Αναζήτηση νέας κατεύθυνσης

Απουσία σημαντικών εταιρικών ειδήσεων
Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:06:33

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ κινήθηκαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια αναζητώντας νέα κατεύθυνση από την ανακοίνωση οικονομικών εξελίξεων εν τη απουσία σημαντικών εταιρικών ειδήσεων. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν διακυμάνσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης αντιστρέφοντας αρχικές απώλειες καθώς οι επενδυτές έριξαν πίσω τους τις ανησυχίες για τον εισαγόμενο πληθωρισμό και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις προβλέψεις εταιρικών κερδών.

Οι μετοχές της εκτυπωτικής αλυσίδας Target και της ναυτιλιακής Fedex ενισχύθηκαν λόγω των θετικών οικονομικών προοπτικών αλλά τα κέρδη ήταν περιορισμένα καθώς η ανακοίνωση στοιχείων για αύξηση των εισαγόμενων τιμών λόγω του ακριβού κόστους ενέργειας και η αρνητική εξέλιξη της εβδομαδιαίας ανεργίας αποθάρρυνε την ψυχολογία των επενδυτών.

Η ραγδαία αύξηση των εισαγόμενων τιμών ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου θα δράσει περισσότερο επιθετικά απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί. Ως εκ τούτου οι οικονομικές ειδήσεις παρέμειναν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς η απειλή του πληθωρισμού κάνει τους επενδυτές να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 41,06 μονάδες, ποσοστό 0,40%, φθάνοντας στις 10.410,10 μονάδες. Με άνοδο 9,26 μονάδων, ποσοστό 0,47%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.999,87 μονάδες.

Οριακή άνοδο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μετοχές του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας να οδηγούν τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων αλλά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την ανεργία έκοψαν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

Η ανακοίνωση αρνητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων με ταχύτερους ρυθμούς του αναμενόμενου για να διατηρήσει υπό έλεγχο τις ανατιμήσεις και να αποτρέψει περαιτέρω συνέπειες από τις υψηλές τιμές πετρελαίου. Ομως μερικοί αναλυτές υποβάθμισαν τα ρίσκα του πληθωρισμού καθώς εκτιμούν ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα παρότι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 1.006 μονάδες ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 2.800 μονάδες. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα των έξι εβδομάδων κατά 1,10% στις 11.575,97 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα