕ, το 2017.

Barclays: (Σημερινό σχόλιο) Τα Ασθενή δεδομένα από την Κίνα βαραίνουν τις αγορές

Δεδομένα από την Κίνα, που ανέδειξαν ασθενή δραστηριότητα Αύγουστο, κυκλοφόρησαν  στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οδήγησαν σε μια ευρεία κίνηση ρευστοποίησης sell-off στις αξίες υψηλού κινδύνου. Η Βιομηχανική Παραγωγή επιβραδύνθηκε σημαντικά φθάνοντας μόλις στο 6,9% σε ετήσια βάση η συναίνεση περίμενε  8,8%. Οι μετοχικές αγορές υποχώρησαν σε πολλά μέρη της Ασίας στο άνοιγμα, ενώ νομίσματα όπως AUD, NZD IDR, INR υποχώρησαν έναντι του δολαρίου.

Τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης σε Η2, λόγω της περιορισμένης όρεξης της Κινεζικής κυβέρνησης για πολιτική με μέτρα για επιπλέον ερέθισμα στην οικονομική δραστηριότητα.

Η εισαγωγή των περαιτέρω κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας είναι επίσης παράγοντας που επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία. Οι κυρώσεις είναι πιθανό να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ήδη αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας. Εκτός από την επίδραση στην αποδυνάμωσή των χωρών στην Ανατολική Ευρώπη, είναι πιθανό οι κυρώσεις να επηρεάσουν αρνητικά και τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ και το ευρώ, και να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες των περισσότερων για αύξηση της δράσης της ΕΚΤ. Μια επικύρωση της τελικής εγγραφής για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ στις 17 Σεπτεμβρίου στο 0,3% σε ετήσια βάση θα προσθέσει σε αυτές τις προσδοκίες.

S&P: Προοπτικές και ανασκόπηση της εβδομάδας: Έμφαση στην FOMC και στην ΕΚΤ

Με λίγα νέα σημαντικά οικονομικά δεδομένα την τρέχουσα εβδομάδα, οι αγορές θα επικεντρωθούν στην συνεδρίαση της FOMC για τον Σεπτέμβριο στις 16 και 17 και στις εκλογές της Σκωτίας. Οι δημοσιεύσεις τις τελευταίες 2 εβδομάδες, με τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση Αυγούστου ανάμεσά τους, δίνουν στη Fed λίγα κίνητρα για να κινηθεί προς τη σύσφιξη με μέτρα δυνατότερα από τα αναμενόμενα για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τα spreads των δομημένων ομολόγων ήταν ως επί το πλείστον σταθερά σε εβδομαδιαία βάση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ έκλεισε στο 2,61%, ψηλότερα κατά 18 μονάδες βάσης στην εβδομάδα και κατά 28bp στις τελευταίες 2 εβδομάδες, επιστρέφοντας στη ζώνη μεταξύ 2,6% -2,8% όπου βρισκόταν το  μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου εξάμηνου. Ο S & P 500 σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 1,1%.

Η ανακοίνωση των αγορών ομολόγων από την πλευρά της ΕΚΤ προκάλεσε μεικτά σχόλια, ορισμένοι αναλυτές ήταν δύσπιστοι καθώς για αυτούς υπάρχουν αρκετά που λείπουν από το πρόγραμμα για να είναι αποτελεσματικό. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στην αγορά υπήρξε για τις καλυμμένες ομολογίες, που μειώθηκε η διακύμανση των τιμών τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η έκδοσή τους ξεπέρασε τα 10 δις ευρώ, τα μέγιστα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Στο τέλος της εβδομάδας, ο ηγέτης της ΕΚΤ Ντράγκι κάλεσε για κρατικές εγγυήσεις σε συγκεκριμένα αξιόγραφα και αποδείχθηκε κίνηση που τον έφερε σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Εκτός από τη συνεδρίαση της FOMC, το οικονομικό ημερολόγιο για τις ΗΠΑ είναι ελαφρύ, με ανακοινώσεις των PPI, CPI, και τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών. Η Ευρωπαϊκή οικονομική πραγματικότητα περιλαμβάνει για την Ευρωζώνη ανακοινώσεις για τις Κατασκευές και οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων, και στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύονται οι τιμές κατοικιών και η ανεργία.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με τη δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της «Τράπεζας των Τραπεζών», φιλοδοξεί να υπερκεράσει το πρόβλημα της ρευστότητας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας. Στην αποκλειστική συνέντευξή του στη «Ν» επισημαίνει ότι η νέα τράπεζα θα παράσχει σε πρώτη φάση δάνεια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια των δανείων που θα παράσχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προέρχονται από πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου αλλά και από ιδιωτικές τοποθετήσεις. 

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's.

Τα αξιόχρεο της χώρας μας αναβαθμίστηκε συγκεκριμένα σε Β από Β-. Οι προοπτικές παραμένουν σταθερές.

Στη σχετική του ανακοίνωση, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ουσιαστική δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ επισημαίνει πως η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη πως οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση έχουν μειωθεί. 

Ο μετασχηματισμός μιας οικονομίας απαιτεί χρόνο και θυσίες, αναφέρει η Eurobank, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεσή της, Eurobank, «7 Ημέρες Οικονομία», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στην περίπτωση της χώρας μας το «κόστος ευκαιρίας» εστιάζεται περισσότερο στην πλευρά της κατανάλωσης. Η ελληνική οικονομία ύστερα από 24 τρίμηνα (3ο τρίμηνο 2008, 2ο τρίμηνο 2014) απότομης, βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις βασικές προκλήσεις:

1.      πτώση της ανεργίας,

2.      επίτευξη ισχυρών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και

3.      Σταδιακή πτώση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Διευθύνων σύμβουλος στον Όμιλο Μαΐλλη αναλαμβάνει ο Δρ. Robert Bartels, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την εταιρεία.

Ο Δρ. Bartels θα αντικαταστήσει  τον κ. Ιωάννη Λέντζο, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου για μία μεταβατική περίοδο. Ο κ. Λέντζος θα παραμείνει στον Όμιλο και θα αναλάβει καθήκοντα διευθυντού λειτουργιών.

O Δρ. Robert Bartels έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό και έχει σημαντική εμπειρία, μεταξύ άλλων, στη λειτουργική αναδιάρθρωση επιχειρήσεων.

Στο εξωτερικό και στην ενίσχυση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων τους στρέφονται οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς μπορεί σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να είναι σε υψηλά επίπεδα, η εκτίμηση ωστόσο είναι πως ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει αβέβαιο επιχειρηματικό μέλλον. Την ανησυχία των κατασκευαστών δεν καθησυχάζουν εξαγγελίες όπως οι χθεσινές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 11,9 δισ. ευρώ με σκοπό τη βελτίωση των ευρωπαϊκών μεταφορικών συνδέσεων, όπου η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί κοινοτικών κονδυλίων ύψους 580 εκατ. ευρώ, καθώς και του ΟΛΠ για επενδύσεις 660 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2018.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξασφάλισε η Ιρλανδία προκειμένου να προεξοφλήσει έως το τέλος του έτους τα δάνεια που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, κάτι το οποίο ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό και την Πορτογαλία. «Υπήρξε μια πολιτική συμφωνία για την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν μετά την ολοκλήρωση του Ecofin στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα αυτό στο Μιλάνο.

«Η απόφαση ελήφθη χωρίς να προκύψουν εμπόδια. Όλοι οι θεσμοί υποστηρίζουν την πρωτοβουλία μας», σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους 28, ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Δεν διακρίνει κίνδυνο εκδήλωσης γενικευμένου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύμφωνα με το Γενς Βάιντμαν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης. Πάντως ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη και κατά το 2015.

Προειδοποίηση ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις επιθετικές κινήσεις στις οποίες προχωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης απηύθυνε ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. «Η νομισματική πολιτική είναι δίχως αμφιβολία σε μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Βάιντμαν, ο οποίος έλαβε μέρος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στο Μιλάνο, υπογραμμίζοντας την αποτελμάτωση της οικονομίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης και την μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ακόμη, ο Βάιντμαν είπε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ ενέχουν κινδύνους.

Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει σε μία νέα περίοδο «σταθερότητας και υποστήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης» με τη «στροφή» να γίνεται κατά τη Συνάντηση Κορυφής της 6ης Οκτωβρίου εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί που έχει επιλεγεί ως μελλοντικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Π. Μοσκοβισί εξήγησε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα (με τις ευρωεκλογές) και εάν δεν γίνει τίποτα θα εκληφθεί ως απόρριψη». «Εάν κατά τη διάρκεια της πενταετίας» πρόσθεσε, «δεν υπάρξει μια αποφασιστική δράση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, θα είναι και το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος».

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα