Χωρίς κατεύθυνση οι αγορές

Σε αναμονή εξελίξεων για πετρέλαιο, επιτόκια
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:06:33

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ επικράτησε στα αμερικανικά χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες να κινούνται χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου του ΟΠΕΚ.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις έντονες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών θα πλήξει τις εταιρικές κερδοφορίες και θα εμποδίσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας δέχθηκαν πιέσεις, λόγω ρευστοποιήσεων μετοχών εταιρειών στον τομέα πληροφορικής. Τα blue chips κινήθηκαν ανοδικά στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά έχασαν μέρος των αρχικών κερδών τους εν όψει της ανακοίνωσης στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου.

Η μετοχή της Boeing έδωσε ώθηση στο δείκτη Dow Jones μετά την είδηση ότι η Air New Zealand θα δαπανήσει πάνω από 851 εκ. δολάρια σε 10 αεροσκάφη τύπου Boeing.

Η επικείμενη ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ θα είναι καθοριστική για τις κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ στο μέτωπο των επιτοκίων.

Μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα περιορίσει τις εταιρικές κερδοφορίες και θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά πολλοί αναλυτές της Wall Street ανέφεραν ότι οι συνέπειες έχουν ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές.

Πάντως η αισιοδοξία που επικρατεί για την πορεία της οικονομίας επισκίασε τις ανησυχίες για τον πετρελαϊκό εφιάλτη ο οποίος απειλεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 60,32 μονάδες, ποσοστό 0,59%, φθάνοντας στις 10.262,97 μονάδες. Με απώλειες 1,79 μονάδων, ποσοστό 0,09%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.988,98 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά στον απόηχο του προηγούμενου θετικού κλεισίματος στη Wall Street, αλλά η διατήρηση των ανησυχιών για τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου περιόρισαν το ρυθμό ανόδου των τιμών. Αναλυτές αναμένουν εξασθένηση των ανησυχιών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη και των προσδοκιών ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για τις μετοχές οι οποίες θα είναι εκτεθειμένες στον οικονομικό κύκλο, με τους αμυντικούς κλάδους, όπως του πετρελαίου και του καπνού, να ξεπερνούν μακροπρόθεσμα σε επίδοση. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 982,50 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,48% στις 11.242,34 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα