Μεταστροφή του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2001 19:29

ΜΕ ΚΕΡΔΗ έκλεισε η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη –με εξαίρεση τον FTSE 100 στο Λονδίνο- καθώς οι έντονες πιέσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας αντισταθμίστηκαν από την άνοδο του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η μετοχή της βρετανικής τράπεζας HSBC ενισχύθηκε κατά 3,3%. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, τα κέρδη της HSBC αυξήθηκαν κατά 4% το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης φθάνοντας τα 3,67 δισ. δολ. έναντι 3,53 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τα κέρδη της βρετανικής τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του έτους θα εμφάνιζαν πτώση κατά 5%.

Ανοδο (1,18%) σημείωσε και η μετοχή του βρετανικού αερομεταφορέα British Airways παρά τη σημαντική μείωση των λειτουργικών κερδών της εταιρείας το πρώτο οικονομικό της τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το παραπάνω χρονικό διάστημα τα λειτουργικά κέρδη της British Airways ανήλθαν σε 50 εκατ. λίρες (71,4 εκατ. δολ.) μειωμένα κατά 49% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 97 εκατ. λίρες. Ωστόσο, ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισε και η μετοχή του ολλανδικού αερομεταφορέα KLM μετά την είδηση ότι η διοίκηση της εταιρείας θα προβεί σε απολύσεις σε μια προσπάθεια περιορισμού των δαπανών. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/06/154401.htm ,η ολλανδική εταιρεία βρίσκεται στο στόχαστρο της Βritish Airways.

Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τομέας ημιαγωγών μετά την απόφαση του επενδυτικού οίκου Salomon Smith Barney να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη μελλοντική κερδοφορία και τις πωλήσεις της κορυφαίας εταιρείας ημιαγωγών Intel. Επιπλέον, ο χρηματοοικονομικός οίκος Lehman Brothers προέβη στην εκτίμηση ότι η κορυφαία εταιρεία ημιαγωγών θα μειώσει και πάλι τις τιμές των προϊόντων της. Η μετοχή της Stmicroelectronics έκλεισε με απώλειες και η μετοχή της Infineon σημειώνει πτώση 1,06%.

Μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της British Telecommunications. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/06/154403.htm , κοινοπραξία που συστάθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας West LB υπέβαλε προσφορά ύψους 18 δισ. στερλινών (25,7 δισ. δολάρια) για την εξαγορά ολόκληρου του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της British Telecommunications.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.526,4 μονάδες με απώλειες 0,38%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 5.066,25 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,69%, στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ στις 544,02 μονάδες με κέρδη 0,23% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.898,5 μονάδες με άνοδο 0,30%. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 0,17% και έχει διαμορφωθεί στις 5.745 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα