Τους λόγους για τους οποίους επανήλθε η μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές τον Ιούλιο σκιαγραφεί η JP Morgan Asset Management, στην καθιερωμένη μηνιαία ανασκόπηση. Σύμφωνα με την ίδια, οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, ήταν μερικές από τις αιτίες μεταβλητότητας. Ο σημαντικότερος παράγοντας, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική συγκράτησε τη μεταβλητότητα στις αγορές και εξηγεί γιατί οι αγορές δεν αντέδρασαν στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων νωρίτερα τον Ιούλιο. Καθώς όμως αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη χρονική στιγμή που θα αυξηθούν τα επιτόκια, η μεταβλητότητα παρεισέφρησε και πάλι στις αγορές. Έως τα τέλη Ιουλίου ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας είχε αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ενώ η απόδοση των ομολόγων υψηλής απόδοσης αυξήθηκε απότομα καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για τη ρευστότητα των αγορών σε περίπτωση που άρχιζε η άνοδος των επιτοκίων.
Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις, η JP Morgan Asset Management, διαπιστώνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο με επέκταση 4% σε ετησιοποιημένη βάση. Ωστόσο, η υποκείμενη τάση της οικονομικής ανάπτυξης είναι εύρωστη. Τα αναθεωρημένα ιστορικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν κατέδειξαν ότι η πορεία της οικονομίας ήταν καλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για το 2013. Οι καλύτερες σφυγμομετρήσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης υποδεικνύουν ότι η σημερινή δυναμική λογικά θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους.
Όσο η Fed εξακολουθεί να εντοπίζει κάποια στασιμότητα στην οικονομία, αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και διαφοροποιείται η στάση της κεντρικής τράπεζας ως προς τους πτωτικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, τα πιο εύρωστα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων λογικά θα στηρίξουν τις αμερικανικές μετοχικές αγορές. Την περίοδο ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων φαίνεται ότι η κερδοφορία θα φτάσει και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ. Κατά τη στιγμή σύνταξης του παρόντος, 81% των εταιρειών του S&P 500 βάσει της κεφαλαιοποίησης της αγοράς έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα και σχεδόν 70% των εταιρειών κατέγραψαν κέρδη που υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.
Η οικονομία της ευρωζώνης εξακολούθησε να κινείται σε θετική κατεύθυνση, σταθερά αν και αργά, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της περιοχής αυξήθηκε στο 54,0 τον Ιούλιο, διατηρούμενος χωρίς δυσκολία υψηλότερα από τα επίπεδα που σηματοδοτούν επέκταση της οικονομίας. Τα στοιχεία για τις επιμέρους χώρες δεν ήταν όλα εξίσου ενθαρρυντικά, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να βραδυπορεί. Εν τω μεταξύ, η ανεργία στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 11,5% τον Ιούνιο και υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την Ισπανία και την Ιταλία, παρά τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και στις δύο χώρες.
Ο πληθωρισμός διατηρείται σαφώς χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ και τον Ιούλιο μειώθηκε στο 0,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τα τρόφιμα και την ενέργεια που συνιστούν ασταθή στοιχεία του δείκτη τιμών, παρέμεινε αμετάβλητος. Θετικά για την ΕΚΤ θα λειτουργήσει η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ, καθώς αμβλύνει εν μέρει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον.
Τα καλύτερα στοιχεία για την οικονομία αντισταθμίστηκαν από τις εξελίξεις στο θέμα της Ρωσίας. Οι αρχικές αντιδράσεις των αγορών στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν συγκρατημένες, καθώς οι αγορές τις εξέλαβαν ως λιγότερο αυστηρές σε σχέση με τις προβλέψεις. Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε γρήγορα και σχεδόν όλες οι μετοχικές αγορές της Ευρώπης σημείωσαν πτώση προς τα τέλη του μήνα. Η Γερμανία επλήγη περισσότερο εν συγκρίσει με τις περισσότερες αγορές, λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι κυρώσεις αναμένεται να επιφέρουν μια περιορισμένης έκτασης -αλλά ανεπιθύμητη- επιβάρυνση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς ο πλήρης αντίκτυπος, ο οποίος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της εφαρμογής των κυρώσεων.
Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου κατέδειξαν ότι η οικονομία ανέκτησε το χαμένο έδαφος μετά τις απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο, ενδέχεται να αναπτυχθούν πιέσεις καθώς η πλεονάζουσα δυναμικότητα στην οικονομία εξαλείφεται γρήγορα και στη διάρκεια του μήνα ενισχύθηκε το ενδεχόμενο να επέλθει μεταβολή των επιτοκίων νωρίτερα του αναμενομένου.