Lavipharm: Διεύρυνση ζημιών στο α' εξάμηνο

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014 13:59
UPD:14:01

Συγκράτηση πωλήσεων στα περσινά επίπεδα, μικρή ενίσχυση του μικτού περιθωρίου κέρδους και περαιτέρω μείωση των εξόδων παρουσιάζει η Lavipharm στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ωστόσο, τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης Lavipharm A.E. αλλά και του ομίλου Lavipharm επηρεάστηκαν σημαντικά από έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές διαγραφές και απομειώσεις σε πάγια, απαιτήσεις και συμμετοχές, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των οικονομικών συνθηκών και ρυθμιστικών αλλαγών της αγοράς και κυρίως του φαρμάκου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις μειώθηκαν σε 14,8 εκατ. ευρώ από 16,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο μικτού κέρδους ενισχύθηκε κατά 15,3% λόγω αύξησης των εξαγωγών, ενώ παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,3%.

Παρ’ όλα αυτά, έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές σε πάγια και απαιτήσεις συνολικού ύψους 18,3 εκατ. ευρώ επιβάρυναν τα ενοποιημένα αποτελέσματα, όπως επισημαίνει η Lavipharm σε ανακοίνωσή της.

Οι παραπάνω λογιστικές διαγραφές και απομειώσεις αφορούν σε απαιτήσεις που κρίθηκαν μη εισπράξιμες, αλλά και άυλα πάγια τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τζίρου και κερδοφορίας.

Έτσι, το αποτέλεσμα EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημιά 7,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 864 χιλ. ευρώ την περασμένη αντίστοιχη περίοδο, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 19,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,2 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν εξαιρεθούν οι μη επαναλαμβανόμενες ζημίες από διαγραφές και απομειώσεις, τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου Lavipharm είναι βελτιωμένα κατά 1,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας Lavipharm A.E., ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτόν του πρώτου εξαμήνου του 2013 και διαμορφώθηκε σε 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 15,8 εκατ. ευρώ.

Ομοίως με τα ενοποιημένα μεγέθη, το περιθώριο μικτού κέρδους ενισχύθηκε (+6,0%) και οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν περαιτέρω. Όμως, οι έκτακτες, μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές σε πάγια, συμμετοχές και απαιτήσεις συνολικού ύψους 30,2 εκατ. επιβάρυναν και τα αποτελέσματα της Lavipharm A.E..

Έτσι, παρά τη βελτίωση που καταγράφεται σε επίπεδο λειτουργικής δραστηριότητας, το EBITDA διαμορφώθηκε σε ζημιά 178 χιλ. ευρώ έναντι ζημιάς 1,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ομοίως, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες μετά από φόρους ύψους 25,9 εκατ. ευρώ έναντι 290 χιλ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΛΑΒΙ



Σχολιασμένα