Γνώμη: Κόκκινα δάνεια και αντίβαρο

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:04

Πρέπει να δημιουργηθούν αντίβαρα ώστε το τραπεζικό σύστημα να ενεργήσει βάσει δίκαιων και αξιόπιστων αξιολογήσεων μέσα σε ελεγχόμενο πλαίσιο.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η δημιουργία του πλαισίου για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων έχει αναχθεί, και δικαίως, σε μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης  για το προσεχές διάστημα, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την εξυγίανση του ελληνικού επιχειρείν, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, που συνεχίζει να αποτελεί το μέγα ζητούμενο καθώς η χώρα διανύει τον έβδομο χρόνο ύφεσης.

Το πόνημα είναι δύσκολο και το διακύβευμα εξαιρετικά κρίσιμο. Το υπό διαμόρφωση πλαίσιο πρέπει να μεριμνήσει για την τήρηση της δικαιοσύνης και της διαφάνειας, ώστε αφενός να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και αφετέρου να διασωθούν οι επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές και να διαχωριστούν από όσες απομυζούν κεφάλαια ή βρίσκονται στο κόκκινο χωρίς ελπίδα επιστροφής.

Εάν το ξεκαθάρισμα του τοπίου γίνει ανεξέλεγκτα, χωρίς εγγυήσεις διαφάνειας και δικαιοσύνης, ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά και να χαθεί μία σημαντική ευκαιρία.

Την ίδια ώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ότι η νομοθετική παρέμβαση δεν θα έχει επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, είναι προφανές ότι αν η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν γίνει σωστά, οι τράπεζες θα βρεθούν με τρύπες που δύσκολα μπορούν να καλυφθούν.

Εν ολίγοις, πρέπει να δημιουργηθούν αντίβαρα ώστε το τραπεζικό σύστημα να ενεργήσει βάσει δίκαιων και αξιόπιστων αξιολογήσεων μέσα σε ελεγχόμενο πλαίσιο.

Η κ. Έλενα Παναρίτη, Θεσμική Οικονομολόγος και πρώην βουλευτής.

Ο έλεγχος αυτός μένει να αποφασιστεί από ποιους θα διενεργείται, ωστόσο αυτοί που θα αναλάβουν το έργο αυτό πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα, τις κατάλληλες πιστοποιήσεις από -ει δυνατόν διεθνείς- εποπτικές αρχές ότι διαθέτουν άρτιες δομές και συστήματα, αντικειμενικότητα και εμπειρία στον τομέα αυτό.

Οι πιθανότητες να δώσει η τρόικα το πράσινο φως στο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι σαφέστατα πιο μεγάλες εάν υπάρχουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις, ότι η διευθέτηση δεν θα γίνει χωρίς σύστημα ελέγχου, ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών όχι απλώς δεν θα απειληθεί, αλλά και θα ενισχυθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία, ότι η ευρύτερη οικονομία θα ωφεληθεί από τις ενέσεις ρευστότητας που θα ακολουθήσουν. 

ΈΛΕΝΑ ΠΑΝΑΡΙΤΗ - Θεσμική Οικονομολόγος - πρώην βουλευτής



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα