ΟΠΕΚ : Στη Βηρυτό η κρίσιμη συνεδρίαση

Θέμα η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με στόχο τη μείωση των τιμών
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2004 08:18
UPD:09:56

ΤΟ ΘΕΜΑ της αύξησης παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να περιορίσει τις τιμές που έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, θα συζητήσει σήμερα ο ΟΠΕΚ, η πηγή περισσότερου του 1/3 των προμηθειών πετρελαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του Κουβέϊτ και του Κατάρ.

Τα 11 μέλη του ΟΠΕΚ είναι έτοιμα να συμφωνήσουν στην αύξηση των ποσοστώσεων κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, ποσοστό 11%, φθάνοντας τα 26 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις των υπουργών Πετρελαίου των δύο χωρών. Το Ιράν, η δεύτερη σε μέγεθος παραγωγός χώρα μέλος του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε ότι τα μέλη του Οργανισμού θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα στη Βηρυτό, τη στιγμή που η Αλγερία προτιμά την προσωρινή άρση των ποσοστώσεων.

Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη έχει σημειώσει άνοδο μέχρι στιγμής μέσα στο έτος σε ποσοστό της τάξης του 23%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 42,45 δολ. το βαρέλι χθες, πριν υποχωρήσει κατά 2,37 δολ., φθάνοντας στα 39,96 δολ. το βαρέλι. Η Σ. Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μέλος του ΟΠΕΚ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυξάνουν την παραγωγή τους, την ίδια στιγμή που άλλα μέλη του Οργανισμού αντλούν όσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Δεν νομίζω ότι δίνει κανείς σημασία στις ποσοστώσεις», ανέφερε ο Nauman Barakat, αντιπρόεδρος της Refco Energy Markets στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας : «Αυτό που χρειάζεται η αγορά τώρα είναι το πόσα στην πραγματικότητα βαρέλα πετρελαίου μπορούμε να έχουμε. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου, μετά την αύξηση της παραγωγής της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 40,23 δολ. το βαρέλι στις 10:23' π.μ. ώρα Σιγκαπούρης και κατά 27 σεντς υψηλότερα στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Για δύο δεκαετίες τα μέλη του ΟΠΕΚ ακολουθούν το σύστημα των ποσοστώσεων, προκειμένου να ελέγξουν την αγορά. Πριν από αυτό, όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός το 1960 στη Βαγδάτη, απλώς όριζε τις τιμές του πετρελαίου.

Περισσότερο πετρέλαιο

Η Σ. Αραβία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου στα 9,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με αξιωματούχο στον Περσικό Κόλπο, κάνοντας πραγματικότητα την υπόσχεση του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, Ali al-Naimi, τον Μάϊο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μπορεί να παράγει 10,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το όριό της είναι τα 10 εκατ. βαρέλια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξάνουν την παραγωγή τους στα 2,45 εκατ. βαρέλια ημερησίως και 400.000 βαρέλια πάνω από τις ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, Obaid bin Saif al-Nasseri. Από τα μέσα αυτού του μήνα η παραγωγή της χώρας ενδέχεται να αυξηθεί στα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέϊτ, σεΐχης Ahmad Fahd al-Ahmad al-Sabah, σε χθεσινή του συνέντευξη είπε ότι οι 10 από τις 11 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ με ποσοστώσεις, θα αντλήσουν 800.000 με ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, περισσότερα από τα 25,7 εκατ. βαρέλια που παρήχθησαν τον Μάϊο. Η συνολική παραγωγή τον μήνα που πέρασε συμπεριλαμβάνει και την παραγωγή της Σ. Αραβίας, η οποία άντλησε 9,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συμπλήρωσε.

Η βία αυξάνεται στη Μ. Ανατολή, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία αναφορικά με τις προμήθειες πετρελαίου από την περιοχή. Η ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις επηρέασαν τις τιμές κατά 10 δολ. το βαρέλι, είπε χθες ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ.

Η πρώτη συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 8:30' π.μ. στη Βηρυτό, τοπική ώρα, με τη συμμετοχή των τριών χωρών που δεν είναι μέλη του, την Αγκόλα, τη Συρία και την Αίγυπτο, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται στο Λίβανο για να συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Η άτυπη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ θα γίνει στις 12 μ.μ. και η εθιμοτυπική στις 4 μ.μ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα