Στην Εθνική Πανγαία το 35% της MIG Real Estate

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 12:44
UPD:12:47
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μαζί με το 35% των μετοχών της MIG Real Estate, το οποίο εξαγόρασε έναντι 12,3 εκατ. ευρώ, θα πορευτεί προς το χρηματιστήριο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της εν λόγω συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Οπως ανακοινώθηκε χθες από τη Marfin Investment Group, στην Εθνική Πανγαία μεταβιβάστηκε το σύνολο της συμμετοχής της στη MIG Real Estate ανερχόμενο σε ποσοστό 34,96% που αντιστοιχεί σε 4.920.000 μετοχές, έναντι συνολικού τιμήματος 12,3 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Το τίμημα ανά μετοχή ανέρχεται σε 2,50 ευρώ και αντιστοιχεί σε premium περίπου 25% έναντι της τιμής κλεισίματος 2,01 ευρώ ανά μετοχή της 11ης Αυγούστου 2014.

Η στρατηγική

Η παραπάνω μεταβίβαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο της δεδηλωμένης στρατηγικής της MIG για σταδιακή αποεπένδυση από μη στρατηγικής σημασίας συμμετοχές, με παράλληλη επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες, με υγιείς προοπτικές και θετικά οικονομικά αποτελέσματα, στοχεύοντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους του Ομίλου.

Η Εθνική Πανγαία από την πλευρά της θα ακολουθήσει, εκτός απροόπτου, το δρόμο προς το Χρηματιστήριο το φθινόπωρο.

Η διοίκηση της εταιρείας με επικεφαλής τον κ. Αρη Καρυτινό, γενικό διευθυντή Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, έχει εκτιμήσει, με βάση το ενδιαφέρον που διαβλέπει για την εταιρεία ειδικά ξένων επενδυτών, πως αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες όσον αφορά τα μακροοικονομικά της χώρας, το όλο εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του φθινοπώρου.

Η Εθνική Πανγαία, ως ΑΕΕΑΠ, υποχρεούται να εισαχθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά έχει περιθώριο να το πράξει μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Σε ό,τι αφορά το ποσό που θα επιδιώξει να αντλήσει και καθώς θα πρέπει να έχει στην ελεύθερη διασπορά ποσοστό των μετοχών της τουλάχιστον 15% με 18%, εκτιμάται ότι το λιγότερο θα είναι 300 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω εταιρεία είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ, με δεύτερη τη Eurobank Properties. Στην Εθνική Πανγαία η Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. έχει αποκτήσει ποσοστό 66%, αντί συνολικού τιμήματος 653 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα ίδια κεφάλαια της Invel προέρχονται από μια ομάδα διεθνών θεσμικών επενδυτών, ένας εκ των οποίων είναι ο Beny Steinmetz, στον οποίο όμως δεν ανήκει η εταιρεία. Επικεφαλής της Invel είναι ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ένα από τα κορυφαία στελέχη στο διεθνή χώρο επενδύσεων στο real estate, πρώην managing director στην Deutsche Bank, με εμπειρία που ξεπερνά τα 20 έτη και υλοποιημένες επενδύσεις περίπου 20 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο

Η Εθνική Πανγαία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με αξία που φθάνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ στα ακίνητά της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και 14 κρατικά ακίνητα sale & leaseback του Δημοσίου.

Κατά το 2013 κατάφερε να ενισχύσει τα έσοδά της από μισθώματα, που ανήλθαν σε 79,1 εκατ. ευρώ από περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά περίπου 5 εκατομμύρια τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες. Οσο για τις δανειακές υποχρεώσεις της, κατά το 2013 διαμορφώθηκαν στα 53,6 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα