«Κατρακυλά» στα 1,30 δολ. το ευρώ

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 15:05
UPD:15:13
REUTERS/KACPER PEMPEL

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ αυτήν την ώρα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%.

Ειδικότερα, στις 15:05, το ευρώ κινείται με απώλειες 0,95% στα 1,3026 δολάρια, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα των τελευταίων 14 μηνών. Επίσης, έναντι του ιαπωνικού νομίσματος καταγράφει απώλειες 0,6% στα 137,03 γιεν.

Η πρώτη κίνηση για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού από την ΕΚΤ έγινε, με τους αναλυτές να βλέπουν περαιτέρω πτώση του ευρώ, καθώς η νομισματική πολιτική στοχεύει στην αύξηση της ρευστότητας και της ποσότητας χρήματος στην αγορά.

Επίσης, η ΕΚΤ, δια στόματος του προέδρου της Μάριο Ντράγκι, έχει ήδη προβάλλει όλο και συχνότερα την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στον αγώνα κατά της οικονομικής ύφεσης. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο το ευρώ, κι αυτό γιατί η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς θα καθιστούσε φθηνότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις αγορές εκτός ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες, το κοινό νόμισμα υποχώρησε κατά 5,3% έναντι του δολαρίου, κατά 3,7% έναντι της στερλίνας και κατά 3,5% έναντι του γεν. Η αδυναμία του ευρώ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις αρνητικές αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα