Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στην αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στραμμένη η προσοχή των επενδυτών
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2004 18:59
UPD:19:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, αν και τα αρχικά τους κέρδη περιορίστηκαν προς το τέλος των συναλλαγών.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται σε ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά νέα, στην ανάκαμψη της Wall Street και στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία.

Τα παραπάνω μετρίασαν σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών πετρελαίου. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη αναρριχήθηκε το πρωί στα 42,45 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1983, όταν εγκαινιάστηκε στη Νέα Υόρκη η διαπραγμάτευση του προθεσμιακού συμβολαίου.

Στη συνέχεια, ωστόσο, οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν εν όψει της αναμενόμενης απόφασης των μελών του ΟΠΕΚ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τους σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την ανοδική πορεία των τιμών.

Στις 18:28 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου σημείωναν πτώση κατά 1,92% και είχε διαμορφωθεί στα 38,33 δολάρια το βαρέλι.

Στην αυριανή του συνεδρίαση ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αποφασίσει αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 8%-10% (2-2,5 εκατ. βαρέλια). Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η αύξηση αυτή ενδεχομένως να μην ανακόψει την κούρσα των τιμών, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από την παγκόσμια ανησυχία για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και από κερδοσκοπικές κινήσεις.

«Θα προσπαθήσουμε να στείλουμε μήνυμα στους καταναλωτές αυξάνοντας την παραγωγή μας αλλά ο πανικός και η κερδοσκοπία δεν μπορούν να ελεγχθούν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κάταρ, αλ Ατίγια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αυξήσουν την παραγωγή του αργού πετρελαίου τον Ιούνιο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Ομπαίντ αλ-Νασέρι.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.422,8 μονάδες, σχεδόν στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.646,23 μονάδες με κέρδη 0,60% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.888,31 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,62%.

Η μετοχή της Bayer ενισχύθηκε κατά 2,07%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Financial Times Deutschland”, οι πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας χημικών τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 4,3%.

Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 1,1%, κατέγραψε και ο τίτλος της Deutsche Telekom στον απόηχο της αναβάθμισής της από τη Morgan Stanley. Ο παραπάνω επενδυτικός οίκος αναβάθμισε επίσης την αξιολόγησή της για τις μετοχές των εταιρειών Telecom Italia και TeliaSonera. Η μετοχική τιμή της τελευταίας σημείωσε άνοδο 1,5%.

Τέλος, σημαντική άνοδο κατά 6,17% σημείωσε ο τίτλος της Cable & Wireless. Η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε σήμερα σημαντική μείωση των ζημιών της http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/02/919437.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα