Market Beat: Συνέχεια στην άνοδο προσδοκούν οι επαγγελματίες των παραγώγων

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 10:14
UPD:10:14
ICON/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι επενδυτές χθες προσήλθαν στις συναλλαγές γνωρίζοντας πως στο Λονδίνο ήταν αργία, με αποτέλεσμα το βάθος τους να είναι ακόμα μικρότερο από το σύνηθες, αφού οι θεσμικοί από το City που ασχολούνται με το ΧΑ είναι αρκετοί. Το βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής ανόδου ήταν πως δεν την προκάλεσαν και δεν την οδήγησαν οι Τράπεζες, που αποτέλεσαν μεν πάλι ποσοστό πάνω από το 50% του τζίρου των μετοχών του 25άρη αλλά εμφάνισαν σαν κλάδος μικρή μεταβολή. Κυριάρχησαν στο ταμπλό λόγω ξεχωριστής δυναμικής οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών, Ακίνητης Περιουσίας,  Χρημ/κών Υπηρεσιών και Τροφίμων Ποτών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αυτό μεταφράζεται σε άνοδο των ΟΤΕ +2,34%, ΕΕΕ +1,39%, ΕΥΠΡΟ +3,15% και ΜΙΓ +5,32% εκ των οποίων οι δυο πρώτες έχουν υψηλό συντελεστή βαρύτητας και επειδή οι δημοπρασίες κούρεψαν μέρος της ανόδου των περισσότερων blue chip, αξίζει να αναφέρουμε πως στην μετοχή του ΟΤΕ υπήρξε απάντηση στις ρευστοποιήσεις που φύλαγαν κάποιοι θεσμικοί για το τέλος.

Ωστόσο το ΧΑ χωρίς τις τράπεζες δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνεχιστεί η αντίδραση από τα ελάχιστα του Αυγούστου, που σήμερα προβάλουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές ως έχουσα ήδη αποτέλεσμα που προδικάζει διόρθωση, καθώς πλησίασε το 15%. Η στήλη με αυτό το κριτήριο είχε κατατάξει τις μετοχές του 25άρη νωρίτερα αλλά η χθεσινή συνεδρίαση ήταν πιθανότατα έργο των market makers, που γνώριζαν τη ρηχότητα των συναλλαγών, αφού το Λονδίνο είχε αργία. Έτσι βρέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής με στόχο να μην υπάρχουν υπερβολές προς κάθε κατεύθυνση.   

Η πορεία του 25άρη χθες μπορεί να γίνει αντιληπτή, αν ενωθούν οι τοπικές κορυφώσεις μέσα στη μέρα και τα τοπικά ελάχιστα με δυο παράλληλες γραμμές. Θα διαπιστωθεί τότε, πως ο δείκτης των παραγώγων εμφανίζει μια ανοδική πορεία σταθερή, αλλά μικρής κλίσης. Ακόμα και το άδειασμα μετοχών στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης δε ανέτρεψε αυτή την εικόνα. Απλά, έδειξε ότι ο 25άρης έκλεισε κοντά στην κάτω γραμμή, εκείνη που προκύπτει από  την ένωση των τοπικών χαμηλών ημέρας.

Στο ταμπλό οι θεσμικοί θέλησαν χθες να αποτυπώσουν τη τάση να παρακολουθήσουν την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την εμφάνιση του Ντράγκι στο Τζάκσον Χολ. Αλλά κάτι τους βάραινε τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Το βάρος για εμάς δεν έρχεται μέσα από τη ροή των ειδήσεων που παράγει η αγορά αλλά από το πολιτικό σκηνικό. Οι 180 που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου έχουν αρχίσει και ενοχλούν όλους τους αγοραίους με τη διαρκή αναφορά, καθώς εχθρεύονται την αστάθεια σε κάθε τομέα και σε κάθε της μορφή. Γιατί  τους προκαλεί ζημιές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Δεν κατάφερε να κλείσει στις 2.000 μονάδες ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street, αν και ενδοσυνεδριακά κατέρριψε για πρώτη φορά στην ιστορία του το φράγμα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 17.076,87 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,41% στις 4.557,35 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,48% στις 1.997,94 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Burger King ενισχύθηκε κατά 21%, καθώς επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την καναδική αλυσίδα Tim Hortons, ώστε να δημιουργήσουν έναν κολοσσό στον κλάδο των fast food. Η νέα εταιρεία θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης παγκοσμίως με σχεδόν 22 δισ. δολάρια πωλήσεις και περισσότερα από 18.000 εστιατόρια σε 100 χώρες.

Η InterMune κέρδισε κατά 36%, μετά την ανακοίνωση ότι η Roche, αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρχές ώστε να αποκτήσει την εταιρεία, έναντι 7 δολαρίων ανά μετοχή. Στο +5,4% βρέθηκε η Ann, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της αλυσίδας Ann Taylor chain, καθώς σύμφωνα με τις Engine Capital και Red Alder, η δίκαιη αποτίμηση της τοποθετείται στα 5-55 δολάρια, από 39.5 δολάρια που διαπραγματεύεται σήμερα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρες, ο δείκτης Chicago Fed ενισχύθηκε τον Ιούλιο στο 0,39 από 0,21, ενώ όσον αφορά τον μέσο όρο των τριών μηνών αυξήθηκε στο 0,25 από 0,16 τον Ιούνιο. Ο δείκτης αποτελεί σταθμισμένο μέσο όρο 85 διαφορετικών οικονομικών δεικτών.

Επίσης, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών υποχώρησε ο ρυθμός πωλήσεων των κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 2,4% στις 412 χιλ. Τέλος, ισχυρή πτώση στις 58,5 μονάδες σημείωσε ο δείκτης υπηρεσιών PMI στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έναντι 60,8 μονάδων τον Ιούλιο, απογοητεύοντας τους αναλυτές που ανέμεναν μικρότερη πτώση, στις 58,5 μονάδες.

Ευρώπη

Ώθηση από τη δέσμευση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έλαβαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας με κέρδη, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά.

Ειδικότερα, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,83% στις 9.510 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 2,10% στις 4.303 μονάδες. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω Εθνικής Εορτής, με τον όγκο συναλλαγών στους σύνθετους ευρωπαϊκούς δείκτες να είναι κατά σχεδόν 60% χαμηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,1% στις 339,02 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 15 σημείωσαν άνοδο. Οι αγορές αποτιμούν θετικά τη νέα δέσμευση του Μάριο Ντράγκι, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας  στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ Τζάκσον Χολ του Κάνσας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε περαιτέρω την πολιτική μας».

Στο ταμπλό, η Arkema ενισχύθηκε κατά 2,6%, καθώς η Deutsche Bank αναβάθμισε τη σύσταση της σε buy από hold προηγουμένως, θεωρώντας την αποτίμηση της μετοχής της ιδιαιτέρως ελκυστική. Για τον ίδιο λόγο, η Eurazeo σημείωσε κέρδη 3,2%. Η Societe Generale αναβάθμισε τη σύσταση της σε buy από hold προηγουμένως, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με discount που φτάνει το 30%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος του Stoxx 600. Η Monte dei Paschi ενισχύθηκε κατά 5,4%, η Santander βρέθηκε στο +2,4% και η BNP Paribas στο +2,5%. Κατά 1,4% ενισχύθηκε και η Vivendi, στον απόηχο της φημολογίας ότι έχουν υπάρξει επαφές για ενδεχόμενο συνεργασίας με την Telecom Italia. Η τελευταία έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς της GVT.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFO στη Γερμανία τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO υποχώρησε τον Αύγουστο στις 106,3 μονάδες από τις 108 τον Ιούλιο και ενώ αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 107 μονάδες.

ΧΑ

Νέα άνοδο - αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική - κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την επανεμφάνιση των αγοραστών σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,25% στις 1.159,25 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.167,03 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.149,18. Η καθαρή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,7 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν μόλις 0,78 εκ.ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο τζίρος χθες κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ελέω της αργίας που υπήρξε στην αγορά του Λονδίνου, με τους εγχώριους επενδυτές να έχουν πάρει τα ηνία των συναλλαγών. Με το Λονδίνο να έχει τραπεζική αργία, οι κινήσεις των ξένων ήταν περιορισμένες και οι όγκοι στην αγορά χαμηλοί, εξέλιξη από την οποία δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για τις πραγματικές διαθέσεις των ξένων διαχειριστών.  

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο 0,32% και τζίρο 41,6 εκατ. ευρώ (93%). Δέκα μετοχές έκλεισαν με πτώση (Ιntralot -1,62%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,14%, Τέρνα Ενεργειακή 1,08%, ΜΕΤΚΑ 0,98%), δύο χωρίς μεταβολή (Alpha Bank και Πειραιώς) και 13 ανοδικά με τις MIG, Eurobank Properties  και ΟΤΕ να ξεχωρίζουν στο +5,32%, +3,15% και 2,34% αντίστοιχα.

Η μετοχή της ΕΕΕ με πολύ μικρούς όγκους βοηθούσε την ψυχολογία της αγοράς με τα κέρδη που κατέγραφε, αφού αντιστοιχούσαν στο 10% της διαμόρφωσης του γ.δ. (του πρόσφερε δηλαδή ώθηση από 0,20% έως 0,35%). Τελικά περιορίσθηκε στο +1,39% με 19.000 τεμάχια. Αλλά με την βοήθεια των ΟΤΕ και Eurobank Properties μαζί με την δική της ήρθε το +0,25%.

Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε οριακά πτωτικά στις 158,02 μονάδες (-0,18%) ενώ είχε βρεθεί και στο -1,48%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 23,13 εκατ. ευρώ (52%). Οι τιμές των τραπεζών βρίσκονται σε πολύ ισχυρά σημεία αντίστασης, ωστόσο έλαβαν βοήθεια σήμερα από την έκθεση της Deutsche Bank, που σύστηνε "αγορά" στον κλάδο.

Στον FTSEM η αξία των συναλλαγών του διαμορφώθηκε στα 1,34 εκατ. ενώ αν αφαιρέσει κανείς τα 0,7 εκατ. που αφορούσαν την μετοχή της Aegean Airlines για τις υπόλοιπες 19 περίσσεψαν 0,7 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα αδύναμη εμφανίστηκε η Ιντρακομ, που υποχώρησε κατά 4,54%, πολύ άσχημη η εικόνα των Ελληνικών Καλωδίων, του Ιατρικού και της Χαλκόρ.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, η υγεία των χρηματοοικονομικών δεικτών και οι προοπτικές της Πετρόπουλος, οδήγησαν τη μετοχή στο +8% στη τιμή των 2,1600 ευρώ που αποτιμά τον όμιλο στα 15,2 εκατ. ευρώ και στο 50% περίπου της Book Value.

Τεχνική ανάλυση

Δεν αλλάζει η εκτίμηση για κίνηση προς τα επίπεδα των 390 μονάδων χωρίς να υποτιμούμε τις 380 σαν πιθανή αντίσταση για τον 25άρη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν οριακά υψηλότερα σήμερα Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν να επεκτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη ρευστότητα, το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα για να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης που αγκομαχεί ενώ η Federal Reserve των ΗΠΑ σχεδιάζει να τελειώσει τα μέτρα χαλάρωσης και ειδικά τις αγορές ομολόγων ανά μήνα.

Το ευρώ υποχώρησε στο ελάχιστο ενός έτους έναντι του δολαρίου εξαιτίας της εντύπωσης που προκάλεσαν τα σχόλια από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα ήταν έτοιμη να απαντήσει στις τρέχουσες προκλήσεις με όλα τα "διαθέσιμα" εργαλεία.

Η ομιλία Draghi σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στη ρητορική της ΕΚΤ. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι πέρα από ενέσεις ρευστότητας μέσω των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) και αγορές τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση χρεών (ABS), η ΕΚΤ ήταν έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν θεωρηθεί απαραίτητο.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφάνισε άνοδο μέχρι 0,1%, υπό την «καθοδήγηση» της ανόδου κατά 0,4% των μετοχών της Νότιας Κορέας. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei θέλησε να αντισταθεί στην τάση, με πτώση -0,5% που αποδίδεται σε ρευστοποιήσεις για ενθυλάκωση κερδών που έφερε η πρόσφατη άνοδος.

Η διάθεση στην αγορά ενισχύθηκε από τον S & P 500 που ξεπέρασε τις 2.000 για πρώτη φορά στην ιστορία, τη Δευτέρα, και έκλεισε με άνοδο +0,48% στις 1.997,92 μονάδες.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές οδήγησαν το ράλι στις παγκόσμια κεφαλαιαγορά κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να υιοθετήσει την ποσοτική χαλάρωση, το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα.

Στη Wall Street, οι μεγαλύτεροι νικητές ήταν οι μετοχές του οικονομικού τομέα, θεωρείται ότι θα αποδειχθούν κύριος δικαιούχος στο φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ σε μια στιγμή που η Federal Reserve των ΗΠΑ προετοιμάζει το έδαφος για να βγάλει την οικονομία από τα μηδενικά επιτόκια.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,31785 δολάρια στις αρχές ασιατικές συναλλαγές, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, και μια δοκιμή των επιπέδων στο 1,30 δολάρια θεωρείται ως αναπόφευκτη. Τελευταία σήμερα, στις 08:00 το ευρώ ανήλθε στα 1,3199 δολάρια.

Οι εικασίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει το χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ οδήγησε χαμηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και τις άλλες χώρες σε επίπεδα που είναι χαμηλά όλων των εποχών.

Τα Γερμανικά 10ετή χτύπησαν ένα ιστορικό χαμηλό του 0,926%, πριν επιστρέψει πίσω στο 0,95%. Αντίθετα, το δολάριο ΗΠΑ ήταν σε γενικές γραμμές σταθερό, έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και βρίσκεται στα επίπεδα υψηλών ενός έτους.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι άδειες του Δεκαπενταύγουστου στερούν τη δυνατότητα συλλογής απόψεων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ενθυλάκωση κερδών πριν από σημαντικά οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ

Το δολάριο εξασθένησε και οι μετοχές σε πολλά μέρη της Ασίας υποχώρησαν, σημειώνοντας μια παύση στο ράλι των τελευταίων συνόδων πριν από μια σειρά από στοιχεία θα δημοσιευθούν στις ΗΠΑ. Η αδυναμία στο δολάριο αδυναμία ήταν εντονότερη έναντι του γιεν, με το Nikkei σε παρακολούθηση της κίνησης του δολαρίου. Περιμένουμε μια αύξηση για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αγοραίων, μια πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη στο 87,0 (η κοινή επενδυτική γνώμη το περιμένει στο 89.0), και μια επιβράδυνση του δείκτη τιμών κατοικίας S & P Case-Shiller. Παρά τον πιθανό αδύναμο τόνο στα σημερινά δεδομένα, δεν περιμένουμε να αλλάξει τις προσδοκίες για  υπερ-απόδοση της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας κατά τους επόμενους μήνες και, με τη σειρά του, βλέπουμε  σταθερότερο δολάριο  προοπτικές μεσοπρόθεσμα λόγω υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ.

Το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ διαπραγματεύθηκαν χαμηλότερα και οι μετοχές υψηλότερα χθες, μετά την ομιλία του Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi στο Jackson Hole. Οι κινήσεις στα περιουσιακά στοιχεία της ζώνης του ευρώ υποστήριξαν ενδεχομένως το ράλι στις αμερικανικές μετοχές. Η δύναμη στις ευρωπαϊκές μετοχές ήρθε παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του Ifo που προκύπτει με έρευνα της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Γερμανίας γιατί ήταν προς την κατεύθυνσης της ανόδου της πιθανότητας για περαιτέρω δράση από την ΕΚΤ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls παρουσίασε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο Hollande μετά από το γεγονός πως δύο υπουργοί επέκριναν δημοσίως την στρατηγική της οικονομικής πολιτικής για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Το οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ περιλαμβάνει την ανακοίνωση επί του ΑΕΠ, νέες και εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, και του δείκτη τιμών των κατοικιών S & P Case-Shiller. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και την ανεργία, και τις τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σε ιστορικά χαμηλά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αποτυπώνοντας και αυτά την ευφορία που υπήρξε σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, που δείχνουν ότι η ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βάσης έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 5,7%, και πιο συγκεκριμένα, στο 5,68% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (spread) με απόδοση 0,94% να διαμορφωθεί στο 4,72%.

Να αποεπενδύσει από τη δραστηριότητα χονδρικής ηλεκτρικών ειδών εντός του έτους αποφάσισε ο Όμιλος Fourlis. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, τη διανομή και εμπορία των προϊόντων Liebherr, Korting, Brandt, MABE, καθώς και των απορροφητήρων «FOURLIS» αναλαμβάνει η εταιρεία IDEAL. Με την εξέλιξη αυτή ο Όμιλος επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο στο χώρο της λιανικής, με την ανάπτυξη των καταστημάτων ΙΚΕΑ και INTERSPORT.

Τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μην εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, όπως προβλέπεται από το Ν. 4224/2013, ενέκρινε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.  Με τον Κώδικα Δεοντολογίας, που θα δημοσιευθεί εντός των ημερών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεσπίζονται οι γενικές αρχές συμπεριφοράς τόσο για τις δανείστριες τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης ή οριστικού διακανονισμού οφειλών σε καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.

Συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Βικτόριας, στην Αυστραλία, υπέγραψε η Intralot Gaming Services Ltd, θυγατρική της Intralot Australia Pty Ltd, προκειμένου να αναπτύξει έργο εθελοντικού ελέγχου παιχνιδιού για τις 30.000 παιχνιδομηχανές (VLTs) που φιλοξενούνται σε χώρους ψυχαγωγίας στην Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου και του καζίνου της Μελβούρνης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το νέο έργο στη Βικτόρια αποτελεί παγκοσμίως μια πρωτοποριακή και καινοτόμο λύση για το υπεύθυνο παιχνίδι. Η εφαρμογή θα είναι εθελοντική για τους παίκτες, υποχρεωτική ωστόσο για όλους τους χώρους παιχνιδομηχανών στη Βικτόρια, καθώς επίσης και για το καζίνο της Μελβούρνης. 

Διαβουλεύσεις με την Aegean Airlines σχετικά με το ενδιαφέρον της εταιρείας να αγοράσει τα Κυπριακές Αερογραμμές είχε σήμερα η ειδική τεχνοκρατική επιτροπή του υπουργείου Συγκοινωνιών της Κύπρου. Ανάλογες διαβουλεύσεις είχε η επιτροπή την περασμένη Παρασκευή, σε συνάντηση με την εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα με άλλες εταιρείες ή οργανισμούς που εξέφρασαν ανάλογο ενδιαφέρον.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις επικρίσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία υπερασπίστηκαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής», επέμεινε ο Μαριάνο Ραχόι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα, την πόλη της βορειοδυτικής Ισπανίας από όπου κατάγεται και όπου οι δύο συντηρητικοί ηγέτες είχαν συνομιλίες τις τελευταίες δύο ημέρες.

Την ασφάλιση των ανέργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς ωστόσο να υπκαθιστά τα εθνικά συστήματα ασφάλισης προτείνει ο επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη Λάσλο Άντορ σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Ο Ούγγρος επίτροπος δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων θα αναλάμβανε μόνο έναν βασικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Άντορ. Περαιτέρω, δήλωσε ότι «τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους ανέργους θα μπορούσαν για παράδειγμα να ανέλθουν στο 40% του τελευταίου εισοδήματός τους και να διακόπτεται η χορήγησή τους μετά από έξι μήνες. Τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό του 40% στους πρώτους έξι μήνες κατά ένα καθορισμένο ποσό και στη συνέχεια να αναλάβουν πλήρως τις παροχές αναπλήρωσης».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500 κατέρριψε το φράγμα των 2.000 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας που κατέδειξε ο δείκτης Chicago Fed χθες Δευτέρα 25/8. Τελικά στο κλείσιμο οδηγήθηκε  πάνω από τις 1998 με κέρδη αλλά κάτω από τις 2000.

Σε πτωτικό έδαφος έκλεισε σήμερα ο χρυσός, συνεχίζοντας την αποτύπωση των εκτιμήσεων ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει νωρίτερα του αναμενομένου σε αύξηση των επιτοκίων. Με απώλειες έκλεισε και το αργό, καθώς αναμένεται η ζήτηση του να υποχωρήσει όσο η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει αναιμική. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,90 δολάρια ή 0,15%, κλείνοντας στα 1.278,30 δολάρια ανά ουγγιά.

Το δίπτυχο της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και της επενδυτικής κρούσης από τη Γερμανία προτάσσει ο διευθυντής του Bruegel Guntram Wolff ως την αποτελεσματικότερη απάντηση στη στασιμότητα η οποία επιμένει στο Ευρώ. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank εκφράζει στο naftemporiki.gr την ανησυχία του για τον παρατεταμένο χαμηλό πληθωρισμό ο οποίος κατά τη γνώμη του διακυβεύει την προοπτική της Ευρωζώνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα