Market Beat: Σε προσωρινά αρνητικό διεθνές κλίμα, θα συνεχιστεί η νευρικότητα των τιμών

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 10:35
UPD:10:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Οι επενδυτές θεώρησαν πως οι ισχυροί θεσμικοί χθες, απορρόφησαν στο πρώτο μέρος την πίεση που ασκήθηκε από τις εντολές πώλησης θέσεων και εκτίμησαν ως αυθεντική την κίνηση σε ψηλότερα επίπεδα, μετά τις 14:30. Γιατί έγινε με βήματα που κάθε φορά κατοχυρωνόντουσαν από αξιόλογων όγκων συναλλαγές και αφού τελείωνε η προσφορά, τότε η ζήτηση ανέβαζε τις τιμές ακόμα ψηλότερα. Δηλαδή χθες, οι πωλητές δεν βιαζόντουσαν να ξεφορτωθούν αλλά ζητούσαν περισσότερα για να δώσουν στους αγοραστές μετοχές τους.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Άρχισαν, μετά από εβδομάδες σχετικά δικαιολογημένου «θαψίματος», να αναγνωρίζουν οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων, πως οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονται με discount έναντι των ομολόγων τους στην ευρωζώνη. Τα παρέλαβαν αυτά τα δεδομένα και οι εγχώριοι αναλυτές, που θα τους βοηθήσουν πάλι οι δημοσιογράφοι να απλώσουν τα «σενάρια» για την εποχή μετά τα stress tests. Σε μια προσπάθεια να φέρουν πίσω τους ιδιώτες επενδυτές, που αργά ή γρήγορα θα ολοκληρώσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Αναμένουμε συνεπώς αύξηση των όγκων και θεωρούμε πως τότε και μόνο τότε, μια ανοδική δυναμική θα έχει τα προσόντα να επαναφέρει τους βασικούς δείκτες στο ανοδικό κανάλι που χαρακτήριζε την κίνηση της αγοράς ως τον Μάρτιο. Για την ώρα άλλωστε στόχος ήταν και είναι οι 370 μονάδες για τον δείκτη των θεσμικών και των blue chip που στο σχηματισμό της τιμής του βαραίνουν οι τράπεζες και ειδικά οι ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΠΕΙΡ. Επίσης από μεγάλο συντελεστή  χαρακτηρίζονται και οι ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΔΕΗ ΕΕΕ που συνήθως βρίσκονται και στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης με βάση τον ημερήσιο τζίρο.

Όσα υποστηρίζαμε την περασμένη βδομάδα για τιμή στόχο του 25άρη τις 370 μονάδες, ισχύουν για τον δείκτη στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, που από χθες μπήκε σε καλό δρόμο για να αποδειχθεί ανοδική. Αλλά πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον θα έχει σαν δικαιολογία τα ποσοστά υποτίμησης κάθε μετοχής των τραπεζικών blue chip, ενώ για τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές έχουν μπει μπροστά τα σενάρια για τις κινήσεις στον χώρο μετά τα stress tests.

Οι ξένες αγορές σήμερα δεν θα είναι φιλικές με την άνοδο στο ΧΑ, καθώς το βασικό θέμα σήμερα είναι οι εντυπώσεις των επενδυτών από την ανακοίνωση των τιμών των δεικτών ΡΜΙ στην Κίνα αρχικά και στην Ευρώπη αργότερα. Η αδυναμία που ανέδειξε η τιμή του PMI για τις μεταπρατικές δραστηριότητες της Κίνας ωθεί το δολάριο σε νέο​​ υψηλό ενός έτους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες Τετάρτη 20/8, καθώς τα μηνύματα που έδωσαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν αποσαφήνισαν την εικόνα για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 16.979,13 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,02% στις 4.526,48 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,25% στις 1.986,51 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Apple βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, καταγράφοντας και σήμερα άνοδο στα 100,53 δολάρια, εν αναμονή της νέας γενιάς iPhone που θα παρουσίασει το Σεπτέμβριο. Η μετοχή έχει κερδίσει 25% το τελευταίο έτος, από 7,2% της ανόδου του S&P 500 το ίδιο διάστημα.

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι Lowe’s και Target, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακό αρνητικό κλίμα, το οποίο προκάλεσε η υποβάθμιση των εκτιμήσεων τους για την κερδοφορία του έτους.

Στον αντίποδα, η Hertz υποχώρησε κατά 3,9%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι αυξημένες ανακλήσεις οχημάτων λόγω προβλημάτων, θα πλήγει τα αποτελέσματα της και θα το λειτουργικό κόστος της.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Fed χρειάζεται περισσότερες ενδείξεις για την πραγματική βελτίωση της αγοράς εργασίας ώστε να αποφασιστεί η αύξηση του βασικού επιτοκίου. Ο κίνδυνος μάλιστα μιας πρόωρης αύξησης θα μπορούσε να εστιαστεί στην ανακοπή της μείωσης της ανεργίας και στην παραμονή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα.

«Για να αλλάξει το πλάνο των επιτοκίων απαιτούνται περισσότερα θετικά στοιχεία» αναφέρουν σχετικά, προσθέτοντας ότι «εάν η αγορά εργασίας βελτιωθεί περαιτέρω, τότε η αύξηση των επιτοκίων ενδέχεται να συντελεστεί ταχύτερα του αναμενομένου».

Ευρώπη

Υπό έλεγχο συγκρατήθηκαν οι απώλειες στους ευρωπαϊκούς δείκτες, με την αγορά αφενός να επηρεάζεται από την ισχυρή πτώση του ευρώ και αφετέρου να αποκομίζει μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,36% στις 6.755 μονάδες και ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,21% στις 9.315 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,32% στις 4.241 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση μόλις 0,06% στις 335,30 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 10 σήμερα έκλεισαν με απώλειες.

Επίσης, από την αρχή της εβδομάδας οι διεθνείς αγορές κινούνται στους ρυθμούς των Κεντρικών Τραπεζών, αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των επικεφαλής στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χολ. Εκεί, θα γίνει προσπάθεια να αποκωδικοποιηθούν τόσο οι προθέσεις των τραπεζιτών για το μέλλον όσο και οι εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια οικονομία.

Στο ταμπλό, η Heineken κέρδισε 8,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα EBITDA του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,45 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 1,32 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Royal Vopak σημείωσε κέρδη 13%, καταγράφοντας την υψηλότερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2002. Η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει τα EBITDA να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ νωρίτερα εκτιμούσε ότι θα διαμορφωθούν στα 677,7 εκατ. ευρώ.

Με απώλειες 3,6% έκλεισε η Carlsberg καθώς προειδοποίησε σήμερα ότι τα προβλήματα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα επηρεάσουν αρνητικά τα κέρδη για το έτος χρήσης.

Τέλος, το κλίμα χάλασε ελαφρώς και από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, τα οποία έδειξαν ότι δεν υπήρξε απόλυτη συμφωνία στη διατήρηση της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

ΧΑ

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία συνεδρίαση που τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν η έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,99% στις 1119,97 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.122,66 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.106,38. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10,58% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 65,25 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 11,15 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σήμερα το Χ.Α. προσπάθησε να πραγματοποιήσει μια ηχηρή αντίδραση, ωστόσο οι πιέσεις τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE25 δεν επέτρεψαν καλύτερη εικόνα. Επί αρκετές μάλιστα ώρες κατά τη συνεδρίαση, οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα "άναρχες" και σπασμωδικές, με την τελική έκβαση να είναι ότι καλύτερο μπορούσε να δώσει η σημερινή ημέρα, τηρουμένων των αναλογιών.

Ο FTSE25 έκλεισε στο +1,07% και στις 361,96 μονάδες έχοντας διαπραγματευτεί στο εύρος των 357,40 (-0,21%) και 363,05 μ. (+1,37%). Με 16 μετοχές στο συν, δύο χωρίς αλλαγή και επτά στο μείον. Θετικές ήταν οι παρουσίες της ΔΕΗ  (+2%), του Μυτιληναίου (+1,98% και 6,1800 ευρώ) και η Εθνική, η οποία έκλεισε την έκτη θετική συνεδρίαση στις τελευταίες επτά.

Έντονη ήταν η κινητικότητα σήμερα στη μετοχη της Jumbo, η οποία έκλεισε στο +5,35%, έχοντας διακινήσει έξι πακέτα συνολικής αξίας 4,89 εκατ. ευρώ. Τα έξι πακέτα πραγματοποιήθηκαν στο εύρος των 10,06 ευρώ έως τα 10,41 ευρώ, ωθώντας τη μετοχή να κλείσει υψηλότερα στα 10,63 ευρώ. Επίσης, ξεχώρισαν η ΓΕΚ Τέρνα  στο +3,32% και στα 3,42 ευρώ με τζίρο 233.000 ευρώ, ο ΟΠΑΠ  με άνοδο 3,09% στα 12,35 ευρώ και τζίρο 7,43 εκατ. ευρώ και ΟΤΕ στα 10,47 ευρώ (+2,65%) με συναλλαγές αξίας 8,11 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ του -0,69% (147,32 μονάδες) και του +1,30% (150,27 μ.) για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές του στο +0,60% στη τιμή των 149,23 μονάδων. Η Εθνική τελικά έκλεισε με κέρδη 1,22% στα 2,48 ευρώ, έχοντας πρώτα περάσει δια πυρός και σιδήρου για να καταφέρει να βρει ρυθμό. Ελεγχόμενη ήταν και η άνοδος της Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank πάλεψε σκληρά για το θετικό πρόσημο, χωρίς να μπορεί όμως να αποδώσει κάτι παραπάνω από το +0,16%.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +1,45% και στις 1.041,79 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του στα 1,15 εκατ. ευρώ. Υψηλό ημέρας στο +1,91% και χαμηλό στο -0,02%. Ξεχώρισε η μετοχή της Aegean με κέρδη 5,45%, ενώ τέσσερις μετοχές παρέμειναν σταθερές, τρεις υποχώρησαν και 13 έκλεισαν θετικά.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+4,12%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Πετρελαίου - Αερίου  (-1,04%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 70 κινήθηκαν ανοδικά, 43 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Από τότε που σημειώθηκε η κορυφή στις 18 Μαρτίου η κίνηση της αγοράς είναι πτωτική και την πτώση στο μεγαλύτερο ποσοστό την οδήγησαν οι τράπεζες. Βέβαια από την αρχή του Απριλίου ως τις 6 Ιουνίου το ΧΑ έγραψε ένα V που το απέδωσαν όλοι στην ανησυχία των επαγγελματιών του εξωτερικού για τις εξελίξεις πριν και μετά τις εκλογές του Μαΐου. Από τις 6 Ιουνίου φαίνεται ότι ξεκινά μια νέα κάθοδος αλλά θα μπορούσε να είναι και συνέχεια της καθόδου από το Μάρτιο και μετά. Τότε το ελάχιστο για το 2014 που σημειώθηκε τούτο τον μήνα και αντιστοιχίζεται με τιμές του 25άρη που ίσχυαν το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αν διατηρηθεί χωρίς αναζήτηση νεότερων χαμηλών στις επόμενες βδομάδες, θα αποκτήσει μεγάλες πιθανότητες να μην παραβιαστεί καθοδικά ως το τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης χωρίς τις εκθέσεις των αμερικανικών οίκων η στήλη από τις 13 Αυγούστου υποστηρίζει:

«Τεχνικά με βάση την στατιστική προϊστορία ο 25άρης έχει συναντήσει, ερχόμενος από ψηλότερα επίπεδα, τιμές κοντά στις 370 μονάδες τέσσερις φορές στο τρέχον έτος και τις τέσσερις τότε καταγράφηκε σημαντική ανοδική αντίδραση.  Συνεπώς αποτελούν μια επιβεβαιωμένη τέσσερις φορές στήριξη κατά την πορεία από ψηλότερα σε πιο χαμηλά επίπεδα. Τώρα λοιπόν που ο 25άρης κινείται από τα νεότερα χαμηλά για το 2014 σε ψηλότερες τιμές θα λειτουργήσει σαν αντίσταση σαν σκληρή οροφή. Υπενθυμίζουμε ότι στις 23/12 ο 25άρης με ελάχιστο μέρας τις 363,52 μονάδες έκλεισε στις 368,7 και μετά άρχισε την άνοδό του για την πρώτη κορυφή του τρέχοντος έτους στις 428,64 μονάδες στις 10 Ιανουαρίου. Η επόμενη φορά που λειτούργησε η ζώνη γύρω από τις 370 μονάδες ως στήριξη ήταν στις 29 Ιανουαρίου με ελάχιστο μέρας τις 368,01 και κλείσιμο στις 370,11 μονάδες. Ακολούθησε μετά μια άνοδος που οδήγησε στην υψηλότερη τιμή του 2014 στις 445,52 μονάδες. Αλλά επίσης δυο φορές μέσα στον Ιούλιο φέτος, ο δείκτης χτύπησε στις 370 και εκτινάχθηκε ήτοι στις 10/7 με ελάχιστο μέρας τις 365,48 και κλείσιμο στις 370,5 και στις 21/7 με ελάχιστο μέρας τις 366,01 και κλείσιμο στις 369,65 μονάδες».

Χθες «είδαμε» από τις τιμές που είχαμε παρουσιάσει την εμφάνιση των 363 μονάδων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές βρέθηκαν κάτω από πίεση σήμερα Πέμπτη από μια απογοητευτική έρευνα σχετικά με τη βιομηχανική παραγωγή τροφοδότησε ανησυχίες σχετικά με τον οικονομικό γίγαντα της ηπείρου και επισκίασε τα καλύτερα νέα που προέκυψαν από την Ιαπωνία.

Δείκτης Flash (PMI) των HSBC / Markit για την Κίνα των Υπευθύνων Προμηθειών  υποχώρησε στο 50,3 τον Αύγουστο από το υψηλό 18-μηνών του Ιουλίου στο 51,7, πέφτοντας πολύ έξω από την πρόβλεψη του Reuters στο 51,5.

Οι επενδυτές αντέδρασαν με πώληση στο αυστραλιανό δολάριο που συχνά χρησιμοποιείται ως αξία διαμεσολάβησης για στοιχήματα σχετικά με την Κίνα, ενώ οι μετοχές στη Σαγκάη υποχώρησαν 0,5%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε 0,6%, με τους δείκτες στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν στο κόκκινο.

Ωστόσο, οι Ιαπωνικές μετοχές κατάφεραν να αντιστρέψουμε την τάση βοηθούμενες από μια έρευνα που δείχνει ότι μεταποιητική δραστηριότητα επιταχύνθηκε τον Αύγουστο αφού οι εξαγωγές και η εγχώρια ζήτηση αυξάνονται.

Ο flash PMI των Markit / JMMA για την Ιαπωνία έφθασε στο 52,4, από 50,5 τον Ιούλιο και η υψηλότερη μέτρηση από τον Μάρτιο πριν από μια αύξηση των φόρων που ανέστειλε τη ζήτηση.

Ο Nikkei κέρδιζε 0,71 τοις εκατό στις 07:00 ώρα Ελλάδας. Είχαν αρχίσει σταθερά ανοδικά μετά τη διαπίστωση πως το γιεν αδυνάτισε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, φαινόμενο θετικό για τις ιαπωνικές εξαγωγές και τα εταιρικά κέρδη. Το δολάριο ήταν πάνω έναντι των περισσότερων νομισμάτων καθώς οι επενδυτές εντοπίσανε μια στροφή υπέρ της σύσφιξης της νομισματικής χαλαρότητας στις συζητήσεις επί της πολιτικής της Fed.

Οι αποδόσεις για βραχυπρόθεσμο χρέος των ΗΠΑ πήδηξε σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το Μάρτιο επειδή τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed οδήγησε τις αγορές να τιμολογήσουν μεγαλύτερο κίνδυνο από προηγούμενα για μια αύξηση των επιτοκίων.

Η ιστορία ήταν περίπου ίδια στη Βρετανία, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν με την είδηση ότι δύο μέλη του ΔΣ για τη χάραξη πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας άλλαξαν στάση από τους συναδέλφους τους και ψήφισαν για αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, σκαρφάλωσε περαιτέρω στο 82,334.

Το δολάριο έφτασε μέχρι ένα μέγιστο τεσσάρων μηνών έναντι του γεν στα 103,96 JPY γεν, ενώ το ευρώ κατέρρευσε σε χαμηλά 11-1 / 2 μηνών στα 1,3243 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow είχε τελειώσει την Τετάρτη με κέρδη 0,35%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε +0,25% και ο Nasdaq υποχώρησε οριακά κατά -0,02%.

Οι επενδυτές μετοχών φάνηκε ότι πήραν διαβεβαίωση πως η συντριπτική πλειοψηφία της επιτροπής της Fed ήθελε να κρατήσει την υπόσχεση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού σταματήσει την αγορά ομολόγων (QE), κάτι που αναμένεται τον Οκτώβριο. Όμως, τα πρακτικά αποκάλυψαν επίσης μια πιο έντονη συζήτηση για το αν θα μπορούσε να χρειαστεί μια αύξηση των επιτοκίων ενωρίτερα.

Με κραυγές των «γερακιών» (έτσι χαρακτηρίζονται οι οπαδοί της θέσης υπέρ γρηγορότερης σύσφιξης των συνθηκών της ρευστότητας) στα αυτιά τους, οι επενδυτές ομολόγων επέλεξαν να τιμωρήσουν τα ομόλογα. Εκείνα που αφορούν σε βραχυπρόθεσμο χρέος επλήγησαν περισσότερο, όπως συμβαίνει συνήθως γιατί είναι πιο ευαίσθητα στις προσδοκίες για αλλαγές στην βασικά επιτόκια της Fed.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η άνοδος του δολαρίου χτύπησε το χρυσό που έπεσε στα 1.289,26 δολάρια η ουγγιά πιο μακριά από την κορυφή της περασμένης εβδομάδας από  1.319,10.

Το πετρέλαιο μετά από μια μικρή αναπήδηση την Τετάρτη υποχώρησε. Το μπρεντ για παράδοση τον Οκτώβριο ήταν 22 σεντς πιο κάτω στα 102,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έχασε 2 σεντς στα 93,43 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι καλοκαιρινές διακοπές μας στερούν προσωρινά την ευχαρίστηση της παρουσίασης σχολίων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η αδυναμία που ανέδειξε η τιμή του PMI για τις μεταπρατικές δραστηριότητες της Κίνας ωθεί το δολάριο σε νέο​​ υψηλό ενός έτους.

Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διόρθωση στο «flash» PMI της Κίνας βοήθησε το δείκτη του δολαρίου να αναζητήσει νεότερα υψηλά. Ο δείκτης PMI υποχώρησε απότομα σε 50,3 τον Αύγουστο, ασθενέστερη από τις προβλέψεις μας για 51,3 ή από την αγορά 51,5. Πιστεύουμε ότι ο PMI υπογραμμίζει την ευπάθεια της ανάκαμψης της Κίνας, και αν εξακολουθούμε να αναμένουμε 8,0% ανάπτυξης, έχουμε στηρίξει αυτή την προσδοκία μας αν συνεχιστεί η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής υπό τη μορφή των δύο μειώσεων των επιτοκίων. Οι flash δείκτες PMI για την περιοχή του κοινού νομίσματος θα είναι στο επίκεντρο σήμερα οι αγοραίοι είναι προετοιμασμένοι για μειώσεις.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ισχυρή αισιοδοξία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προκύπτει μέσα από τις σελίδες χθεσινής έκθεσης της JP Morgan, η οποία επαναδιατυπώνει την εκτίμησή της ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν επενδυτική επιλογή με προοπτική, ενώ παράλληλα ξεκινά και την κάλυψη της μετοχής της Eurobank, για την οποία επίσης διατείνεται ότι αποτελεί ελκυστική τοποθέτηση για τους επενδυτές. Ο οίκος θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως έχει προκύψει από τους προηγούμενους ελέγχους προσομοίωσης, διαθέτουν ικανοποιητικά «μαξιλάρια» προκειμένου να ανταποκριθούν σε επικείμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις τις οποίες θα διαπιστώσουν τα stress tests της ΕΚΤ.

Πλεόνασμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο, αυξημένο κατά 53% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ενίσχυση αποδίδεται στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών καθώς και εκείνου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Επίσης, βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο εισοδημάτων. Οι ανωτέρω εξελίξεις  αντισταθμίστηκαν μερικώς από την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος. Το συνολικό  ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι ενός δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013.

Χάνουν το δρόμο της αναζήτησης νέων αγορών οι εξαγωγείς αγροτοδιατροφικών προϊόντων, κυρίως οπωροκηπευτικών, νωπών και συσκευασμένων, μετά το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει το ρωσικό εμπάργκο έναντι της Ε.Ε. Πηγές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Εκτιμούν δε ότι η αναζήτηση, εδώ και τώρα, νέων πιθανών πελατών, εκτός των συνόρων, με σκοπό την απορρόφηση των προϊόντων μας, είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς απαιτείται μεθοδική κινητοποίηση πολλών παραγόντων, κάτι που δεν φαίνεται να έχει οργανωθεί εν μέσω θέρους.

Τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης υγροποιημένου φυσικού αερίου προτείνει με επιστολή του προς τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί «το ενδεχόμενο ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία». Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μανιάτης προτείνει να δημιουργηθεί «Συντονιστικός Μηχανισμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έκτακτης ανάγκης», υπό την εποπτεία της Ομάδας Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο (Gas Coordination Group), με στόχο την κατά προτεραιότητα παράδοση πλεοναζουσών ποσοτήτων ΥΦΑ στις πλέον πληττόμενες αγορές της Ευρώπης, αντί για άλλους προορισμούς.

Τη βελτίωση της οικονομικής προσφοράς, έως τις 27 Αυγούστου, για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος ζήτησε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, εξέτασε την οικονομική προσφορά που είχε υποβάλει στις 31 Ιουλίου 2014 η Ένωση Προσώπων «Intralot (SPV No.1) Limited» και «Intralot (SPV No.2) Limited», ύψους 5.250.000 ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Περισσότερες ενδείξεις για την πραγματική βελτίωση της αγοράς εργασίας αναμένει η νομισματική επιτροπή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, οι αξιωματούχοι της Fed διαπιστώσουν σημάδια βελτίωσης της αγοράς εργασίας, ωστόσο δεν είναι επαρκή ώστε να αποφασιστεί η αύξηση του βασικού επιτοκίου. Ο κίνδυνος μάλιστα μιας πρόωρης αύξησης θα μπορούσε να εστιαστεί στην ανακοπή της μείωσης της ανεργίας και στην παραμονή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Πτώση 15,5% σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία στο α’ εξάμηνο του 2014, διάστημα στο οποίο δεν είχε ακόμη επιβληθεί το ρωσικό εμπάργκο σε δυτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας η αξία των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία υποχώρησε στα 15,3 δισ. ευρώ, με την πτώση να αποδίδεται στην αποδυνάμωση των αποστολών αυτοκινήτων και ειδών μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών τους υποχώρησαν κατά 24,4%, ενώ αυτές μηχανολογικού εξοπλισμού κατά 18,7%.

«Παγώνει» η Βουλγαρία το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream εωσότου αυτό ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, απόφαση την οποία χαιρέτισε η Κομισιόν μέσω της Μαρλέν Χόλζνερ εκπροσώπου του αρμόδιου για την Ενέργεια Επίτροπου Γκίντερ Έτινγκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τα νέα από τη Σόφια, σύμφωνα με τα οποία η Βουλγαρία αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες στο έργο του South Stream, περιμένοντας τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αίρουν οι ρωσικές αρχές το εμπάργκο σε ορισμένα είδη διατροφής που εισάγονται από δυτικές χώρες και είναι δύσκολο να υποκατασταθούν με άλλα. Με το διάταγμα που εκδόθηκε την Τετάρτη αίρεται η απαγόρευση για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα ιχθύδια σολομού, τον πατατόσπορο, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως οι βιταμίνες, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εναλλακτικές αγορές αναζητεί η κυπριακή κυβέρνηση για τα προϊόντα που επηρεάζονται από το ρωσικό εμπάργκο, κυρίως εσπεριδοειδή, ψάρια και λαχανικά. Ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με εκπροσώπους εταιρείας που εξάγει κυπριακά προϊόντα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επέστρεψε την Τρίτη από το Κάιρο, είπε ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του θέμα επίσπευσης των διαδικασιών εκτελωνισμού που εφαρμόζει η Αίγυπτος για την εισαγωγή ψαριών, ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή φρέσκων κυπριακών ψαριών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα