Συστάσεις Λαγκάρντ προς Παρίσι και Βερολίνο

Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2014 13:41
UPD:14:00
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Έκκληση προς τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις της, έτσι ώστε να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, απηύθυνε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως η νομισματική ένωση ως σύνολο χρειάζεται να κάνει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη μια σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάκαμψης, με τον πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι να καλεί τις κυβερνήσεις να στηρίξουν με επιπλέον δαπάνες τη διαδικασία αυτή.

Στην ίδια κατεύθυνση, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε σε συνέντευξή της στην οικονομική εφημερίδα Les Echos ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθηθεί από τη Γερμανία, η οποία δανείζεται με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και ετοιμάζεται να καταγράψει πλεόνασμα στο δημόσιο τομέα για τρίτη συνεχή χρονιά.

«Πιστεύουμε πως θα ήταν ευπρόσεκτες οι δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις (στη Γερμανία) για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι η γερμανική οικονομία δεν θα καταστεί έτσι λιγότερο ανταγωνιστική.

Ερωτηθείσα σε μια δεύτερη συνέντευξη σε ραδιοσταθμό, αν η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση σε μια ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε: «Μας φαίνεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει λίγο περισσότερο, ότι μπορεί να κάνει λίγο περισσότερα, προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Στη συνέντευξή της στη Les Echos, η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε επίσης τη Γαλλία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να εφαρμόσει «ειλικρινώς και σύντομα δομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη».

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους για το 2014 και το 2015, ύστερα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία δεν κατέγραψε ανάπτυξη για δεύτερο συναπτό τρίμηνο.

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 2007 ως το 2011, δήλωσε ακόμη ότι δεν θεωρεί υπερβολική την πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη και χαρακτήρισε τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος «κατάλληλο για κάθε χώρα» μέλος της Ευρωζώνης.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα