Κάτω το πετρέλαιο, πάνω οι μετοχές

Ανακούφιση στα διεθνή χρηματιστήρια
Σάββατο, 05 Ιουνίου 2004 00:01

Η WALL STREET χαιρέτισε με ανακούφιση τη νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας βαδίζει με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι ευχάριστες εξελίξεις στον τομέα απασχόλησης ενεθάρρυναν τους επενδυτές παρότι δεν εξάλειψαν την πεποίθηση που επικρατεί για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία έχει προεξοφληθεί από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μια απρόσμενη αύξηση στα μισθολόγια των εταιρειών τα οποία κατέγραψαν 248.000 νέες θέσεις εργασίας το Μάιο.

Οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η άνοδος των πωλήσεων θα διαρκέσει για αρκετό διάστημα ώστε να δικαιολογούν νέες προσλήψεις ενώ οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αύξηση των ημερομισθίων θα κρατήσει υψηλά τις καταναλωτικές δαπάνες και θα συμβάλει στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης για το υπόλοιπο του έτους.

Παράλληλα οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street τώρα αναμένουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% στη συνεδρίαση στο τέλος Ιουνίου.

Οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας όπως της IBM της Intel και της Texas Instruments ηγήθηκαν των κερδισμένων μετά την ανακοίνωση στοιχείων από την Intel για υψηλότερη της αναμενόμενης κερδοφορία τριμήνου. Η μετοχή της Intel ενισχύθηκε κατά 3,3% καθώς και της IBM σημείωσε άνοδο 89 σεντς.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάσθηκαν από το ράλι τιμών των μετοχών του τομέα τεχνολογίας καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν τα ενθαρρυντικά νέα από την Intel ενώ τα στοιχεία για αύξηση των μισθολογίων στις ΗΠΑ και η νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έδωσαν ώθηση στη Wall Street.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατόρθωσαν να ξεφύγουν από το πρόσφατο στενό εύρος διακύμανσης καθώς οι επενδυτές εστίασαν στις τιμές του πετρελαίου και την προοπτική των επιτοκίων λόγω απουσίας εταιρικών νέων.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,60% στις 992,93 μονάδες - το υψηλότερο κλείσιμο από τις 10 Μαΐου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 2.767,87 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,92% στις 11.128,05 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα