Τι έδειξαν οι έλεγχοι των ΔΟΥ σε περισσότερες από 13.000 επιχειρήσεις

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 15:18
UPD:15:20
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Η παραβατικότητα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη μη έκδοση στοιχείων.

Η μη έκδοση στοιχείων παραμένει η κυριότερη παράβαση όπως προκύπτει από τους συνολικά 17.861 επιτόπιους ελέγχους που διενήργησαν από τις 7 Ιουλίου έως και τις 17 Αυγούστου κλιμάκια των Δ.Ο.Υ. σε όλη τη χώρα.

 

Ειδικότερα, σε σύνολο 13.242 επιχειρήσεων που ελέχθησαν από τις Δ.Ο.Υ. στο διάστημα των 6 εβδομάδων, διαπιστώθηκαν από τα συνεργεία ελέγχων, σε 1.829 από αυτές, συνολικά 4.086 παραβάσεις. Η παραβατικότητα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη μη έκδοση στοιχείων.

Σε τουριστικές περιοχές της χώρας πραγματοποιήθηκαν 8.544 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση να φτάνουν τις 1.316.

Σε 8.163 περιπτώσεις (ποσοστό 61,64% επί του συνόλου) ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση.

Υψηλή παραβατικότητα εμφάνισαν 538 επιχειρήσεις -πέραν των χώρων εστίασης διασκέδασης- που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εκμετάλλευση παραλιών, ενοικιάσεις σκαφών, επιχειρήσεις με τουριστικά είδη, κ.α.), ενώ αρκετά χαμηλότερη ήταν η παραβατικότητα στις υπόλοιπες 4.541 επιχειρήσεις. Η μέση ποσοστιαία παραβατικότητα στην επικράτεια τις 6 εβδομάδες ήταν 13,81%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο διάστημα αυτό απασχολήθηκαν κάθε εβδομάδα στα συνεργεία ελέγχου 362 υπάλληλοι Δ.Ο.Υ. κατά μέσο όρο, ενώ σε 2.218 περιπτώσεις ο έλεγχος των συνεργείων των Δ.Ο.Υ. πραγματοποιήθηκε νυκτερινές ώρες (22:00 έως 06:00 της επόμενης).

Τελωνεία

Κατά το ίδιο διάστημα λειτουργίας των συνεργείων ελέγχου στα Τελωνεία πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4.619 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι στη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, αυτοκίνητα οχήματα, εφοδιασμούς πλοίων κλπ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τα τελωνεία Ε΄ Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, Καβάλας, Κομοτηνής, Πατρών, Δ΄ Πειραιά, ΣΤ’ Πειραιά, Ελ. Βενιζέλου, Ναυπλίου, Β΄ Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Λάρισας, Βόλου, Ρόδου, Ηγουμενίτσας, Μυτιλήνης, Δράμας, Ξάνθης και Σερρών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των μερικών επιτόπιων ελέγχων πραγματοποιήθηκαν στις τελωνειακές περιφέρειες Καβάλας και Θεσσαλονίκης, καθώς στις περιφέρειες αυτές παρουσιάζονται αυξημένοι κίνδυνοι κατά τη διακίνηση προϊόντων που πραγματοποιείται στα πλαίσια του διασυνοριακού εμπορίου με χώρες όπως η Βουλγαρία.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα