Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Δημιουργία νέας αγοράς που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διευκόλυνση έκδοσης εταιρικών ομολόγων, αυξημένη δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών στο Χ.Α., πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς. Κινήσεις που επιβεβαιώνουν τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί -και πρέπει- να παίξει η εγχώρια αγορά, αυτόν του μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η ΕΧΑΕ επιχείρησε ένα νέο άνοιγμα προς την κατεύθυνση της αγοράς ομολόγων έργου, παρουσιάζοντας σχετική μελέτη της PwC, σύμφωνα με την οποία, οι παρούσες συνθήκες αποτελούν ευκαιρία για περαιτέρω αξιοποίηση της άμεσης χρηματοδότησης έργων από θεσμικούς επενδυτές.
«Μία από τις κύριες προϋποθέσεις επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος είναι η ύπαρξη ενός σταθερού και καλά καθορισμένου φορολογικού συστήματος, ώστε οι επενδυτές να νιώθουν ασφάλεια και να προχωρήσουν σε μία μακροχρόνια δέσμευση κεφαλαίων. Το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να διαφοροποιεί το δανεισμό μέσω έκδοσης ομολόγων από τις υπόλοιπες μορφές χορήγησης δανειακών κεφαλαίων, ενώ επιπλέον φορολογικά κίνητρα μπορεί να δοθούν για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε κατασκευαστικό στάδιο» τονίζεται στην εν λόγω μελέτη.
Το φορολογικό τοπίο που αφορά τα επενδυτικά προϊόντα παραμένει ασαφές, με πολλά γκρίζα σημεία και ακόμα περισσότερα να χρήζουν βελτίωσης. Την τελευταία διετία οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και αποσύρθηκαν, οι αλλαγές που συντελέστηκαν, οι ακατανόητες διατάξεις που προωθήθηκαν και τα κενά που έως σήμερα υπάρχουν οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση: απόλυτη ανασφάλεια των επενδυτών και δημιουργία αντικινήτρων για μελλοντικές τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.
Οι φορείς της κεφαλαιαγοράς αναμένουν πρόσκληση (και) από το σημερινό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο έχουν από καιρό ενημερώσει γραπτώς για τα προβλήματα που δημιουργούν στην εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υποβάλλοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προτάσεις διορθώσεων. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν έμπρακτα την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών τους και η φορολογική πολιτική είναι από τα μείζονα θέματα που καλούνται να διαμορφώσουν με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των αγορών τους.
Το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον δημιουργεί ευκαιρίες και επιλογές, οι οποίες πολλές φορές λειτουργούν ανάποδα. Εάν δεν υπάρξουν απτά σημάδια ενδιαφέροντος της ηγεσίας -και όχι κατώτερων κλιμακίων- του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, οι επιλογές Ελλήνων και ξένων επενδυτών είναι βέβαιο πως θα στραφούν εκτός Ελλάδος. Ενδεχομένως, δικαίως.
Ιουλία Ζαφόλια - [email protected]