Παρουσίαση του ναυτιλιακού κλάδου σε κινεζική αντιπροσωπεία

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014 23:47
UPD:23:59
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Θετικά εξετάζει η κινεζική πλευρά την πρόταση για τη χρηματοδότηση κοινών ναυπηγικών έργων σε Ελλάδα και Κίνα όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο παρουσίασης του ναυτιλιακού κλάδου που πραγματοποιήθηκε από τη γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σε κινεζική αντιπροσωπεία από τη 10η μεγαλύτερη περιφέρεια της Κίνας, την Zhejiang, με επικεφαλής την αντικυβερνήτη Liang Liming παρουσία του Κινέζου πρέσβη στην Αθήνα Zou Xiaoli.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός από τον γενικό γραμματέα ΔΟΣ Παναγιώτη Μίχαλο, ο οποίος είχε νωρίτερα κατ ιδίαν συνάντηση με την κα Liming, ο γ.γ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Πέτρος Σελέκος, εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Γ. Γράτσος, οι πλοιοκτήτες καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, Συμεών Παληός και Χάρης Βαφειάς, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και οι εταιρείες-μέλη των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO).

Κατά την παρουσίαση ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας, τονίζοντας ότι από τους σημαντικότερους τομείς συνεργασίας είναι ο ναυτιλιακός, δεδομένου ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι καλύτεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων.

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος συναντηθηκε με την Aντικυβερνήτη της κινεζικής Περιφέρειας Zhejiang, κα Liang Liming, η οποία μαζί με 5μελή αντιπροσωπεία αξιωματούχων επισκέπτεται την Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Περιφέρειας Zhejiang.

Για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας πρότεινε συνέργειες με τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών που παράγουν ναυτιλιακό εξοπλισμό σε πλοία ελληνικών συμφερόντων που ναυπηγούνται ή επισκευάζονται σε ναυπηγεία της Κίνας, αλλά και κοινά έργα ναυπήγησης ή επισκευής πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία με συνεργασία των δύο πλευρών. Για να καλυφθεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο, η ελληνική πλευρά έχει ήδη προτείνει στην κινεζική κυβέρνηση ένα σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας και εξοπλισμού.

Ο κ. Μίχαλος ενημέρωσε για την πρόταση, που έχει ήδη υποβάλει στην China Development Bank σχετικά με την αξιοποίηση μέρους των κεφαλαίων (5 δισ. δολαρίων) που προσφέρονται στους Έλληνες πλοιοκτήτες για την ναυπήγηση πλοίων τους σε κινεζικά ναυπηγεία, έτσι ώστε να διατίθενται και στη συμπαραγωγή-επισκευή πλοίων και σε ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και για την αγορά ελληνικού εξοπλισμού.

Πρότεινε, επίσης, συνέργειες με συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών στη διαχείριση πλοίων (fleet management) κινεζικών συμφερόντων, όπως και τη δημιουργία κοινοπραξιών για τη διεθνή μεταφορά αγαθών.

Από κινεζικής πλευράς, τόσο η αντικυβερνήτης κ. Liming, όσο και ο Κινέζος πρέσβυς κ. Zou Xiaoli, συμφώνησαν απόλυτα με τις προτάσεις του κ. Μίχαλου. Ιδιαίτερα ως προς την πρόταση για τη χρηματοδότηση κοινών ναυπηγικών έργων σε Ελλάδα και Κίνα, ο πρέσβυς κ. Xiaoli επεσήμανε ότι και ο ίδιος την έχει προωθήσει στην China Development Bank.

Η κ. Liming πρότεινε με τη σειρά της την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Περιφέρειας Zhejiang και της Ελλάδας για συνεργασία στον ναυτιλιακό και ναυπηγικό τομέα.

Περαιτέρω οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των Ελλήνων πλοιοκτητών κ.κ. Τσάκου και Παληού για τη σύσταση διμερούς Επιμελητηρίου με εταιρείες του Ναυτιλιακού κλάδου.

Η κινεζική αντιπροσωπεία, τέλος, ενημερώθηκε για το ελληνικό επιχειρηματικό/επενδυτικό περιβάλλον από τον κ. Σελέκο, ενώ ακολούθησαν εξειδικευμένες παρουσιάσεις για τον ναυπηγικό και ευρύτερα ναυτιλιακό τομέα από τον κ. Γράτσο (ΕΕΕ, Ναυτικό Επιμελητήριο), την κυρία Ε. Πολυχρονοπούλου (HEMEXPO) και τον κ. Γιάννη Ταβουλάρη (Ναυπηγεία Ελευσίνας).

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα