Την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να συνεισφέρει - στο μέτρο που της αναλογεί - στον τερματισμό του οικονομικού πολέμου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, ζητεί η Επιτροπή παραγωγικών, εμπορικών και επαγγελματικών φορέων ροδάκινου της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, με υπόμνημά της.
Η Επιτροπή συνεδρίαση σήμερα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, με μοναδικό αντικείμενο τον τρόπο αντίδρασης στο ρωσικό εμπάργκο.
Σε υπόμνημα που συνέταξε, το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση συζήτησης σε επικείμενη - η ακριβής ημερομηνία δεν έχει προσδιοριστεί -συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, κωδικοποιούνται τα οκτώ βασικά αιτήματα των φορέων του κλάδου.
Αναλυτικότερα, τα βασικά αιτήματα των φορέων είναι τα εξής:
-
Η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες για τη ζημία που υφίστανται οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς χωρίς να φέρουν ευθύνη.
-
Καταγραφή από τις αρμόδιες αρχές των προϊόντων, που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία επιστράφηκαν και δεν θα διατεθούν σε άλλες αγορές, μέσα από διαδικασίες που άμεσα πρέπει να καθορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι πληττόμενοι να αποζημιωθούν πλήρως.
-
Επιδότηση για τα προϊόντα, τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται από τους συνεταιριστικούς και εξαγωγικούς φορείς σε εξευτελιστικές τιμές.
-
Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεοκοπία λόγω του εμπάργκο με επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των δανείων των υφισταμένων χρηματοδοτήσεων. Να υπάρξει ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών ,λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις ρώσικες εισαγωγικές εταιρίες.
-
Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακούς εργαζόμενους, που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια.
-
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αυτοκινητιστές που αποδεδειγμένα εκτελούσαν μεταφορικό έργο προς τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).
-
Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή τους και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα διάθεσης.
-
Να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους την νέα χρονιά, διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη.
Πηγή: ΑΜΠΕ