Κυβερνητική Επιτροπή για τις τιμές των καυσίμων

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2004 15:29

Oι ανατιμήσεις και το θέμα των καυσίμων απασχόλησαν την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε το πρωί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση της Ε.Ε. στην πρότασή της να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, «ο οποίος όμως είναι ο χαμηλότερος σε όλη την Ευρώπη».

Η ελληνική πρόταση αναφέρεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και προϋποθέτει τη συμφωνία του ECOFIN, τόνισε.

Ο υπουργός αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας, λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων σημείωσε πως πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα, καθώς η τιμή του πετρελαίου έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών. Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι παρατηρείται αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές και πάντως, στην Ελλάδα, η άνοδος των τιμών ήταν σαφώς χαμηλότερη απ' ό,τι στο μέσο διεθνές επίπεδο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη ότι ήδη τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο υφυπουργός Γ. Σαλαγκούδης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας, ενώ επίσης το θέμα ενεγράφη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ενέργειας που θα συγκληθεί στις 10 Ιουνίου.

Ο κ. Σιούφας σημείωσε πως έχουν τριπλασιασθεί οι έλεγχοι στα πρατήρια, ο ΓΓ Καταναλωτή βρίσκεται σε συστηματική επαφή με τις νομαρχίες για την καταγραφή των τιμών, και η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει γιατί η προ των φόρων τιμή είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Ο κ. Σιούφας επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί ο νόμος για τη λειτουργία της αγοράς των υγρών καυσίμων που θεσπίστηκε το 2002, είναι ουσιαστικά ανενεργός, αφού από τις 35 υπουργικές αποφάσεις που έπρεπε να έχουν εκδοθεί, έχουν εκδοθεί πέντε, και διαβεβαίωσε ότι ως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν εκδοθεί όλες.

Δεν αποκλείεται μείωση του φόρου μόνο για την Ελλάδα

O υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, μετά την επιστροφή του από το Aμστερνταμ όπου συμμετείχε στις εργασίες του 9ου Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ, δήλωσε ότι η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Ενέργειας και Μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκριθεί η πρόταση της Ελλάδος για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μόνο για την Ελλάδα, κυρίως λόγω διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο κ. Σαλαγκούδης ανέφερε ότι οι χώρες παραγωγής επαναβεβαίωσαν την πρόθεση διατήρησης των τιμών του αργού στη ζώνη 22 έως 28 δολάρια το βαρέλι.

Οσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών από την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, χαιρετίσθηκε η πρόταση της Σ. Αραβίας για αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ η οποία όμως παραπέμπεται στο συμβούλιο της 3ης Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα