Ο Γκρίνσπαν έκοψε τη φόρα των αγορών

Σε επιφυλακή για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:06:26

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Γκρίνσπαν περιόρισαν τον ενθουσιασμό στα διεθνή χρηματιστήρια και οι επενδυτές αναδιπλώθηκαν, προχωρώντας σε ρευστοποίηση κερδών μετά το διήμερο ράλι που οδήγησε τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα του μήνα.

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ έθεσε σε επιφυλακή τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι δηλώσεις του αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων απ΄ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό εάν οι προβλέψεις της ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σταδιακά, αποδειχθούν εσφαλμένες.

Ο Γκρίνσπαν τόνισε επίσης τα ρίσκα του πληθωρισμού εάν διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου.

Η μετοχή της κορυφαίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Texas Instruments σημείωσε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω, των προβλέψεων για το εύρος διακύμανσης των εσόδων της το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στο δείκτη Nasdaq η μετοχή της Dominion είχε τις μεγαλύτερες απώλειες μια ημέρα μετά την ανακοίνωση στοιχείων για πτώση των πωλήσεων τον Απρίλιο και το Μάιο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 41,44 μονάδες, ποσοστό 0,40%, φθάνοντας στος 10.432,52 μονάδες. Με άνοδο 2,91 μονάδων, ποσοστό 0,14%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.023,53 μονάδες.

Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες με τις μετοχές να κινούνται σε θετικό έδαφος από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Οι αγορές περιμένουν τώρα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά των τελευταίων 46 ετών του 1%.

Η κορυφαία εταιρεία λογισμικού SAP ήταν στην πρώτη γραμμή της ανόδου των ευρωπαϊκών μετοχών -της πέμπτης κατά σειρά- με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 2,5%, αλλά οι δηλώσεις του Γκρίνσπαν αναχαίτισαν το γενικότερο ρυθμό ανόδου των τιμών.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,30% στις 1.003,30 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε αμετάβλητος στις 2.800,4 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε για τρίτη συνεχή ημέρα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, κλείνοντας στις 11.521,93 μονάδες, με άνοδο 0,72%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα