Το δεύτερο και τρίτο βραβείο Δερτούζου σε Ελληνες

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Πληροφορική με ανθρώπινο πρόσωπο»
Τρίτη, 25 Μαΐου 2004 19:52

«Στα καινούργια στελέχη μου λέω: Ο υψηλός δείκτης ευφυΐας και μόνο δεν με εντυπωσιάζει. Η συνεργατικότητα, ο χαρακτήρας, η συμπόνια, η ευγένεια, ναι. Δείξτε μου τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την ανθρωπότητα.» «Δεν με ενδιαφέρει το εργαστήριό μου να ασχολείται με πράγματα που απλώς είναι ενδιαφέροντα, αλλά με τεχνολογία που είναι χρήσιμη στον άνθρωπο».

Τάδε έφη ο Μιχάλης Δερτούζος. Ο διακεκριμένος έλληνας καθηγητής στο Τεχνολογικό Ιδρυμα Μασαχουσέτης, που επί ένα τέταρτο του αιώνα στάθηκε δάσκαλος των λαμπρότερων μυαλών της πληροφορικής και έδωσε μορφή και στόχο στις ιδέες τους.

Στο πλαίσιο του 14ο Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής στην Αθήνα -όπου κυριάρχησε η συζήτηση για την τεχνολογία με ανθρώπινο πρόσωπο που οραματιζόταν ο μεγάλος απών Μ. Δερτούζος- βραβεύτηκαν εργασίες νέων επιστημόνων με θέμα τη χρήση της πληροφορικής για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Το πρώτο βραβείο Δερτούζου (Dertouzos Award) απονεμήθηκε στον Μεξικανό Marco Escobedo για το έργο του σε ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει σε απομακρυσμένα δίκτυα της περιφέρειας να υποστηρίζουν τεχνολογία VoIP. Το σύστημά του δοκιμάζεται ήδη με επιτυχία σε ορεινές περιοχές της Δομινικανικής Δημοκρατίας. Το βραβείο, συνοδευόταν από το ποσό των 15.000 ευρώ.

Το δεύτερο και τρίτο βραβείο απονεμήθηκε σε Ελληνες ερευνητές, τον Χρήστο Δουλκερίδη -για ένα σύστημα που επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα μέσω φορητών συσκευών- και τον Μιχάλη Αναστασόπουλο -με μια εργασία πάνω σε γραμμές παραγωγής λογισμικού για ανοικτά υπολογιστικά συστήματα- αντίστοιχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα