Aποκλιμάκωση στις τιμές του αργού, μετά την αύξηση του ΟΠΕΚ

Κατά 2 εκατ. βαρέλια από 1η Ιουλίου και άλλα 500.000 από 1η Αυγούστου
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2004 18:04
UPD:21:35

Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από την 1η Ιουλίου, κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας τη συνολική ημερήσια παραγωγή του στα 25,5 εκατομμύρια βαρέλια, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ σεΐχης Αχμαντ αλ-Φαχντ αλ-Σαμπάχ.

Επιπλέον 500.000 βαρέλια θα αρχίζουν να παράγονται από την 1η Αυγούστου.

Ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλι ακ Νουάιμι, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου στη Βηρυτό υποστήριξε «ότι η νέα οροφή στην ημερήσια παραγωγή δεν αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις, επειδή η παραγωγή των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, με εξαίρεση το Ιράκ, το οποίο δεν υπόκειται στο σύστημα των ποσοστώσεων, είχε διατηρηθεί πέρυσι στα 26 εκατομμύρια βαρέλια».

Μετά το πέρας της συνόδου, ανακοίνωσε ότι το Ριάντ θα αντλεί 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, και τα Εμιράτα θα προσθέσουν νέες ποσότητες αργού στην παραγωγή τους, ενώ οι λοιπές χώρες του ΟΠΕΚ, λειτουργούν με πλήρη παραγωγική ικανότητα.

Ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει και πάλι στις 21 Ιουλίου. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στην πετρελαιοπαραγωγική πόλη Χόμπαρ της Σ. Αραβίας που στοίχισαν τη ζωή σε 22 άτομα πυροδότησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου που έφτασαν στις αρχές της εβδομάδας και τα 42,45 δολάρια το βαρέλι.

Η αύξηση της παραγωγής δεν σημαίνει αναγκαστικά και την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού», αλλά εκτιμάται ότι θα έχει κυρίως ψυχολογικό αντίκτυπο.

Οι αγορές αντέδρασαν επιφυλακτικά στην αρχή, αλλά σταδιακά οι τιμές του αργού άρχισαν να υποχωρούν.

Στις 17:24 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου είχε διαμορφωθεί στα 41,02 δολάρια το βαρέλι ενισχυμένη κατά 2,65% ή 1,06 δολ. έναντι του χθεσινού κλεισίματος. Ωστόσο 40 λεπτά αργότερα υποχώρησε στα 40,17 δολ., στις 18.54' στα 39,35 δολ. και στις 20.23' στα 38,67 δολ. Στην αποκλιμάκωση των τιμών συνέβαλε και η ανακοίνωση για μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα