Στη «σκιά» του πετρελαίου

Απώλειες για τα διεθνή χρηματιστήρια
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:06:27

ΑΝΤΙΘΕΤΑ με τις τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς το νέο πετρελαϊκό «σοκ» αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ τον Ιούνιο, επισκιάζοντας την ανακοίνωση ισχυρών οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά blue chips κινήθηκαν πτωτικά παρασύροντας στην πτώση τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες καθώς το νέο υψηλό ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου έστρεψε το ενδιαφέρον της αγοράς στην προοπτική του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ExxonMobil Corp. και άλλων κολοσσών παραγωγής κέρδισαν έδαφος αλλά οι αερογραμμές Southwest Airlines και United Parcel Service Inc., εταιρείες κατανάλωσης βενζίνης, δέχθηκαν πιέσεις.

Η αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου η οποία συνιστά υψηλότερη ενέργεια και κόστος βενζίνης για εταιρείες και καταναλωτές εξάλειψαν τον αρχικό ενθουσιασμό που προήλθε από την ανακοίνωση ισχυρών στοιχείων για τις κατασκευαστικές δαπάνες και την αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης μεταποίησης άγγιξε τα υψηλότερα της τελευταίας 20ετίας ενώ η συνιστώσα του για την απασχόληση, βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 14,20 μονάδες, ποσοστό 0,14%, φθάνοντας στις 10.202,77 μονάδες. Με άνοδο 4,03 μονάδων, ποσοστό 0,20%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.990,77 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχθηκαν τις εφιαλτικές συνέπειες της πετρελαϊκής κρίσης εν μέσω νέων ανησυχιών για υψηλότερες τιμές πετρελαίου και επιθετική αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η μετοχή της Nokia βρέθηκε για άλλη μια ημέρα στα φώτα της δημοσιότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών πετρελαίου στην ανάπτυξη της οικονομίας μετά το αιματηρό Σαββατοκύριακο «φούντωσαν» τους φόβους για πολιτική αστάθεια στη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου αλλά και τη διεθνή ασφάλεια.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες ότι η αδυσώπητη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και τα βήματα από τις ΗΠΑ και την Κίνα να αποθερμάνουν τις οικονομίες τους θα καθυστερήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και τις εταιρικές κερδοφορίες έχουν «σπείρει» νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,7% στις 979,3 μονάδες ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,805 στις 2.714 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε κατά 0,54% στις 11.296,76 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα