Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου το οποίο έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στην Ουκρανία, παρά «τους αυξημένους κινδύνους» οι οποίοι συνδέονται με τις εντάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την εμπλοκή της Ρωσίας που καταγγέλλουν το Κίεβο και η Δύση, αλλά και τις «αποκλίσεις» από τους οικονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί στο Κίεβο.
Η Ουκρανία θα λάβει 1,4 δισεκ. δολάρια μετά το πράσινο φως του ΔΣ του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπεί τα 188 κράτη-μέλη του, ανακοίνωσε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός.
Το ΔΝΤ συμφώνησε να χορηγήσει στο Κίεβο μια γραμμή πιστώσεων ύψους 17 δισεκ. δολαρίων, ένα δάνειο το οποίο εκταμιεύεται σε δόσεις υπό την προϋπόθεση να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις και τα δραστικά οικονομικά μέτρα στα οποία συμφώνησε η ουκρανική κυβέρνηση—περιλαμβανομένων και μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του αερίου.
«Οι κίνδυνοι οι οποίο βαραίνουν το πρόγραμμα παραμένουν μεγάλοι», αναγνώρισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η επιτυχία του εξαρτάται από την «ταχεία διευθέτηση» της σύρραξης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου συνεχίζει να μαίνεται μια φιλορωσική εξέγερση. Ωστόσο αυτή η προοπτική μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ η κλιμάκωση της σύρραξης «βαραίνει σημαντικά» στην οικονομία και αναγκάζει το Κίεβο να υποπίπτει στις «αποκλίσεις» που καταγράφει το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα στο δημοσιονομικό έλλειμμα, που απέχει πολύ από το στόχο που είχε ορίσει το Ταμείο.
Η ύφεση στην Ουκρανία επιδεινώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, όταν σημειώθηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά -2,3% από 2% τους πρώτους τρεις μήνες του 2014.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη μέσω του Twitter ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έκανε λόγο για μια «ευπρόσδεκτη ένδειξη εμπιστοσύνης» προς τη χώρα του. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου «κρίσιμη», ενώ είχε τονίζει πως δαπανώνται «δισεκατομμύρια» για τον πόλεμο στις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες.
Πηγή: ΑΜΠΕ