Coeur d'Alene: 1,8 δισ. δολ. για την Wheaton River Minerals

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2004 08:25

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 1,8 δισ. δολ., σε μετοχές και μετρητά, για την εξαγορά της καναδέζικης εταιρείας Wheaton River Minerals Ltd. – η οποία συμφώνησε τον Μάρτιο να κάνει κοινοπραξία με την Iamgold Corp., έκανε η Coeur d'Alene Mines Corp., η οποία εμφάνιζε ζημίες για επτά χρόνια.

Ξεχωριστά στην Iamgold, έγινε προσφορά από την Golden Star Resources Ltd., που εδρεύει στο Ντένβερ του Κολοράντο και παράγει χρυσό στο ορυχείο Bogoso/Prestea στην Γκάνα.

«Η προσφορά μας είναι απολύτως μεμονωμένη έναντι οποιασδήποτε άλλης που έκανε η Golden Star για την Iamgold», δήλωσε ο επικεφαλής της Coeur, Dennis Wheeler, σε συνέντευξή του.

Η Coeur d'Alene, με έδρα το Αϊνταχο, προσέφερε 3,28 δολ. για κάθε μία μετοχή της Wheaton, η οποία εδρεύει στο Βανκούβερ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η προσφορά συμπεριλαμβάνει και την απορρόφηση χρέους της εταιρείας, ύψους 133 εκατ. δολ.

Ο Wheeler έκανε την προσφορά της Coeur μέσω επιστολής προς τον επικεφαλής της Wheaton, Ian Telfer. H eκπρόσωπος της Wheaton River, Julia Hasiwar, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα.

Η πρόταση αφορά τη συγχώνευση της Wheaton River με την μικρότερη ανταγωνίστριά της Iamgold, προκειμένου να δημιουργηθεί η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού του Καναδά, της οποίας η αξία τον Μάρτιο ήταν 2,2 δισ. δολ.

Σημειώνεται, ότι, ο επικεφαλής της Iamgold, Joseph Conway, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το θέμα. Οι μέτοχοι της Wheaton River θα συγκεντρωθούν στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ ή κατά μιας συγχώνευσης με την Iamgold.

Νωρίτερα μέσα στον Μάϊο, η Coeur d' Alene ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο της χρήσης το χρέος της περιορίστηκε στα 3,03 εκατ. δολ., μετά την άνοδο των τιμών στο ασήμι.

Οι μετοχές της Coeur d' Alene κέρδιζαν τρία σεντς, φθάνοντας στα 5,06 δολ. η μία στο Νew York Stock Exchange (NYSE). Πέρυσι η τιμή τους σχεδόν τετραπλασιάστηκε.

Οι μετοχές της Wheaton River σημείωναν άνοδο έξι σεντς, φθάνοντας στα 3,96 δολ. Καναδά η μία (2,92 δολ. ΗΠΑ) στο Τορόντο. Πέρυσι σημείωσαν κέρδη 1,5%.

Οι μετοχές της Iamgold, που εδρεύει στο Τορόντο, σημείωσαν άνοδο οκτώ σεντς, φθάνοντας στα 7,38 δολ. Καναδά η μία. Συνολικά πέρυσι υποχώρησαν κατά 0,3%.

Τέλος, οι μετοχές της Littleton, κέρδιζαν τέσσερα σεντς, φθάνοντας στα 7,24 δολ. Καναδά, η μία. Πέρυσι σημείωσαν σημαντική αύξηση και σε ποσοστό 140%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα