Κεντρικός στόχος της νέας οικονομικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Η κυβέρνηση προχωρά σε δημοσιονομική εξυγίανση και στη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, στη βάση του ιρλανδικού μοντέλου, υπογράμμισε και περιέγραψε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής: φορολογική μεταρρύθμιση, νέος αναπτυξιακός νόμος, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, λιγότερο κράτος στην οικονομία και αποτελεσματικότερο στην παροχή υπηρεσιών, ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, αποκρατικοποιήσεις, διευθέτηση του θέματος των πανωτοκίων και επίσπευση της επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.
Oλόκληρη η ομιλία Καραμανλή στην ετήσια γ.σ. του ΣΕΒ:
«Είμαι σήμερα εδώ, για να υπογραμμίσω την αυξανόμενη σημασία της επιχειρηματικότητας, τόσο για την Οικονομία, όσο και για ολόκληρη την Κοινωνία. Αλλά και για να σας ζητήσω τόλμη, καινοτομία και πίστη στις δυνατότητες της Οικονομίας της Κοινωνίας, της Χώρας μας. Θέλω, όμως, πρώτ’ απ’ όλα, να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να συγχαρώ, τόσο το ΣΕΒ, όσο και τη ΓΣΕΕ για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Είμαστε στο ξεκίνημα μιας Νέας Οικονομικής Πολιτικής. Η γνώση της πραγματικότητας, αλλά και των δυνατοτήτων της Οικονομίας μάς αφορά όλους. Αποτιμούμε ψύχραιμα την πραγματικότητα. Δεν υπερβάλλουμε και δεν ωραιοποιούμε. Η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. - Τα δημοσιονομικά μεγέθη, (όπως επισημαίνει και η Eurostat, στην τελευταία ανακοίνωσή της) δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που κατασκευαζόταν.
- Το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος υπερβαίνουν κατά πολύ των στοιχείων που παρουσιάζονταν.
Έχουν ξεφύγει:
- εξαιτίας των υπερβολικών, των άσκοπων και αναποτελεσματικών δαπανών
- εξαιτίας αδιαφανών διαδικασιών,
- εξαιτίας δυσλειτουργιών του κράτους.
Αντιμετωπίζουμε...
- υψηλό πληθωρισμό,
- αυξημένη και επίμονη ανεργία,
- διευρυνόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,
- μεγάλες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες,
- Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μειώνεται συνεχώς κατά τα τελευταία χρόνια.
Δεν είμαστε απλά και μόνο ουραγοί των ‘’15’’ παλαιότερων μελών της Ένωσης. Είμαστε πιο κάτω σε σχέση με πολλά από τα κράτη που μόλις τώρα εντάχθηκαν στην Ε.Ε
Ξεκινήσαμε ήδη την προσπάθεια, για να ανακόψουμε τις τάσεις αυτές. Να διαμορφώσουμε ένα νέο, δυναμικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον. Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δημιουργικών, των παραγωγικών, των επιχειρηματικών δυνάμεών μας. Να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική. Να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Να ενθαρρυνθούν αυτές που υπάρχουν, ώστε να διευρυνθούν και να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στην Οικονομία, την κοινωνία, την απασχόληση.
Πιστεύω ότι στη Χώρα...
- υπάρχουν σημαντικά αναπτυξιακά αποθέματα,
- υπάρχουν μεγάλα περιθώρια,
- υπάρχουν πολλές δυνατότητες, για την προώθηση μιας πιο ανταγωνιστικής και δυναμικής Οικονομίας. Προχωρούμε με όραμα, με πρόγραμμα, σ’ αυτή την κατεύθυνση. Προχωρούμε με σταθερά βήματα στους άξονες που σχεδιάσαμε:
- Επενδύουμε στην Παιδεία και τον Πολιτισμό.
- Προωθούμε την επανίδρυση του κράτους.
- Εφαρμόζουμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική.
Κεντρική επιδίωξη της Πολιτικής μας είναι:
- Να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες της Πατρίδας μας.
- Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
- Να δώσουμε στον παραγωγικό, (στον επιχειρηματικό) κόσμο του Τόπου ένα σταθερό και υγιές πλαίσιο δημιουργίας.
- Να υπάρχουν καθαροί κανόνες, κοινοί για όλους, γνωστοί εκ των προτέρων.
- Να υπάρχει συνέπεια και αξιοπιστία.
- Να υπάρξει σταθερότητα και σιγουριά.
Γνώμονάς μας είναι η ουσιαστική συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, για τη δημιουργία μιας ισχυρής Οικονομίας, που είναι κοινός στόχος όλων μας. Οι κοινωνικοί φορείς, οι επαγγελματικές ενώσεις, ο επιχειρηματικός κόσμος έχουν, για μας, και ρόλο συνεργάτη. Θέλουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Θέλουμε οι στόχοι μας για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, να συνδιαμορφώνονται και να στηρίζονται έμπρακτα από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
- Κεντρικός στόχος της Νέας Οικονομικής Πολιτικής είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι το στοίχημα της Νέας Εποχής. Υπενθυμίζω, ότι σε αντίθεση με τη Χώρα μας, η Ιρλανδία που είχε το θάρρος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έχει πετύχει να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημά της από το 84,1% του κοινοτικού μέσου όρου (το 1994) στο 120,6% (το 2003). Δηλαδή, το βελτίωσε κατά 36 μονάδες. Αντίθετα, η Ελλάδα, στο ίδιο διάστημα, μετακινήθηκε από το 66,5% στο 72,9% του κοινοτικού μέσου όρου. Δηλαδή το βελτίωσε μόνον κατά 6,4 μονάδες. Σαν συνέπεια, η Ιρλανδία μείωσε την ανεργία από το 14,3% (το 1994) στο 4,6% (το 2003). Στην Ελλάδα, κατά το ίδιο διάστημα, η ανεργία αυξήθηκε από το 8,9% στο 9,3%. Αυτά είναι τουλάχιστον τα τελευταία στοιχεία που υιοθετεί επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πως έγινε αυτό; Πολύ απλά, στην Ιρλανδία, υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν πολιτικές που διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία. Επένδυσαν ταυτόχρονα στις Νέες Τεχνολογίες. Έστρεψαν την προσοχή τους στους νέους, στις δυναμικές ηλικίες των 20 έως 25 χρόνων. Τόλμησαν και πέτυχαν. Το ίδιο μπορούμε κι εμείς. Προχωρούμε με όραμα, με τόλμη και ρεαλισμό. Αρχίσαμε, ήδη, να εφαρμόζουμε, με ειλικρίνεια και διαφάνεια, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια δυναμική Ελληνική Οικονομία.
Προχωρούμε ταυτόχρονα σε δύο στόχους:
- Αφενός στη δημοσιονομική εξυγίανση, με συγκράτηση των κρατικών δαπανών, με αποκατάσταση της διαφάνειας, με βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού συστήματος. Και...
- Αφετέρου, στη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής πορείας (τη σταδιακή αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης) με πολιτικές ικανές να τονώσουν το δυναμισμό όλων των κλάδων της Οικονομίας. Ιδίως, μάλιστα, εκείνων στους οποίους η Χώρα μας παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Για την επίτευξη της σύνθετης αυτής προσπάθειας (της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της επίτευξης αυξανόμενων ρυθμών ανάπτυξης) προχωρούμε στη θέσπιση σειράς ρυθμίσεων και μέτρων. Ανάμεσα στ’ άλλα προωθούμε:
Πρώτον: Τη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα εισάγει γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις και ριζικές αλλαγές στο σύστημα ελέγχων. Επιδίωξή μας είναι...
Να μειωθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί το σημερινό προβληματικό σύστημα ελέγχων, και να αυξηθεί η διαφάνεια των διαδικασιών. Να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Να περιοριστεί το φορολογικό βάρος, που φέρει η κάθε επιχείρηση. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τα αδιανέμητα κέρδη των Α.Ε. και των Ε.Π.Ε. στο 25% και για τις προσωπικές εταιρίες στο 20%. ¶μεσος στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Δεύτερον: Τη θέσπιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου για τη δημιουργία ενός δυναμικού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ενίσχυση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, την ενθάρρυνση της έρευνας και της τεχνολογίας, την περιφερειακή ανάπτυξη. Σημείο εκκίνησης είναι η απλοποίηση και αντικειμενικοποίηση των διαδικασιών ένταξης στο πλαίσιο του νόμου και η προσφορά αποτελεσματικότερων κινήτρων. Σημείο κατάληξης, η αύξηση των επενδύσεων, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, η δραστηριοποίηση του παραγωγικού δυναμικού που παρέμεινε ανενεργό, η ‘’επανάσταση ποιότητας’’ στην παραγωγή.
Τρίτον: Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με πλέγμα συμπληρωματικών μέτρων (πέραν του φορολογικού συστήματος και του αναπτυξιακού νόμου). Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται:
- Ο οργανωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.
- Η δημιουργία σύγχρονων βιομηχανικών υποδομών.
- Η αναθεώρηση του πτωχευτικού δικαίου.
- Η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η απελευθέρωση αγορών που λειτουργούν σε ασφυκτικό ολιγοπωλιακό ή μονοπωλιακό έλεγχο.
- Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των αγορών κεφαλαίου.
- Η έμφαση στην εκπαίδευση για τη διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
- Η σύνδεση της Εκπαίδευσης με τη παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. Το σύστημα να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους, αλλά να εξοπλίζει τους νέους μας με ισχυρά εφόδια για τη δημιουργία, την ατομική προκοπή και τη συλλογική πρόοδο.
Τέταρτον: Την μετάβαση σ’ ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Κράτος λιγότερο στην Οικονομία και αποτελεσματικότερο στην παροχή υπηρεσιών. Κράτος αρωγό και όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
- Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο δραστικό περιορισμό της αντιαναπτυξιακής γραφειοκρατίας, της δαιδαλώδους πολυνομίας, των πολύπλοκων διαδικασιών στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα είναι άμεση προτεραιότητά μας. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Και σ’ αυτό επιμένουμε αταλάντευτα. Προχωρούμε αποφασιστικά. Υπογραμμίζω ότι η μετάβαση σ’ ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων είναι απαίτηση, τόσο της Οικονομίας, όσο και της κοινωνίας.
Πέμπτον: Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Οικονομίας μας. Συμφωνούμε (το πιστοποιούν, άλλωστε, όλα τα επίσημα στοιχεία) ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις της Χώρας τα τελευταία χρόνια ήταν κάθε άλλο παρά θετικές. Την οκταετία 1996-2003, η συμβολή των εξαγωγών στην άνοδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ήταν μόλις το 0,2%, από το 3,7% του ρυθμού ανάπτυξης. Δηλαδή: Μόνο ένα ελάχιστο μερίδιο της ανάπτυξης προήλθε από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, από το 10,4% (που ήταν το 1995) στο 8,6% το 2003. Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία στην Ευρώπη των ‘’15’’ το ποσοστό αυξήθηκε από 23,4% στο 26,3% του ΑΕΠ. Δηλαδή: Ενώ το μερίδιο των ευρωπαϊκών προϊόντων που είναι διεθνώς ανταγωνιστικά αυξήθηκε, το αντίστοιχο μερίδιο των ελληνικών μειώθηκε.
Εξίσου απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην προσέκλυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Όλα αυτά αποκαλύπτουν και προειδοποιούν ότι έχουμε να καλύψουμε μεγάλο δρόμο σε σχέση με τους εταίρους μας. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια της Οικονομίας μας. Στην κατεύθυνση αυτή το σχέδιό μας περιλαμβάνει...
- Την άρση των αντικινήτρων και των δυσλειτουργιών που περιορίζουν τις εξαγωγικές δυνατότητες
και εκμηδενίζουν τις ξένες επενδύσεις.
- Την καταγραφή των ελληνικών προϊόντων στον εξαγωγικό χάρτη και το σχεδιασμό μιας εθνικής προσπάθειας να αλλάξουμε την εικόνα που υπάρχει για την ποιότητα των προϊόντων μας.
- Την προβολή της Χώρας στο εξωτερικό, με τη δημιουργία ‘’Σπιτιών της Ελλάδας’’, σε αγορές υψηλού ενδιαφέροντος, με αποστολή να δώσουν έμφαση στους τομείς των εξαγωγών, της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και του Τουρισμού.
- Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ασφάλιση των εξαγωγών και τη μείωση του κινδύνου των εξαγωγέων.
- Την ανάληψη μακροχρόνιας εξαγωγικής στρατηγικής από τον ΟΠΕ.
- Τη δημιουργία δικτύων προώθησης και διανομής.
- Τη δραστηριοποίηση του ΕΛΚΕ στην ενεργό προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και την προώθηση των μεγάλων εγχώριων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη Χώρα μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την προβολή της που πρέπει όλοι να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και συνέπεια. Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση της ανταπόκρισή σας στην έκκληση του Υπ. Ανάπτυξης και των καταναλωτικών οργανώσεων για χαμηλές τιμές και υψηλή ποιότητα σε όλη την επόμενη περίοδο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Έκτον: Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας. Με διαφάνεια και σεβασμό στα συμφέροντα των εργαζόμενων και του κοινωνικού συνόλου. Στρατηγική επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα σημαντικών κλάδων της Οικονομίας. Προχωρούμε σε μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων. Ξεπερνούμε τις απλές μετοχοποιήσεις του παρελθόντος που είχαν μόνο εισπρακτική διάσταση. Ανοίγουμε νέες αγορές στον ανταγωνισμό. Αξιοποιούμε τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες των μεγάλων εισηγμένων εταιριών του Δημοσίου με διοικήσεις που διαθέτουν γνώση και εμπειρία στην ελεύθερη αγορά. Εφαρμόζουμε, κατά περίπτωση, όλες τις μεθόδους αποκρατικοποιήσεων: Στρατηγικές συμμαχίες, πλήρεις αποκρατικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, συνεργασίες ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, ιδιωτική χρηματοδότηση υποδομών.
Έβδομον: Μια σειρά από άμεσα μέτρα, για την άρση εκκρεμοτήτων και προβλημάτων του παρελθόντος. Όπως η διευθέτηση του θέματος των πανωτοκίων, η επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, ο περιορισμός του χρόνου παραμονής
στη λίστα του συστήματος ‘’Τειρεσίας’’.
Διανύουμε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων και σοβαρών διεθνών αντιξοοτήτων. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, αλλά και δεν υπερβάλλουμε. Προχωρούμε με σταθερά και σίγουρα βήματα στην εφαρμογή μιας Νέας Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας. Διευρύνουμε τα όρια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και δημιουργούμε μια ομπρέλα ανταγωνιστικότητας που διαπερνά οριζόντια, όχι μόνο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Στηρίζουμε τη νέα επιχειρηματικότητα και δημιουργούμε τις συνθήκες (το κατάλληλο περιβάλλον) για μια νέα εποχή επιχειρηματικής άνοιξης. Ενθαρρύνουμε έμπρακτα τις δημιουργικές, τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να κινηθούν πιο γρήγορα, να φτάσουν ψηλά, να πάνε πιο μπροστά. Έχουμε ως γνώμονά μας τη σύνθεση, τη συμμετοχή, την κοινωνική συναίνεση. Ακούμε τις εκτιμήσεις, τις ιδέες, τις προτάσεις όλων των κοινωνικών εταίρων. Εμπιστευόμαστε τον επιχειρηματικό κόσμο. Κινούμαστε με αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία για να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο».