ΥΠΕΞ: Αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 14:17
UPD:14:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Δ. Κούρκουλα και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων όπως του ΣΕΒ, των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Ημαθίας.

Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε την προσπάθεια να «ανοίξουν» αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ. 

Η προσπάθεια αυτή μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά.

Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα ασκεί «υπεύθυνη εξωτερική πολιτική» και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις υποστήριξε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων.

EURACTIV

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ροδακινοπαραγωγοί μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών θα έχουν συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα