Finmeccanica : 1,93 δισ. για το 50% της AgustaWestland

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004 09:49

ΤΟ ΗΜΙΣΥ της κατασκευάστριας ελικοπτέρων, AgustaWestland, ιδιοκτησίας της βρετανικής βιομηχανίας παραγωγής αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αεροδιαστημικής, GKN Plc, πρόκειται να αγοράσει η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ιταλίας, Finmeccanica SpA, αντί του ποσού του 1,06 δισ. λιρών Αγγλίας (1,93 δισ. δολ.).

«Η αγορά αυτή, θα βελτιώσει τη θέση μας στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, δηλαδή στις αγορές όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη ανάπτυξη», είπε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας, Pier Francesco Guarguaglini, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, στη Ρώμη. Οι εταιρείες, περιμένουν να ολοκληρώσουν την εξαγορά μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Finmeccanica επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον τομέα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των ηλεκτρονικών στον τομέα της άμυνας, μέσω εξαγορών και join-venture. Η εταιρεία, που εδρεύει στη Ρώμη, σχεδιάζει να πουλήσει περίπου το 1/3 του μεριδίου της 17,25% που κατέχει στην STMicroelectronics NV, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στης Ευρώπης, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά της για την εν λόγω εξαγορά.

«Η Finmeccanica έκλεισε τη συμφωνία», ανέφερε ο Gaetano Marino, ο οποίος διαχειρίζεται 143 εκατ. δολ. σε μετοχές με τη Reali & Associati, συμπληρώνοντας : «Η τιμή είναι πολλή καλή για το μερίδιο, καθώς οι προοπτικές διαγράφονται θετικές».

Οι μετοχές της Finmeccanica κέρδιζαν 2,4 σεντς του ευρώ στο Μιλάνο, ποσοστό 4%, φθάνοντας στα 62,1 σεντς και σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο από τις 2 Φεβρουαρίου. Οι μετοχές της GKN στο Λονδίνο κέρδιζαν 10,25 πένες η μία, ποσοστό 4,7%, φθάνοντας στις 230 πένες η μία και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 3 Δεκεμβρίου του 2003.

Η AgustaWestland, η μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής ελικοπτέρων στον κόσμο, που κατασκευάζει τα EH101 και τα Apache, εμφάνισε πωλήσεις 1,75 δισ. λίρες το 2003 και λειτουργικά κέρδη 204 εκατ. λιρών.

Σύμφωνα με την Finmeccanica ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί μέχρι το 2011 στα 570 δισ. δολ. από 350 δισ. δολ. που ήταν το 2002. Οι ΗΠΑ αποτελούν περίπου το ήμισυ της διεθνούς αγοράς όπλων.

Η GKN προχωρά στην πώληση του μεριδίου της στην AgustaWestland, προκειμένου να επενδύσει στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς οι παραγγελίες για την απόκτηση ελικοπτέρων τύπου EH101 και Apache με τη Βρετανία, φτάνουν στο τέλος τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα