Market Beat: Eνδέχεται να παραμείνει στο «έλεος της στατιστικής προϊστορίας» η τάση

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 10:11
UPD:10:12
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Το εύρος και η ισχύς των πιέσεων που εμφανίστηκαν τη Δευτέρα, θύμισαν εκείνες που ασκήθηκαν στις πολύ πτωτικές συνεδριάσεις της δεύτερης βδομάδας του Αυγούστου, η οποία είχε προκαλέσει πτώση κοντά στο -10%! Τα στατιστικά της ΕΧΑΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου μπορεί να φωτίσουν όσα συμβαίνουν αυτόν τον Αύγουστο στο ταμπλό. Αλλά ως τότε, οι αναλυτές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υποθέσεις αναφορικά με τις πηγές της αποστροφής του κινδύνου που υπονοείται από την εξέλιξη των τιμών. Ειδικά τώρα που τα χρηματιστήρια διεθνώς πραγματοποιούν ανοδικά ράλι ανακούφισης επειδή οι επενδυτές διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των ειδήσεων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Κατάλαβαν ότι μια επίσκεψη της Μέρκελ στην Ουκρανία, στο τέλος της βδομάδας, θα είναι δυνατή αν οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας Ρωσίας μπουν σε ένα δρόμο σαφώς χαραγμένο. Για την ώρα ως εικόνα από την κατάσταση στην Ουκρανία οι επενδυτές λαμβάνουν τα ακόλουθα: Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τη διαδικασία για την κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση, και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι "κάποια πρόοδος" επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές ακολούθησαν τη Wall Street και κινήθηκαν υψηλότερα. Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, καθώς έχουμε ισχυρά κέρδη στις μετοχές των ΗΠΑ και αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ. Δηλώνουν αναλυτές της ασιατικής κεφαλαιαγοράς. Τα παραπάνω αναφέρονται για να καταδειχθεί πόσο θετικό για τις μετοχικές αξίες είναι το κλίμα διεθνώς και συνεπώς, αν συνεχιστούν οι πιέσεις στην Αθήνα, θα χρειαστεί να αναγνωριστούν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που δικαιολογούν την μεγάλη πτώση τουλάχιστον στατιστικά. Ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πως οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και οι αντιδράσεις των ευρωπαίων στην συνάντηση κορυφής τον Οκτώβριο δεν θα προκαλέσουν ενθουσιασμό στους επενδυτές.

Οι traders στα παράγωγα στο τέλος της ανοδικής εβδομάδας της εκπνοής των σειρών Αυγούστου στοιχημάτισαν μέσα από την τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου για πτώση τη Δευτέρα και επαληθεύθηκαν, αλλά κυρίως, κέρδισαν όσοι τόλμησαν.  Χθες ωστόσο, μετά από μια συνεδρίαση που δεν άφησε και πολλές υποσχέσεις για εξάντληση των πιέσεων επέλεξαν να δώσουν τιμές στο ΣΜΕ που οδήγησαν σε εκκαθάριση πάνω στο κλείσιμο του υποκειμένου. Συνεπώς προσδοκούν σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να παρακολουθεί με αισιοδοξία την επανέναρξη των συνομιλιών Ρωσίας - Δύσης με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Ώθηση έδωσε και η προσφορά που υπέβαλε η Dollar General για την εξαγορά της Family Dollar.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 16.838,74 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,97% στις 4.508,31 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,85% στις 1.971,74 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Dollar General ενισχύθηκε κατά 11%, καθώς η εταιρεία υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά της Family Dollar έναντι μετρητών ύψους 78,50 δολαρίων ανά μετοχή.

Για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση συνέχισε την ανοδική της πορεία η Achillion Pharmaceuticals, η οποία σήμερα έκλεισε στο +3%, αυτή τη φορά λαμβάνοντας ώθηση από την αναβάθμιση της σύσταση της σε “buy” από “hold” προηγουμένως από την Deutsche Bank.

Στον αντίποδα, η Monster Beverage έχασε 5,2%, καθώς η Jefferies υποβάθμισε τη σύσταση της σε hold από buy προηγουμένως, μετά την άνοδο του 30% που σημείωσε στη συνεδρίαση της 15ης Αυγούστου, με αφορμή τη συμφωνία της για την εξαγορά ποσοστού από την Coca Cola.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο σε εφτά μήνες. Ο δείκτης εμπιστοσύνης NAHB σημείωσε άνοδο στις 55 μονάδες τον

Ευρώπη

Η απόφαση για τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία έφερε ευφορία στις ευρωαγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 6.741 μονάδες και ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,68% στις 9.245 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,36% στις 4.231 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,18% στις 332,60 μονάδες, με όλους τους επιμέρους κλάδους του να καταγράφουν κέρδη. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 έκλεισαν με κέρδη σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησης των Λαβρόφ, Κλίμκιν, Φαμπιούς και Σταϊνμάγερ, έχει επιτευχθεί «κάποια πρόοδος» στις συνομιλίες. Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες προκειμένου να ετοιμάσουν «συγκεκριμένες προτάσεις» για τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας.

Στο ταμπλό, η United Internet ενισχύθηκε κατά 3,7%, μετά την ανακοίνωση ότι εξαγόρασε το 10,7% της Rocket Internet έναντι 435 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα καταβάλει 333 εκατ. ευρώ σε μετρητά και θα μεταφέρει την συμμετοχή της στο portfolio της Global Founders Capital.

Με κέρδη 1% έκλεισε η Deutsche Telekom, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τους παρόχους Tele Columbus GmbH ή Primacom AG, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στον αντίποδα, η Neste Oil υποχώρησε κατά 0,4%, καθώς ανακοίνωσε ότι υπήρξε ζημία στην μονάδα Porvoo, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα  16,8 δισ. ευρώ έφθασε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, από τα 15,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013 και τα 15,4 δισ. ευρώ του Μαΐου του 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ειδικότερα, όπως ανακοινλωθηκε, σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,5%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, το μεγαλύτερο πλεόνασμα σημειώθηκε στη Γερμανία (84 δισ. ευρώ), και ακολούθησε η Ολλανδία (25,2 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία και η Ιταλία (14,1 δισ. ευρώ). Από την άλλη πλευρα, στη Γαλλία (30,4 δισ. ευρώ), στην Ισπανία (10,1 δισ. ευρώ) και στην Ελλάδα (8,8 δισ. ευρώ) παρουσιάστηκαν ελλείμματα.

ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας βίαια μετά το τετραήμερο ανοδικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας.  

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,51% στις 1.086,50 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.120,94 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.082,13. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 27,71% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 67,84 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 11,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα και συγκέντρωση των συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη των ρευστοποιήσεων. Παράλληλα, η εγχώρια αγορά δεν κατάφερε να ακολουθήσει το θετικό διεθνές κλίμα.

Στο ταμπλό, μόλις δύο μετοχές από τον 25άρη (-2,64% στις 350,12 μονάδες) έκλεισαν στο συν, αυτές των Motor Oil (1,55%) και ΕΥΔΑΠ  (0.97%). Ανθεκτικότητα έδειξε η ΕΕΕ με οριακή πτώση 0,18%. Μεγάλη πτώση για τις MIG στο -5,50% και στα 0,3780 ευρώ, ΜΕΤΚΑ  στο -5,05% και με όγκους υψηλούς για τα δεδομένα της, ΓΕΚΤΕΡΝΑ με πτώση -4,97% και επιστροφή στα 3,2500 ευρώ, ΟΠΑΠ στο -4,85%, ΕΛΠΕ στο -4,52%, ΟΛΠ στο -4,4% κλπ. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στα 74,6 εκατ. ευρώ στο 93,7% του συνολικού.

Ο ΔΤΡ υποχώρησε κατά 3,02% στις 144,80 μονάδες με τζίρο 52,8 εκατ. ευρώ στο 66,33% ή στα δύο τρίτα του συνολικού. Μεγαλύτερη υποχώρηση από την μετοχή της Eurobank στο -4,09%.

Με απώλειες 2,40% και στις 1.015,76 μονάδες ο Μid Cap20 και με την αξία των συναλλαγών του στα 1,25 εκατ. ευρώ. Τρεις τίτλοι θετικοί, στο +2,76% ο Ικτίνος με 935 ευρώ τζίρο, +0,90% το Ιατρικό με 588 ευρώ και +0,75% ο Αβαξ με 22.000 ευρώ. Σαράντης και MLS παρέμειναν σταθερές και μεγαλύτερη πτώση για τις Φουρλής στο -4,94%, Πλαστικά Θράκης  -4,63%. Σιδενόρ  -4,55%, Υγεία -3,36%, Lamda -3,30%, Aegean -3,24%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-29,54%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 28 κινήθηκαν ανοδικά, 83 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη ωστόσο μελετώντας διαγραμματικά την πορεία του ΓΔ παρά τις ενστάσεις για το ποιος είναι ο δείκτης που αντιπροσωπεύει το ΧΑ έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα:

Ο Κινητός Μέσος όρος που υπολογίζεται σοβαρά από κάθε επαγγελματία διαχειριστή είναι ο 200άρης. Γιατί αφού η τιμή του εξαρτάται από τα τελευταία 200 κλεισίματα, κουβαλάει πάνω του μνήμες συναλλαγών τριών τριμήνων. Η οποιαδήποτε αγορά βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ200 θεωρείται πως δεν «απειλείται» με είσοδο σε καθεστώς σταθερών πιέσεων. Έχει μεσοπρόθεσμα ανοδική δυναμική θα έλεγαν άλλοι. Αυτό όμως που έχει σημασία διαγραμματικά είναι η κίνηση μιας αξίας κάτω από τον ΚΜΟ200.

Το ΧΑ από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχει τον ΓΔ πάνω από τον ΚΜΟ200 με εξαίρεση τις συνεδριάσεις από τις 15 Μαΐου ως τις 23 του ίδιου μήνα. Τότε ο ΚΜΟ ήταν στις 1150 μονάδες και ο ΓΔ βούλιαξε ως τις 1062. Έμεινε δε για έξη συνεδριάσεις κάτω από τον 200άρη την περίοδο προ των εκλογών και με σειρά ανοδικές συνεδριάσεις απομακρύνθηκε σε ψηλότερα επίπεδα. Από εκείνη τη βουτιά το διάγραμμα του ΚΜΟ200 δεν επηρεάστηκε ουσιαστικά.

Στην τρέχουσα περίοδο όμως, έχουμε μια πτώση που ξεκινά αμέσως μετά τις 10/6 που ο ΓΔ έκλεισε στις 1322,9 μονάδες  και άρχισε μια κάθοδος κατά κύματα που τα σχημάτιζαν πτωτικά κλεισίματα με μεγάλες μεταβολές και ανοδικά με μικρότερες και έτσι φθάσαμε σε μια κρίσιμη στατιστικά συνεδρίαση, στις 8 Ιουλίου. Τη μέρα που ο ΓΔ σταμάτησε στις 1193,3 μονάδες με μεταβολή -3,98%, αλλά ο ΚΜΟ200 ήταν στις 1207,7. Ήταν η πρώτη μέρα που πέρασε πρόσφατα κάτω από τον 200άρη ΚΜΟ και από τότε δεν μπόρεσε να βρεθεί ψηλότερά του. Έχουν δε περάσει πάνω από 27 συνεδριάσεις χωρίς αλλαγή σε αυτή την κατάσταση. Το δε τελευταίο χρονικό διάστημα το διάγραμμα του ΚΜΟ200 αρχίζει να αποκτά οριακή αρνητική κλίση. Αφού στις 4 Αυγούστου είχε τιμή 1220,87 μονάδες στις 5/8 1220,94 και στις 6/8 1220,81 ενώ μετά τα χθεσινά βρέθηκε στις 1218,29. Άρα μετά τις 5 Αυγούστου η πρόσφατη βουτιά της αγοράς άρχισε να τον τραβά προς τα κάτω.

Αυτές οι μικρές για πολλούς λεπτομέρειες δικαιολογούν την μεγάλη διάθεση για ξεπούλημα θέσεων από θεσμικούς που σέβονται τα μηνύματα της στατιστικής.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ακολούθησαν τη Wall Street και κινήθηκαν υψηλότερα την Τρίτη, ενώ το δολάριο πήρε κάποια βοήθεια από την άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών Treasury και γεννήθηκαν ελπίδες για κάποια υποχώρηση των εντάσεων στην κρίση της Ουκρανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τη διαδικασία για την κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική λύση, και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι "κάποια πρόοδος" επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κερδίζει 0,6% και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου, ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε κατά +0,9% σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε υψηλά δύο εβδομάδων.

Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει, καθώς έχουμε ισχυρά κέρδη στις μετοχές των ΗΠΑ και αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ. Δηλώνουν αναλυτές της ασιατικής κεφαλαιαγοράς. Στην Wall Street σημειώθηκαν  στερεά κέρδη τη Δευτέρα μετά από ενθαρρυντικά στοιχεία για τη στέγαση, και επειδή η κατάσταση στην Ουκρανία έδειξε σημάδια σταθεροποίησης. Ο Nasdaq Composite ξεπέρασε τις 4.500 χθες για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2000.

Στις ΗΠΑ το φρόνημα των κατασκευαστών κατοικιών ανήλθε τον Αύγουστο στο υψηλότερο σημείο του από τον Ιανουάριο, τη Δευτέρα, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση και ξεπέρασε τη μέση εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η καλύτερη από την αναμενόμενη εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ βοήθησε στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μακριά από πρόσφατα χαμηλά, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ US10YT στο 2,396% στην Ασία, σε σύγκριση με το 2,387% τη Δευτέρα στις ΗΠΑ.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, οι επενδυτές θα μελετήσουν εκ του σύνεγγυς τις λεπτομέρειες από τη συνάντηση της Federal Reserve τον Ιούλιο από τα πρακτικά, καθώς και τα όποια σχόλια προκύψουν από την σύνοδο στο Jackson Hole, του Wyoming, η οποία ξεκινά την Πέμπτη.

Η Janet Yellen ετοιμάζεται για να μιλήσει την Παρασκευή, στην πρώτη εμφάνιση της στο Jackson Hole στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Το δολάριο αγόραζε 102,62 JPY γεν, ενισχυμένο περίπου +0,1%, ενώ το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,1%  στα 1,3356 δολάρια, όχι μακριά από το χαμηλό εννέα μηνών του τρέχοντος μήνα στα 1,3333 δολάρια. Έναντι του γιεν που θεωρήθηκε ασφαλές καταφύγιο, το ευρώ αυξήθηκε ελαφρά και αγόραζε 137,05 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή spot του χρυσού σταθεροποιήθηκε στα 1.299,10 δολάρια η ουγγιά αλλά παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των  1.300 στο πλαίσιο της βελτίωσης του κλίματος κινδύνου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι καλοκαιρινές διακοπές μας στερούν προσωρινά την ευχαρίστηση της παρουσίασης σχολίων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ανάπαυλα από τις γεωπολιτικές εντάσεις

Το κλίμα των αγορών σταθεροποιήθηκε στην Ασία, καθώς οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, λαμβάνοντας το σύνθημα από την ισχυρή απόδοση στις ΗΠΑ και από τις ευρωπαϊκές αγορές στη διάρκεια της νύχτας, αλλά Brent και χρυσός έχουν παραμείνει αδύναμα. Αυτό ήρθε μετά από εκθέσεις ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας σημείωσαν στο Βερολίνο κάποια πρόοδο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές, και ιρακινές και οι κουρδικές δυνάμεις ανέκτησαν το φράγμα στη Μοσούλη. Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να παρατείνουν την εκεχειρία τους. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής, με τον DAX στο +1,7%. Οι αποδόσεις 10ετή bund είναι ψηλότερα 6 μονάδες βάσης από τα ιστορικά χαμηλά τους, και οι αποδόσεις των αμερικανικών κινήθηκα ανοδικά για να κλείσουν  5,5bp από το χαμηλό της Παρασκευής. Εν τω μεταξύ, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε ελαφρώς, αφού η εμπιστοσύνη μεταξύ των κατασκευαστών κατοικιών αυξήθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο σε επτά μήνες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην αναβάθμιση 20 χρεογράφων, στην επιβεβαίωση ενός και στην τοποθέτηση ενός ακόμη τίτλου σε «rating watch» για πιθανή αναβάθμιση, από εννέα σειρές ελληνικών δομημένων ομολόγων προχώρησε ο οίκος Moody's. Η συγκεκριμένη απόφαση ακολουθεί την αναβάθμιση του country ceiling για την Ελλάδα στο Ba3 από B3 και της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε Caa1 από Caa3.

Την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά μετά το ρωσικό εμπάργκο. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν επηρεάζουν τα μέτρα για τα ροδάκινα, ενώ ενδιαφέρουν μερίδα παραγωγών της χώρας μας. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014.

Σύμβαση πώλησης της θυγατρικής της στην Ουκρανία PJSC Universal Bank και μεταβίβασης ουκρανικών στοιχείων ενεργητικού υπέγραψε στις 14 Αυγούστου 2014 η Eurobank Ergasias με εταιρείες του ουκρανικού ομίλου Delta Bank, έναντι συνολικού τιμήματος 95 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συναλλαγή, που θα έχει αρνητική επίπτωση περίπου 5 μονάδων βάσης στον δείκτη Common Equity Tier 1 της Eurobank, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014 και τελεί υπό τις συνήθεις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους συναλλαγές και την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. Η εταιρεία VTB Capital ήταν ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Baker & McKenzie – CIS, Limited ο νομικός σύμβουλος της Eurobank για τη συναλλαγή».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν χρυσός και αργό σήμερα, με τους επενδυτές να δείχνουν την προτίμηση τους στις μετοχές ρευστοποιώντας μέρος των κερδών τους στα εμπορεύματα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού υποχώρησαν κατά 6,90 δολάρια ή 0,5%, κλείνοντας στα 1.299,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού έχασαν 0,92% ή 0,90 δολάρια, καταγράφοντας πτώση στα 96,45 δολάρια ανά βαρέλι.

Tην Ουκρανία θα επισκεφθεί το ερχόμενο Σάββατο 23 Αυγούστου η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν, την επομένη της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Η επίσκεψη της καγκελαρίου προγραμματίστηκε για την παραμονή της εθνικής εορτής της Ουκρανίας», στις 24 Αυγούστου, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας. «Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη», πρόσθεσε ο Κλίμκιν.

Λίγες ώρες πριν την λήξη της πενθήμερης εκεχειρίας, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους ότι η χώρα του θα απαντήσει «δυναμικά» σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο … Ο στρατός είναι έτοιμος να χτυπήσει δυναμικά εάν ξαναρχίσουν οι ρίψεις ρουκετών», ανέφερε σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν στο Ασντότ, στο νότιο Ισραήλ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα