ΙΟΒΕ: Aύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Και για τρίτο κατά σειρά μήνα φέτος
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004 17:26

O δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Απρίλιο, για τρίτο κατά σειρά μήνα φέτος, στις 99,7 μονάδες παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνον της Ε.Ε. των 15 (97,2), σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Η αύξηση οφείλεται σε άνοδο του αντίστοιχου εγχώριου δείκτη στη βιομηχανία και στη μικρή βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών. Αντίθετα, ο εγχώριος δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του Μαρτίου.

Τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη αυξήθηκε για τέταρτο κατά σειρά μήνα και διαμορφώθηκε στις 97,2 και στις 96,6 μονάδες αντίστοιχα, δηλαδή σε επίπεδα ανώτερα του μακροχρόνιου μέσου όρου.

Ευνοϊκή ήταν η συμβολή των επιμέρους δεικτών προσδοκιών στην βιομηχανία, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Αντίθετα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε για δεύτερο κατά σειρά μήνα αμετάβλητος.

Σε επίπεδο χωρών αύξηση του δείκτη καταγράφεται στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία, ενώ μικρότερης έντασης ήταν η άνοδος στις υπόλοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην της Φιλανδίας και της Βρετανίας, όπου παρουσιάζεται μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα