Μετοχές της Snecma SA πουλά η γαλλική κυβέρνηση

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2004 10:16

ΜΕΤΟΧΕΣ της κρατικής εταιρείας Snecma SA, που κατασκευάζει μηχανές για αεροσκάφη και πυραύλους, προτίθεται να πουλήσει η γαλλική κυβέρνηση μέσω δημόσιας εγγραφής, από την οποία θα αντλήσει κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 1,62 δισ. ευρώ (1,98 δισ. δολ.).

Η γαλλική κυβέρνηση πουλά τουλάχιστον το 35% των μετοχών της εταιρείας. Οι μετοχές διατίθενται από 15,45 έως 17,20 ευρώ η μία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 16 Ιουνίου. Το γαλλικό κράτος προβλέπει ότι από την πώληση των μετοχών της Snemca SA, θα αντλήσει συνολικά δύο δισ. ευρώ.

Η Γαλλία προχωρά ακόμη πιο μπροστά με αυτήν της την πώληση, ακόμη και εάν αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου, αλλά και οι ανησυχίες για τρομοκρατικές επιθέσεις την τελευταία εβδομάδα, γεγονότα που απέτρεψαν τους επενδυτές από την αγορά νέων μετοχών. Η κυβέρνηση, είχε ματαιώσει την πώληση μετοχών της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, που επηρέασαν αρνητικά τη ζήτηση για ταξίδια –κυρίως στις ΗΠΑ- χώρα που αποτελεί το 40% των ταξιδίων διεθνώς.

«Με την κίνηση αυτή στη συμμετοχή του κεφαλαίου της Snecma, η κυβέρνηση δίνει περισσότερο χώρο για ελιγμούς, προκειμένου να επιβληθεί ως ηγέτης στην αγορά», σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση. Η εταιρεία θα ευνοηθεί και από την άνοδο του κλάδου της αεροναυτικής.

Το γαλλικό κράτος θα κατέχει περισσότερο από το 60% του κεφαλαίου της Snecma, μετά την πώληση των μετοχών. Συνολικά η κυβέρνηση πουλά 82,2 εκατ. υπάρχουσες μετοχές και οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να καταμερίσουν ακόμη 11,1 εκατ. ευρώ, από την πώληση μετοχών.

Περίπου το 1/3 των ετήσιων πωλήσεων της Snecma ύψους 6,43 δισ. δολ. προέρχεται από το joint venture της CMF International με την General Electric, που κατασκευάζουν μηχανές για αεροσκάφη, όπως, για τα καλύτερα από πλευράς πωλήσεων, Boeing 737 και για τα Airbus A320.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα