Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών πετρελαίου

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2004 14:14
UPD:14:16

ΑΝΟΔΙΚΑ εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές παρά την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Αχμαντ Φάχεντ αλ Σαμπάχ, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί στα 26 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη από τα μέλη του καρτέλ, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βηρυτό.

Την εκτίμηση ότι ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει σήμερα την παραγωγή του, προκειμένου να «ρίξει» τις τιμές, διατύπωσε και ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος τόνισε ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα του καρτέλ να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού. Η νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου αποδίδεται στην πρόσφατη επίθεση στη Σαουδική Αραβία η οποία ενέτεινε τις ανησυχίες για στενότητα στην προσφορά και πολιτική αστάθεια στην περιοχή.

Στις 13:38, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου είχε διαμορφωθεί στα 40,22 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 0,65% ή 26 σεντς έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Στην αγορά του Λονδίνου, στις 13:58, η τιμή του μπρεντ βρισκόταν στα 37,05 δολάρια το βαρέλι ενισχυμένη κατά 0,52%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα