Στα ύψη, χωρίς πλαφόν

Πετρέλαιο
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2004 16:25

«AΚΡΑΙΟ ΜΕΤΡΟ» το οποίο στο παρελθόν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, χαρακτήρισε την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Ο μόνος τρόπος να συγκρατηθούν οι τιμές είναι ο ανταγωνισμός, επανέλαβε, ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 84,8 λεπτά το λίτρο, και εντείνονται οι ανησυχίες από τις ανοδικές τάσεις των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές.

Το πρωί στη Ν. Υόρκη άγγιξε τα 42,45 δολάρια το βαρέλι http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/02/919410.htm , στα υψηλότερα επίπεδα από το 1983 όταν εγκαινιάστηκε στη Ν. Υόρκη η διαπραγμάτευση του προθεσμιακού συμβολαίου, ενώ στις 15.23 υποχώρησε στα 41,89 δολ.

O πανικός και η κερδοσκοπία δεν μπορούν να ελεγχθούν

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η μοναδική άλλη πλην της Σαουδικής Αραβίας χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ με σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, δήλωσαν σήμερα, δια του υπουργού Πετρελαίου αλ Νασέρι, ότι θα παράγουν τον Ιούνιο επιπλέον 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως πάνω από την επίσημη ποσόστωσή τους.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν αύριο σε αύξηση της οροφής κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ανεβάζοντας το πλαφόν στα 26 εκατομμύρια, αλλά, στο βαθμό που τα μέλη του καρτέλ αντλούν ήδη 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πάνω από τις επίσημες ποσοστώσεις, η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει κυρίως ψυχολογικό αντίκτυπο. Ο υπουργός Ενέργειας του Κάταρ αλ Ατίγια τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να στείλουμε μήνυμα στους καταναλωτές αυξάνοντας την παραγωγή μας, αλλά ο πανικός και η κερδοσκοπία δεν μπορούν να ελεγχθούν».

Στο Ecofin το αίτημα μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή, υπογράμμισε ότι το ελληνικό αίτημα περί μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα συζητηθεί στις 10 και 11 Ιουνίου στο Ecofin, ενώ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να το θέσει και στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Εξάλλου, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο ή μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων της πετρελαϊκής αγοράς, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα υποχρεούνται στο εξής να γνωστοποιούν στο υπουργείο τα τιμολόγια των προϊόντων τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα