Swiss International : Εκτός της κοινοπραξίας Oneworld

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2004 10:07

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ Oneworld Airline, θα παραμείνει η Swiss International Air Lines Ltd., η μη κερδοφόρος αεροπορική εταιρεία της Ελβετίας, μετά την αποτυχία συμφωνίας με την British Airways, να συγχωνεύσουν τις κοινές και συχνές αεροπορικές τους πτήσεις.

«Οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο αερομεταφορέων δεν μπορούν να γίνουν πράξη και για αυτόν τον λόγο να ναυάγησε η συνεργασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελβετικής αεροπορικής εταιρείας. Οι συμφωνίες μεταξύ των άλλων αεροπορικών εταιρειών της κοινοπραξίας παραμένουν. Από την πλευρά της η British Airways είπε ότι απογοητεύτηκε.

«Τα υψηλά κόστη μιας ενσωμάτωσης σαν και αυτήν και τα μειονεκτήματά της, είναι μεγαλύτερα από τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Swiss International.

Η εταιρεία, η οποία δεν έχει εμφανίσει κέρδη από της ίδρυσής της πλέον των δύο ετών, προσπαθούσε να κάνει μια μορφή συνεργασίας με την Oneworld, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας της κατά 100 εκατ. ελβετικά φράγκα (80 εκατ. δολ.) και να παραμείνει ανεξάρτητη.

Η γερμανική Lufthansa AG, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, ανακοίνωσε τον μήνα που πέρασε, ότι, ενδιαφέρεται για μια ενσωμάτωση με την Swiss International, σε περίπτωση που αποτύχει το εγχείρημά της με την Oneworld.

«Απογοητευθήκαμε με την απόφαση της Swiss να μην συνεργαστούμε, αλλά δεχόμαστε ότι η απόφαση είναι δική της και ελήφθη, καθώς αυτό τη συνέφερε», ανέφερε ο επικεφαλής της British Airways, Rod Eddington, σε γραπτή του δήλωση προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η British Airways, θα συνεχίσει να κλείνει εισιτήρια για την Swiss στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει για τις πτήσεις που γίνονται μεταξύ του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου και του αεροδρομίου της Γενεύης, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Swiss International συμφώνησε να συμμετάσχει στην κοινοπραξία της Oneworld, η οποία ηγείται από την British Airways και την American Airlines, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, από πλευράς επιβατικής κίνησης. Ορο της συμφωνίας αποτελούσε η εκχώρηση μέρους των δικαιωμάτων προσγείωσης στην British Airways με αντάλλαγμα την εγγύηση δανείου ύψους 50 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Οι δύο εταιρείες σχεδίαζαν επίσης να συνδυάσουν τις πτήσεις τους, που συνδέουν το αεροδρόμιο Heathrow και το London City Airport, με τα αεροδρόμια της Γενεύης και της Ζυρίχης, πουλώντας η μία για λογαριασμό της άλλης εισιτήρια.

Ο επικεφαλής της Swiss, Pieter Bouw, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, στις 11 π.μ., ώρα Ελβετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα