Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Τις προθέσεις της τρόικας για το χειρισμό πέντε κρίσιμων μνημονιακών εκκρεμοτήτων και ενός αιτήματος που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση των φοροελαφρύνσεων θα διερευνήσει το κλιμάκιο των υπουργών και των υπηρεσιακών στελεχών κατά το τριήμερο των συναντήσεων στο Παρίσι, που ξεκινούν από σήμερα το βράδυ.
Η κυβέρνηση δεν βάζει «κόκκινες γραμμές» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αποσαφηνίζει πως δεν θα συζητηθούν στο Παρίσι το χρηματοδοτικό κενό μετά το 2014 και η ελάφρυνση του χρέους, αλλά παραπέμπονται για αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πάντως, η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία τις απαντήσεις των ελεγκτών σε σειρά εκκρεμοτήτων, που μπορούν να καθορίσουν και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η ατζέντα
Ειδικότερα στην ατζέντα των επαφών περιλαμβάνονται:
1. Το ασφαλιστικό, καθώς το μνημόνιο προβλέπει την υιοθέτηση πακέτου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με βάση τις αναλογιστικές μελέτες (πραγματοποιούνται ήδη από το ΚΕΠΕ) σχετικά με ολόκληρο το σύστημα συνταξιοδοτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων εφάπαξ και συμπληρωματικών κεφαλαίων. Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η αναλογιστική μελέτη, το Νοέμβριο γίνεται Νόμος του Κράτους και από 1-1-2015 εφαρμόζεται.
2. Η ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις στα πρότυπα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος που εφαρμόζεται προσωρινά και το οποίο προβλέπει πως την απόφαση για ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η νομοθέτηση και της ανταπεργίας (lock out) από τον εργοδότη.
3. Η επιτάχυνση των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο με τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής, με το ΥΠΟΙΚ να αντιπροτείνει τιμή εκκίνησης στα 2/3.
4. Η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015 και η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Για το 2015, ΔΝΤ και Κομισιόν εκτιμούν πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό 1,1% του ΑΕΠ (κοντά στα 2 δισ. ευρώ), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση θεωρεί πως το κενό είναι 911 εκατ. ευρώ, με τάσεις συρρίκνωσης, λόγω της καλής πορείας των εσόδων.
5. Η ολοκλήρωση των απολύσεων από το Δημόσιο που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2014 και ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις των δανειστών για απολύσεις και το 2015, με βάση την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση, λόγω και των πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να πυροδοτήσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ήθελε την αναβολή της δρομολόγησης των συγκεκριμένων μέτρων, που θα επιφέρουν πολιτικό κόστος.
Παράλληλα θα υποβάλει στους δανειστές και ένα αίτημα, το οποίο μπορεί να ξεμπλοκάρει τις φοροελαφρύνσεις. Πρόκειται για τη χαλάρωση των φιλόδοξων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που εάν διατηρηθούν όπως έχουν, αποκλείουν τις όποιες μειώσεις φορολογίας υπόσχεται η Κυβέρνηση. Για το 2014 το μνημόνιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή 2.733 εκατ. ευρώ, που αυξάνεται δραματικά το 2015 στο 3% του ΑΕΠ ή 5.648 εκατ. ευρώ, στο 4,5% του ΑΕΠ ή 8.882 εκατ. ευρώ το 2016 και σε 4,5% του ΑΕΠ ή 9.312 εκατ. ευρώ το 2017.
Επόμενη αξιολόγηση
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και η ελάφρυνση του χρέους δεν θα απασχολήσουν τη συνάντηση της τρόικας με την κυβέρνηση στο Παρίσι, αλλά αργότερα μέσα στο φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Γέρκι Κατάινεν.
Οπως επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, στόχος της συνάντησης των επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές, που θα γίνει 2-4/9 στο Παρίσι, είναι η εξέταση της προόδου σε ορισμένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις συζητήσεις δεν θα εξεταστούν το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2014 ούτε ζητήματα που άπτονται της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτά τα θέματα θα εξεταστούν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, και στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί με τη δήλωση του Εurogroup στις 27/11/2012, κατέληξε. Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα ανέφεραν εν όψει της σημερινής συνάντησης στο Παρίσι ότι η συγκυρία τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και στην Κομισιόν είναι ευνοϊκή για την ικανοποίηση ελληνικών αιτημάτων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης η συγκυρία είναι θετική γιατί όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει, κι αυτό φάνηκε και από τη δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες, ότι θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά αιτήματα που εστιάζονται στις φοροελαφρύνσεις θεωρούνται λογικά και θα είναι δύσκολο να αντικρουστούν από την τρόικα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η τάση που κερδίζει έδαφος πλέον στην Ευρωζώνη κινείται προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης.
Οχι «κόκκινες γραμμές»
Εξερχόμενος του Μ. Μαξίμου, ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, προσθέτοντας «ότι το γεγονός πως θα συναντηθούμε αύριο μας ανάγκασε να εργαστούμε όλο τον Αύγουστο». Πρόσθεσε πως «έχουμε επιταχύνει το έργο μας, έχουμε δώσει προτεραιότητα σε πολλά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία αναμένεται να συζητήσουμε», ενώ ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως έχει ανέβει πολύ ψηλά ο πήχης των προσδοκιών εν όψει της διαπραγμάτευσης, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι «ναι, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά», αναφέροντας πάντως ότι στον ίδιο το γεγονός αυτό δεν προκαλεί καμία ανησυχία.
> Καλό κλίμα
Στη βελγική πρωτεύουσα περιμένουν από την ελληνική αντιπροσωπεία να θέσει συγκεκριμένα θέματα, όπως η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και άλλες αλλαγές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ), οι οποίες θα εξεταστούν με εποικοδομητική διάθεση, ανέφεραν κοινοτικές πηγές. Το καλό κλίμα φάνηκε και από τη χθεσινή ανάρτηση δημοσιεύματος-γραφήματος στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν με τον τίτλο «Ελλάδα: 5 χρόνια βελτίωση», στο οποίο επισημαίνεται ότι από το 2009 η χώρα κατάφερε να πετύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στη δημοσιονομική της θέση, ειδικά αν αξιολογηθεί με βάση την ύφεση που αντιμετώπισε η οικονομία. Στο γράφημα παρουσιάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,8% του ΑΕΠ που πέτυχε η Ελλάδα το 2013, από έλλειμμα άνω του 10% το 2009. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι η δημοσίευση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί.
Σενάρια για τη διαδοχή της τριμερούς
▼Μία ημέρα πριν από τη σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, ο διεθνής Τύπος αναφέρεται εκτενώς στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς πιστωτές της, με έμφαση στις προσπάθειες της Αθήνας να απαλλαγεί από την τρόικα.
Σήμερα, το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης αναχωρεί για τη γαλλική πρωτεύουσα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει μία πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο της οποίας στο επίκεντρο θα βρεθούν, πέραν του πακέτου των φοροελαφρύνσεων, ο φετινός προϋπολογισμός, το δημοσιονομικό κενό του 2015 καθώς και το χρηματοδοτικό κενό. Εκτενές άρθρο για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα «Νeue Osnabrucker Zeitung», με τίτλο «η Ελλάδα θέλει να ξεφορτωθεί σύντομα την τρόικα».
Οπως σημειώνει η εφημερίδα, «όταν η ελληνική κυβέρνηση συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τους διεθνείς πιστωτές της, θα βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου στόχου: να βάλει όσο το δυνατόν συντομότερα τέλος στους ελέγχους της τρόικας, την ώρα ωστόσο που εντείνονται οι εσωπολιτικές πιέσεις στην Αθήνα». Οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, να ενδιαφέρονται για δύο κυρίως θέματα: τα stress tests των ελληνικών τραπεζών και το ύψος του δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θέλει να μιλήσει στο Παρίσι κυρίως για τις φοροελαφρύνσεις, καθώς, δεδομένης της υψηλής ανεργίας, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες να εισπράξει φόρους. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, «η Ε.Ε. επεξεργάζεται ήδη ρύθμιση διαδοχής της τρόικας, καθώς σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά σχέδια η Κομισιόν θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε τρεις μήνες όπως έκανε η τρόικα». [SID:8898413]
Των Παναγιώτη Κακούρη και Νίκου Μπέλλου